KREVER ENDRING: - Vi har en ruspolitikk som ikke virker, sier Magnus Slagsvold Støre (t.v.) og Thorvald Stoltenberg.
KREVER ENDRING: - Vi har en ruspolitikk som ikke virker, sier Magnus Slagsvold Støre (t.v.) og Thorvald Stoltenberg.

Støres sønn Magnus (24) om norsk narkopolitikk: - Det er menneskeofring

Jonas' sønn og Jens' pappa tar oppgjør med forbudslinjen

INNENRIKS

Magnus Slagsvold Støre (24) og Thorvald Stoltenberg (82) ber myndighetene regulere salg og distribusjon av narkotiske stoffer.

Publisert:

Magnus Slagsvold Støre, sønnen til påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre, sitter i sofaen hjemme hos faren til NATOs nye generalsekretær.

- Vi har en ruspolitikk som ikke virker. Det vil være bedre hvis myndighetene tar kontroll over salg og distribusjon av rusmidler som cannabis og MDMA (ecstasy), sier Magnus Slagsvold Støre.

Thorvald Stoltenberg nikker:

- Ytterst få tror at det ligger helbredelse i det å forby narkotika, sier han.

Foreslår at nordmenn bytter ut fylleturer

Mens far Støre og sønn Stoltenberg er midt i maktens midte i norsk og internasjonal politikk, har de to generasjonene før og etter valgt å møtes for å ta et kraftig oppgjør med dagens ruspolitikk.

Tidligere i vår skrev Magnus Støre kronikken «Ruspolitikken må opp fra strutsehullet» og «Positiv rus med minst mulig skade» sammen med psykolog Pål-Ørjan Johansen.

«Dersom nordmenn byttet ut noen fylleturer med for eksempel MDMA eller psykedelika, så vil det være positivt for folkehelsen. (...) Flere dør av vegringen mot statlig regulert produksjon og salg av MDMA, enn av MDMA i seg selv», skrev de blant annet.

24-åringen studerer nevrovitenskap ved Universitetet i Oslo. Han er spesielt interessert bruken av MDMA (virkestoffet i ectasy) og psykedeliske stoffer som virkestoffet i for eksempel fleinsopp.

- Mange dødsfall skyldes forbudspolitikken

- Helsemyndighetene bør sørge for tryggere rammer rundt rusbruken som faktisk foregår. Mange dødsfall skyldes forbudspolitikken, at rusmidlene selges uten helseadvarsler, aldersgrense og kvalitetskontroll. Dette kan vi unngå ved at myndighetene tar kontroll over distribusjonen. Vi velger å la folk med heroinavhengighet dø og bo på gaten fordi det er ubehagelig å innse at politikken har feilet. Det er menneskeofring, sier Slagsvold Støre.

Thorvald Stoltenberg har sett hvordan norsk ruspolitikk fungerer i praksis - både gjennom livet som politiker, men også som far til Nini Stoltenberg som har slitt med rusproblemer.

- Det er ikke reelt å tro at det blir null bruk av rusmidler. Men vi må ikke ha et frislipp. For mange av de nye rusmidlene er både billige og farlige, sier Stoltenberg.

- Det stemmer - kjemisk framstilt cannabis kan ha større risiko enn vanlig cannabis, for eksempel, sier Støre.

Vil ha regulert salg

24-åringen ber de folkevalgte se helt nytt på ruspolitikken.

- Jeg er for strukturert regulering. Ikke salg av kokain i butikken ved siden av grønnsakene, slik som med alkohol. Men vi kan selge det en regulert måte. Det mener jeg hadde hjulpet mye, sier Støre.

- Som på Vinmonopolet?

- Eller reseptpliktig på apotek. Forskjellige rusmidler krever forskjellige løsninger. Men lisensierte utsalgssteder hadde nok vært bra for de minst skadelige stoffene, sier han.

- Og her kan man for eksempel kjøpe kokain?

- Jo farligere et rusmiddel er, desto viktigere er det med regulering. Vi bør vurdere ulike alternativer. Rusmidler med høy helserisiko som alkohol, heroin og tobakk bør reguleres annerledes, enn for eksempel psykedelika. Og folk som ønsker å bruke rusmidler med mindre helserisiko enn alkohol bør ha rett til å vite hva de putter i seg, sier Støre.

Mener legalisering er viktig eksperiment

Siden 2011 har Thorvald Stoltenberg vært medlem av Verdenskommisjonen om narkotikapolitikk sammen med størrelser som FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og tidligere EU-leder Javier Solana.

Kommisjonen oppfordrer regjeringer til å eksperimentere med regulering av rusmarkedet, og gruppen går langt i å oppfordre til avkriminalisering.

- Cannabis blir legalisert flere steder i USA og andre land, og New Zealand regulerer salget av visse rusmidler. Dette er viktige eksperimenter for oss i Norge. Om to-tre år kan vi se resultatene av dette: Vil det føre til at det blir flere narkomane? Eller har lovendringene hatt ønsket effekt? sier Stoltenberg.

- Få rusmidler er så farlige som alkohol

- Er rus farlig for samfunnet?

- Det er den. Den dreper. Rusen ødelegger, ikke bare den narkomane, men også familie og venner. Det koster samfunnet dyrt, sier Stoltenberg.

- Det er jeg enig i. Samtidig må vi ta inn over oss at få rusmidler er så farlige som alkohol, og at de aller, aller, fleste som bruker rusmidler har ikke et rusproblem. Noen drikker rødvin, andre røyker cannabis, andre går på tur i skogen og tar psykedelika eller MDMA. De fleste som bruker rusmidler gjør det fordi det tilfører dem noe positivt, sier Slagsvold Støre.

- En av våre største sosiale utfordringer

Actis-leder Mina Gerhardsen sier rus henger sammen med mange andre samfunnsproblemer.

Den tidligere statssekretæren har jobbet både for Thorvald Stoltenberg og Jonas Gahr Støre. Hun er svært kritisk til legalisering av narkotika.

- Rusfeltet er en av våre største sosiale utfordringer. I tillegg til tragiske enkeltskjebner, henger rus sammen med mange andre samfunnsproblemer, som fattigdom, barnevern, kriminalitet. Får vi redusert rusproblemet, får vi til mye annet også. Det er utgangspunktet for mitt engasjement. Det tror jeg også gjelder mange av de som konkluderer annerledes enn meg har, sier Gerhardsen.

- Er rus farlig for samfunnet?

- Ja. Økt forbruk gir store konsekvenser for samfunnet. Det påvirker helsen vår og det øker risikoen for andre skader, som fare for bilkjøring i påvirket tilstand. Så vet vi at økt bruk også gir økt misbruk, derfor er det viktig å holde totalbruken nede, sier hun.

Her kan du lese mer om