Tiltalte mistet jobben i tiden før Kristin (12) ble drept

Får flere spørsmål om kniv som forsvant

BORGARTING (VG) Drapstiltalte Henning Hotvedt var deprimert i ukene før Kristin Juel Johannessen (12) ble drept.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han ble sagt opp fra jobben sin i 1999, etter at han rett og slett sluttet å møte opp på arbeid.

– Det var et tøft brudd med kjæresten min og jeg var lei av den type jobb. Jeg håndterte det dårlig, sånn yrkesmessig, sier Hotvedt, som var 22 år på den tiden.

Samlivsbruddet skjedde i mai 1999. Kristin ble funnet drept 5. august.

Hotvedt og ekskjæresten har to barn sammen. I retten innrømmer han at samlivsbruddet gikk inn på ham. Påtalemyndigheten er spesielt opptatt av en teltur ved Farris-vannet i Larvik, som tiltalte hadde sammen med ekskjæresten og barna natt til 4. august, dagen før Kristin ble drept.

Kranglet om kniv

Overnattingsturen endte i krangel. Da saken ble behandlet i retten for første gang i 2001 forklarte ekskjæresten at hun opplevde Hotvedt som aggressiv. Hun valgte derfor å ta fra ham turkniven, som han hadde satt fra seg, festet i en stokk.

– Det skjedde ikke stort. Jeg brukte ikke kniv til å true noen, selv om jeg regner med at det er blitt sagt, sier Hotvedt på spørsmål fra aktor om denne hendelsen.

– Hvorfor tok ekskjæresten din kniven, spør statsadvokat Per Halsbog.
– Det vet jeg ikke, hun ville vel bruke den går jeg ut fra. Jeg ville ha den tilbake fordi den ikke skulle brukes mot meg.
– Har hun gitt noe uttrykk for hvordan hun oppfattet situasjonen?
– Ikke overfor meg, men overfor venner og familie har hun gitt litt forskjellige versjoner. Jeg klarer ikke helt å huske hva som skjedde. Hun ville at vi skulle avslutte turen fordi ungene ville hjem, men da var det blitt mørkt. Jeg mente at det ikke var forsvarlig å kjøre hjem på natta.

Etter at ekssamboeren reiste av gårde med båten mens han sov, måtte Hotvedt ta bena fatt og gå hjem til kameraten, der mopeden hans sto parkert.

– Jeg ble oppgitt og irritert, og lurte litt på om hun faktisk hadde kommet seg frem til båtplassen, siden det var så mange grunner der hun kunne kjøre seg fast, sier tiltalte i retten.

Kniven er borte

Hotvedt får flere spørsmål om kniven han hadde med seg på turen, en mindre tollekniv med messingbeslag. Han hadde denne kniven dagen før Kristin ble drept. Den er ikke funnet etterpå.
– Som du sikkert vet, har jeg hatt problemer med å gjøre rede for den kniven tidligere. Jeg tenkte aldri over det før politiet ville ha tak i den aktuelle kniven, og da var den vekk. Jeg vet at det er flere kniver som er beslaglagt, men har ikke helt oversikt, sier tiltalte til statsadvokaten.

– Har politiet spurt deg om denne kniven?
– Ja, mange hundre ganger.
– Men da har de vel ikke beslaglagt den, spør statsadvokat Per Halsbog.
– Det er ikke sikkert at de slutter å spørre selv om de har den. Jeg vet ikke hvor den er, hvis politiet ikke har den.
– I avhør med politiet har du fortalt at du tok med deg kniven og noen nøkler før du dro?
– Jeg vet ikke. Jeg kan ikke huske det, dette er alt for lenge siden, svarer Hotvedt.

Det er ikke mistanke om at kniven er drapsvåpenet, siden Kristin Juel Johannessen ble kvalt. For påtalemyndigheten er det imidlertid et poeng hvorvidt den kan ha bli brukt til å true i forkant.

Oppvokst i Larvik

Den tiltalte 39-åringen startet sin forklaring i Borgarting lagmannsrett etter lunsjpausen i dag. Han begynte å snakke om familien og oppveksten i Vestfold, etter spørsmål fra statsadvokat Per Halsbog.

– Jeg bodde i Larvik frem til jeg var seks år, etter det flyttet vi til Tjølling. Der gikk jeg på skolen frem til tredje klasse, så flyttet vi til Østre Halsen.

Han forklarer seg på temmelig bred Vestfold-dialekt, med tydelig, litt nasal stemme.

– Etter hvert flyttet vi til Sverige, der vi bodde til jeg var omtrent 17 år gammel. Da jeg var 18 år begynte jeg å jobbe, og skaffet meg en egen hybel.

Hadde samme type moped

Henning Hotvedt ble opprinnelig en del av drapsetterforskningen, fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt drapsofferet Kristin Juel Johannessen (12).

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Bakgrunn for tiltalen: Bevisene som kan felle Hotvedt

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir tiltalt på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder