FLERE VOLDTEKTSANMELDELSER: Eivind Borge og Ann Kristin Grosberghaugen i Kripos håper at tallene betyr at flere anmelder voldtekt, og ikke at flere blir voldtatt. Foto: Silje Løvstad Thjømøe, VG

Ny rapport: Antall voldtektsanmeldelser øker

Kripos: Nettvoldtekter vil bli den største utfordringen fremover

En ny rapport fra Kripos viser at antall voldtektsanmeldelser økte med 12 prosent fra 2014 til 2015. Økningen er størst i overgrep begått over nett eller som følge av nettreff.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi håper økningen har sin bakgrunn i at flere velger å anmelde, og ikke at det er en økning i antall voldtekter, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge.

VG møter ham og leder av voldtektsseksjonen i Kripos, Ann Kristin Grosberghaugen, på Kripos' hovedkvarter på Bryn i Oslo. På bordet foran dem ligger en rapport som offentliggjøres i morgen.

Les også: Første del av VGs serie om Nedlasterne

Den slår fast at antall voldtektsanmeldelser fra 2014 til 2015 økte med 12 prosent.

– Dette er et situasjonsbilde, og selv om politiet driver med holdningsskapende arbeid der vi oppfordrer flere til å anmelde det de er blitt utsatt for, så er det uten tvil et felt med store mørketall, sier Borge.

Ekspertene advarer: Overgrep mot barn på nett øker kraftig

Møter ofrene på nett

I alt ble 1367 voldtekter anmeldt i fjor, og de er igjen delt inn i fem underkategorier: Festrelatert voldtekt, overfallsvoldtekt, relasjonsvoldtekt, sårbarhetsvoldtekt og annet.

De fleste anmeldelsene gjelder festrelaterte voldtekter, mens kategorien som øker mest er «annet». Her skriver politiet at det som ofte går igjen, er at den fornærmede og gjerningspersonen har fått kontakt på internett.

Den fornærmede er da enten voldtatt ved første møte eller over internett, ved gjennom trusler å ha måtte utføre nedverdigende handlinger med seg selv.

Politiet om nettovergrep: – Vi avdekker bare toppen av isfjellet

– Vi ser en økning i antall fornærmede i disse sakene. Ofte har gjerningspersonen kontakt med mange, og ofte er det snakk om unge mennesker. Da skjer overgrepene enten over nett eller når de møtes, sier Borge.

– Som regel utgir gjerningspersonen seg for å være på deres alder, og de bygger opp et tillitsforhold til dem. Ofte får de ungdommene til å sende bilder av seg selv, og hvis de etter hvert sier nei så fremsetter de trusler mot dem, legger Grosberghaugen til.

Les også: Én person kan forgripe seg på hundrevis

Bestiller overgrep

En annen type voldtekt over nett er strømming av overgrep. VG har tidligere omtalt at ti norske menn etterforskes for kjøp av direktesendte overgrep mot barn.

– Vi ser dessverre en trend der personer i Norge bestiller spesifikke overgrep over nett, og streamer dette live, gjerne fra andre land.

– Dette gir oss selvfølgelig nye utfordringer med et stort internasjonalt samarbeid. Dette er ikke alltid like enkelt, da noen av landene vi samarbeider med ikke har det samme rettssystemet som oss, sier Borge.

– Men får man tatt gjerningspersonene?

– Noen er veldige gode til å skjule sine spor, som da gjør arbeidet vanskeligere. Vi får avdekket dem på flere måter, men det finnes nok store mørketall. Derfor må vi benytte oss av helt spisset ekspertise for å få avdekket gjerningspersonenes identitet, sier etterforskningslederen.

– Er dette den største utfordringen Kripos står overfor hva gjelder voldtekter?

– Ja, vi må nok erkjenne at streamingen bare vil vokse når vi ser potensialet som internett gir, og dessverre ser vi at det er mange personer i Norge som er villige til å dele overgrepsbilder, sier Borge.

Politiet: Ungdommer presses for nakenbilder på nett

Oppfordrer til varsomhet på nett

Ifølge Borge og Grosberghaugen har mange overgripere tatt kontakt med barn og unge via sosiale medier.

– Ofte har gjerningspersonen utgitt seg for å være en jevnaldrende, men så oppdages ikke dette før man møter personen, sier Grosberghaugen.

Hun forteller at de fornærmede ofte har blitt kontaktet på sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram. Også nettspill som MovieStarPlanet har blitt brukt av overgripere for å komme i prat med ungdommer.

Les også: Skal ha vist sexvideoer fra mobilen i klasserommet

– Vi oppfordrer til at man viser varsomhet med tanke på bilder man legger ut og hvem man chatter med. I tillegg burde foreldre følge med på hva barna deres driver med på internett, selv om jeg kan forstå at det er en terskel å skulle kikke på barnas mobiltelefoner, sier Borge.

– Og om man skal møte noen man har snakket med på internett så oppfordrer vi å fortelle noen om det samt å møte spå et offentlig sted. Ikke bli med noen hjem på de første møtene, sier Grosberghaugen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder