SVIMMEL HJEMME: Rasmus (5) blir omtrent like svimmel på karusellen i nabolaget hjemme på Raufoss som i et pariserhjul i Disneyland. Foto:Privat,

Delta i debatten med #hjemmeferie: Derfor tar vi sommerferien hjemme

– Lettere å «lande» hjemme enn på stressende reise

Det er ingen grunn til å unnskylde at man «bare skal være hjemme», fastslår familier som tar et oppgjør med reisepresset.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Trøtt av flyplasskøer, krangling i baksetet eller kampen om solsenger ved Syden-bassenget? Prøv hjemmeferie, anbefaler engasjerte foreldre.

– Vi ferierer stort sett hjemme om sommeren, og har det helt topp. Mange av oss stresser ganske mye ellers i året. Mange stresser også ganske mye når de er på reise i sommerferien. De skal reise, sjekke inn og ut, oppleve attraksjoner, gå på restauranter, sole seg, bade og gjerne shoppe, sier Marte Frimand-Anda (39) fra Raufoss på Toten til VG, og legger til:

– Å finne ferieroen hjemme er nok lettere for mange enn å «lande» på reise.

Hvor slapper du av mest og best? Har du erfaringer du vil dele, har du forslag til aktiviteter å fylle feriedagene med? Delta i debatten med VGs lesere her!

Del bilder og historier fra din hjemmeferie på Instagram og Twitter med emneknaggen #hjemmeferie

Noen vil kanskje påstå at Raufoss og Vestre Toten ikke kan måle seg med steder som Kreta, Venezia og Orlando. Men for Martes familie er opplevelsen av sommerferie like lett å finne utenfor egen stuedør.

– Det er lettere å slappe av og finne roen hjemme. Bare være til stede, rusle rundt i boligen, og hagen hvis man har det, og få tid til å bruke nærområdet til småturer og bading, sier Frimand-Anda, som står bak bloggen Casa Kaos.

Mange barn gruer seg til ferien: Skulle ønske jeg kunne gi barna mine en ferie de kunne snakke om

Ufortjent, dårlig rykte

Sammen med flere andre familier og bloggere har hun bestemt seg for å fremsnakke hjemmeferie i sommer. Fordi Marte mener det har fått et ufortjent dårlig rykte og «bare» være hjemme i ferien.

Men mest fordi det er en herlig form for ferie.

– Hjemmeferie har fått et litt dårlig rykte. Hvis man har ferie, skal det gjerne være utenlandstur. Hvis man derimot forteller at i år blir det hjemmeferie, så skal det gjerne unnskyldes med at man pusser opp huset, eller driver med et større prosjekt av noe slag, sier Marte Frimand-Anda.

Kom sommeren brått på? Her finner du seks tips til sommerferie i siste liten

Anja Holt har kjøpt inn leker; badminton, hoppestrikk, cricket, gatekritt og såpebobler. Hun har rigget til camping i hagen for jentene Vilde (10) og Ida (12), og deler koselige minner på bloggen sin Avdeling Holt, og på nettstedet Twitter.

– Kan det ikke bli kjedelig å være hjemme på Raufoss flere regnværsdager etter hverandre?

– Jo, det er klart det kan bli kjedelig og tråkig. Men da kan man ta en tur på kino eller til lekeland. Det koster penger, men er likevel rimeligere enn en utenlandsreise. Dessuten har ikke barn vondt av å kjede seg. Heller ikke vi går rundt og er lykkelige og blide hele tiden. Jeg vil ikke idyllisere hjemmeferie, selv om jeg foretrekker det.

Husker du denne? Abid Raja løy om at han var på utenlandsferie

GRØNN GLEDE: Pernille (4) tar en velfortjent hvil i gresset etter å ha vært på bensinstasjonen hjemme på Raufoss og kjøpt is. Foto:Privat,

Hjemme i ferieparadis

I idylliske Sydalen ved Svolvær i Lofoten, foretrekker Jill-Christine Wang Pettersen (28) og mannen Stian Aasegg (41) hjemmeferie. De bor ved vill natur med midnattssol, kvasse fjelltinder, fjorder, sandstrender og et hav fullt av mat.

Men det beste er ferieroen ved å være hjemme, mener Jill.

KJENNER PÅ HAVET: Foreløpig kaldt i vannet på Rambergstranda i Lofoten i hjemmeferien for Jill-Christine Pettersen (28) og sønnen Emil (2). Foto:Privat,

Likevel opplever hun at noen ser litt ned på dem som har hjemmeferie.

– Jeg har inntrykk av det. Noen legger nok vekt på at de kan fortelle andre at de har vært på ferietur til andre land, og gjerne fjerntliggende, eksotiske land. Men det bør absolutt være greit å ha hjemmeferie også, uten å se på det som noe negativt, mener Jill fra bloggen Fam Wang Aasegg.

– Om det regner, som det gjør i dag, så er det en perfekt bakedag.

SANDSTRAND HJEMME: Bølger, blå himmel og sandstrand like utenfor stuedøren på Rambergstranda i Lofoten. Det setter Jill-Christine Pettersen pris på. Foto:Privat,

I sommerferien tenker hun at familien på fire skal finne frem til lokale attraksjoner de ikke får tid til å besøke ellers i året.

– Det er ofte mer å ta seg til og flere gode opplevelser i nærområdet enn man tror. I Lofoten er det faktisk så mange muligheter at det er ingen problemer å tilbringe en hjemmeferie her. Se bare på Vikingmuseet og Lofotakvariet.

Kommentar: Livet er mer enn bilder på Facebook

Tid til å være sammen

Trine Lise Jacobsen (29) bor i Vestfold-byen Holmestrand sammen med mann og tre barn og står bak bloggen Fru Jacobsen.

Hun har et klart inntrykk av at mange foreldre mener man må reise av sted for å få en fullgod sommerferie. Men hun føler seg ikke utsatt for noe reisepress.

KORTREIST FERIE: Bare å ta den steinbelagte stien ned til fin strandsand og krystallklart hav i Sydalen i Lofoten. Foto:Privat,

– Tja, ikke noe spesielt press kanskje, men jeg føler at det er noen som mener at det ikke er fullgod ferie om man er «bare hjemme». Og det vil jeg gjøre noe med. For er ikke ferie det å ha tid til å være sammen og gjøre ting samme?

På bilferie i sommer?Slik overlever du med barn i baksetet

– Er det OK for barn å fortelle på skolen i august at de var på hjemmeferie mens kompisen kanskje var i Florida?

– Ja, absolutt. Kanskje de som har vært hjemme har opplevd mer enn de som har vært i Florida på enkelte punkter, svarer Jacobsen.

VG-tips: Her er din guide til sommerferien – hvis du vil reise bort

I sommer koser hun seg sammen med barna på fire og seks år.

– Vi leker med vann, ser film, finner på spennende ting, er i fjæra og finner gjemte «skatter», ungene leker, bader i basseng i hagen, er med venner og familie. Og bare er sammen og gjør ting sammen uten for mye sosiale medier og «forstyrrelser».

FERIEMAT: Lunsjen smaker like bra på eget kjøkken som ute på restaurant i Syden for Trine Lise Jacobsen fra Holmestrand. Foto:Privat,

Ulvund hyller «hjemmeturistene»

Professor i pedagogikk, forfatter og ekspert på barneoppdragelse, Stein Erik Ulvund (62), hyller familiene som velger å ta hjemmeferie i sommer.

– Det er helt utrolig å kunne oppdage steder og opplevelser i nærmiljøet som man ellers bare kjører forbi. Hjemmeferie er et veldig greit valg. Det gjelder bare å styrke ungene i troen på at det er OK med hjemmeferie. For mange barn har nok en forventning om at man skal reise bort, sier Ulvund.

Han har prøvd hjemmeferie selv også, med egen familie.

– Jeg kan bare anbefale det. Vi oppsøkte øyene i Oslofjorden, og følte at vi hadde de helt for oss selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder