NYTT FORSØK: Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Martin Kolberg har fått klarsignal fra Riksadvokaten og vil nå gå inn for ny Vimpelcom-høring i vår. Foto: Frode Hansen , VG

Riksadvokaten gir klarsignal til ny høring: Kolberg anklager Telenor for to Vimpelcom-versjoner

Leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget,
Martin Kolberg (Ap), varsler at han vil gå inn for Vimpelcom-høring i vår, etter å ha fått klarsignal fra Riksadvokaten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Når politiet sier at en høring ikke vil stå i veien eller ødelegge for deres etterforskning, vil vi ta dette opp på vårt møtet førstkommende tirsdag. Vi får diskutere når en høring skal finne sted. Jeg mener det bør skje i løpet av våren, sier Kolberg til VG.

– På møtet skal vi diskutere hvordan vi skal gå videre med denne saken. Jeg skulle tro at flertallet som er for høring, står seg. Nå som Vimpelcom har innrømmet korrupsjon, er alvoret i saken ikke blitt noe mindre, snarere tvert om. Dette er en alvorlig sak som vi må komme til bunns i.

Stanset høring

I desember i fjor, en uke før Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skulle grille Telenor-toppene om hva de visste om korrupsjonsanklagene i Vimpelcom, ble hele høringen stanset.

Økokrim fryktet en høring ville skade etterforskningen og fikk medhold fra Riksadvokaten som ba om at høringen ble utsatt et halv år.

Men nå gir Riksadvokaten klarsignal, etter at Vimpelcom tidligere i februar innrømmet korrupsjon, og inngikk forlik med både amerikanske og nederlandske myndigheter:

I et brev sendt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag skriver Riksadvokaten at det ikke lenger er fare for at en høring i Stortingets kontrollkomité kan skade korrupsjonsetterforskningen av Vimpelcom.

Bakgrunn: Telenor visste om «klare bekymringer» – varslet ikke

I brevet heter det at det forsatt foreligger en viss bevisforspillelsesfare i saken, men at denne faren er « i dag ikke av en slik art, karakter og styrke at den kan rettferdiggjøre at påtalemyndigheten opprettholder anmodningen om en fortsatt utsettelse av de bebudede høring».

Les hele brevet nederst i saken!

Ulike budskap

Martin Kolberg mener det er stor forskjell i budskapet fra den gamle og nye konsernsjefen og styrelederen.

– Den nye styrelederen, Gunn Wærsted, og konsernsjef Sigve Brekke har etter korrupsjons-innrømmelsene fra Vimpelcom sagt at Telenor burde gjort mer og oppført seg annerledes i denne saken. Det mener jeg står i skarp motsetning til det daværende styreleder Svein Aaser og daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sa i Stortinget. De fremholdt at de hadde gjort det de kunne og at de oppfattet det som hadde skjedd i Usbekistan som «vanlig forretningsmessig praksis», sier Kolberg.

Les også: Kolberg angriper eks-Telenor-topper

– Vår oppgave blir å finne ut av hva som virkelig har skjedd, knyttet til Telenors rolle i Vimpelcom-saken, og om næringsminister Monica Mæland har vært tilstrekkelig aktpågivende. I første fase av denne saken var også hennes vurdering at normal forretningspraksis var fulgt. Jeg er glad for at hun i dag sier dette er en meget alvorlig sak, men vi må komme til bunns i om det har vært vist tilstrekkelig aktpågivenhet fra statsrådens side, sier Kolberg.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder