FAKKELTOG MOT VOLDTEKT: Kjønnsforsker Anne Bitsch mener menn kan bli inspirert av at andre menn voldtar. Så langt er det registrert over dobbelt så mange voldtekter i Oslo som i hele fjor til sammen. På lørdag ble det arrangert fakkeltog mot de høye tallene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Kjønnsforsker om overfallsvoldtektene: Kjønnsforsker om overfallsvoldtekter: Det handler veldig lite om sex

(VG Nett) Kjønnsforsker Anne Bitsch tror de groveste overfallsvoldtektene handler mer om makt og ydmykelse enn sex.

  • Janne Grytemark
  • Martine Lunder Brenne

Artikkelen er over åtte år gammel

Bare denne helgen har seks kvinner levert inn anmeldelser om fem hendelser med voldtektsforsøk i Oslo i helgen. Så langt er åtte menn på grepet.

Voldtektene føyer seg inn i en lang rekke. Så langt er det registrert over dobbelt så mange voldtekter i Oslo som i hele fjor til sammen.

LES OGSÅ: Fem overgrepsanmeldelser i Oslo i helgen

- Ønske om å ydmyke

Anne Bitsch er Ph.D-stipendiat på Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og jobber med en avhandling som tar for seg en komparativ analyse av det norske og amerikanske rettssystemets behandling av voldtekt. Hun mener sex i seg selv har lite å gjøre med de groveste voldtektene.

- Jeg tror det handler om maktutfoldelse og et ønske om å ydmyke. Menn som lever på kanten av samfunnet er ikke tilsluttet majoriteten og dens verdier og ressurser. Det tror jeg kan skape et voldsomt sinne og avmakt, som igjen får et seksuelt uttrykk, sier hun til VG Nett.

LES OGSÅ: 48 overfallsvoldtekter i Oslo i år

I overfallsvoldtektene hun selv kjenner til, mener hun dårlig integrering er en bakenforliggende årsak.

FORSKER PÅ VOLDTEKT: Anne Bitsch. Foto: Privat


- Det er ulike ting som motiverer, men i de overfallsvoldtektene jeg har kjennskap til virker det som det er en cocktail av dårlig integrerte menn. De kan være utenfor arbeidsmarkedet, slite med rus, psykiske problemer eller kommer fra land med krig og konflikt. Flere menn i krig og konflikt har selv blitt voldtatt, og det gjør noe med menneskesinnet. Og har vi ikke god nok beredskap for å ta i mot folk med denne type bakgrunn, kan det få ille konsekvenser, slår Bitsch fast.

Smitteeffekt

Forskeren undrer seg over de mange voldtektene i Oslo, og mener man ikke kan utelukke en teori om at voldtekt smitter.

- Det har vært et voldsomt fokus på voldtekter i media den siste tiden, og menn kan bli inspirert av andres handlinger, sier Anne Bitsch.

LES OGSÅ: Fakkeltog mot voldtekter: - Vi vil ta natta tilbake!

Hun mener også det er viktig å huske at senvirkningene etter en relasjonsvoldtekt kan være like alvorlig som etter en overfallsvoldtekt.

TROR PÅ ÅPENHET: Professor Ragnhild Hennum tror større fokus på voldtekter kan gjøre at flere tør å anmelde. Foto: Nina Ruud / VG

- At overfallsvoldtekter er mye verre, er en feilslutning. Mange ofre for relasjonsvoldtekt sliter med skam og en følelse av skyld som ofrene for de grovere overfallsvoldtektene nok ikke i like stor grad bærer på sine skuldre. Samfunnet har en helt forvrengt forståelse av hva voldtekt er. De voldtektene som blir begått i nære relasjoner eller på nachspiel, spesielt om det er rus involvert eller jenta er kjent som seksuelt aktiv, ses på som annenrangs. Det kan føre til at kvinnene selv ikke anerkjenner overgrepene de har vært utsatt for og derfor ikke anmelder, mener Bitsch.

Tror flere anmelder

Samtidig tror jusprofessor Ragnhild Hennum større åpenhet rundt voldtekt har ført til at flere kvinner tør å anmelde.

- Vi vet at større fokus kan føre til flere anmeldelser. Økt oppmerksomhet kan gjøre at flere kvinner forteller om hva som har skjedd, og dette er veldig bra. For det første gir det politiet et mer realistisk bilde av situasjonen og for det andre kommer det samfunnet til gode, sier Hennum til VG Nett.

Anne Bitsch understreker også at den utrygge situasjonen i Oslo ikke bare går ut over kvinnene.

- Det er lenge siden jeg har hørt om at folk føler seg så utrygge som nå. Det gjør noe med oss alle sammen. Fedre, brødre, kjærester og venner, avslutter hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder