Kjartan Sekkingstad i Norge: – Det var et psykisk press og et spill

GARDEMOEN (VG) Tilbake i Norge forteller Kjartan Sekkingstad (57) om livet i fangenskap. Han fikk lite mat og sov lenket fast til en annen mann hver natt.

 • Amund Bakke Foss
 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over tre år gammel

– Kostholdet besto stort sett av kokt ris, soyasaus, litt sukker og små, salte fisk. Av og til fikk vi noen få sardiner, som vi delte mellom oss. Vi fikk alt for lite mat, forteller 57-åringen når han møter pressen fredag.

Kjartan Sekkingstad ble søndag overlevert til filippinske myndigheter etter å ha sittet ett år som gissel hos den beryktede Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene. Fredag morgen landet han på Gardemoen.

BAKGRUNN: Sekkingstad er løslatt - forteller til VG: En fantastisk følelse

La planer for fremtiden

Sekkingstad har vanskelig for å sette ord på opplevelsene sine. Han beskriver det siste året som «et skikkelig år i terror». Et år med lite mat, hvor de fleste nettene ble tilbrakt sovende på en presenning på bakken.

Småting i hverdagen ble viktig for å holde motet oppe. Kanskje fikk de en ekstra kjeks i dag, en dobbel porsjon ris i morgen?

På spørsmål fra VG forteller Sekkingstad at det var viktig å drømme om en mulig tid etter fangenskapet.

– Jeg måtte tenke positivt. Vi var en gruppe seilere som sammen la planer for hva vi skulle gjøre når vi slapp fri, og hvor vi skulle dra, sier Sekkingstad.

Ble lenket sammen hver natt

Robert Hall, hans filippinske kjæreste Marites Flor og John Ridsel ble alle holdt fanget hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen sammen med nordmannen.

– Vi ble lenket sammen med håndjern hver kveld etter aftenbønnen. Robert og Marites ble lenket sammen, mens John og jeg ble lenket sammen, sier Sekkingstad.

– Hvis en eller annen måtte på toalettet, så måtte den andre og. Vi ble en sammensveiset gjeng, vi tok godt vare på hverandre.

VG+: Sekkingstads år i fangenskap

Sekkingstad: – Vi ble feilinformert

Kjartan Sekkingstad forteller at de fire gislene ble utsatt for bevisst feilinformasjon. Flere ganger, for eksempel til jul, fikk de vite at de skulle bli frigitt og tatt med til ulike steder.

– Det var et psykisk press og et spill, sier Sekkingstad.

Han forteller også at de ble informert om forhandlingene og tidsfristene som ble satt, og at de visste at en eller alle kunne bli henrettet, men ikke hvem.

– Det var en hjelpeløs følelse å se kameraten gå, og ingenting du kunne gjøre med det, forteller han om de to andre gislene som ble henrettet i april og juni.

LØSLATT: Her slippes Kjartan Sekkingstad fri etter ett år i fangenskap. Foto: Nickee Butlangan AFP

Trenger ro og fred

I tiden fremover står helse og familie i fokus, forteller 57-åringen. Han ber om ro til å bearbeide det han har vært gjennom det siste året.

– Jeg ber om forståelse for at jeg nå trenger ro og fred.

– Jeg har lyst til å takke alle som har jobbet intenst for at denne løslatelsene skulle bli mulig. Jeg er fri og kan begynne på en ny start, sier Sekkingstad.

– Fra nå av ser jeg bare fremover, men jeg vil også hedre mine to kamerater som ikke kom ut i live. Jeg vil alltid sørge sammen med familiene deres.

Frigitt gissel: Vi ble behandlet som hunder

Holdt fanget i ett år

Kjartan Sekkingstad, to kanadiere og en filippinsk kvinne ble bortført fra ferieanlegget Holiday Oceanview Resort på øya Samal ved Mindanao natt til tirsdag 22. september i fjor. Nordmannen satt ett år i fangenskap, før han ble løslatt forrige uke.

Da VG møtte Sekkingstad sammen med president Rodrigo Duterte søndag kveld forrige uke var han lettet å glad over å være i live. Han beskrev månedene i fangenskap som «helt forferdelige».

Jakten på Sekkingstads gisseltagere: Slik var de 363 dagene

Før Sekkingstad fikk reise til Norge har han vært gjennom legeundersøkelser, debrifing og vært i avhør om sin kunnskap om geriljaen i Manila.

Sekkingstad var gift med en filippinsk kvinne, men ble enkemann da hun døde for fire år siden. Ifølge norske kilder har Kjartan Sekkingstads filippinske svigerfamilie bidratt tungt til løslatelsen.

Les også

 1. Her får Kjartan Sekkingstad telefon fra den norske statsministeren

  NEW YORK (VG) statsminister Erna Solberg (H) bekrefter at Kjartan Sekkingstads filippinske svigerfamilie bidro tungt til…
 2. UD kjente til private forhandlinger om Sekkingstad

  MANILA (VG) Utenriksdepartementet bekrefter at norske myndigheter har kjent til at det har pågått forhandlinger om…
 3. Jakten på Sekkingstads gisseltakere: Slik var de 363 dagene

  363 dager etter at han ble truet til å sette seg i en av båtene til den islamistiske geriljagruppen Abu Sayyaf, ble…

Mer om

 1. Abu Sayyaf-geriljaen
 2. Filippinene

Flere artikler

 1. UD kjente til private forhandlinger om Sekkingstad

 2. Utenlandske gisler er valuta for Abu Sayyaf

 3. President: Det er betalt millioner i løsepenger for Sekkingstad

 4. – Det ble ikke utbetalt løsepenger for Sekkingstad

 5. Sekkingstad til VG om friheten: En fantastisk følelse

Fra andre aviser

 1. Sekkingstad om tiden i fangenskapet: Vi ble utsatt for bevisst feilinformasjon

  Aftenposten
 2. Sekkingstad: – Jeg ble behandlet som en slave

  Aftenposten
 3. Sekkingstads bror: - Glad og lettet

  Bergens Tidende
 4. Sekkingstad: – Jeg trenger ro og fred

  Bergens Tidende
 5. Bekrefter at det ble betalt løsepenger for Sekkingstad

  Bergens Tidende
 6. Broren til løslatte Kjartan Sekkingstad: – Jeg er glad og lettet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no