Feiret 12-åringens bursdag få timer før han ble drept

KIRKENES (VG) I går feiret 12-åringen bursdagen sammen med vennene. I natt ble han drept av stefaren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stefaren er siktet for dobbeltdrap etter at politiet mener han skjøt sin thailandske kone og hennes 12 år gamle sønn i deres felles bolig i Kirkenes natt til mandag. Stefaren ble funnet alvorlig skadet i boligen, men er utenfor livsfare etter å ha blitt operert på Universitetssykehuset i Tromsø.

Morten og Somnuk Kristiansen bodde i nærheten av den drepte kvinnen og hennes sønn. Somnuk, som selv er thailandsk, var venn med den drepte kvinnen. I natt våknet hun av skrik. Etterpå falt skuddene.

– Jeg hørte «bang, bang, bang», forteller hun til VG.

En annen nabo, som også hadde våknet, varslet politiet som var på stedet etter fem minutter. De ble møtt av et grufullt syn. 12-åringen ble fraktet til sykehus, men ble erklært død kort tid senere. Hans mor var allerede død da ambulansen kom frem.

Feiret 12-årsdagen

Kvelden før drapene skjedde var det bursdagsfeiring for 12-åringen. Han fylte år 19. august, men feiret dagen denne helgen. Siden de var i ferd med å flytte ut, ble bursdagsselskapet holdt hos venneparet Chonnanee og Svein Arne Sæther som bor i nabolaget.

– Det var masse lek og latter. En typisk barnebursdag, forteller Svein Arne Sæther til VG.

En video, som VG har sett, viser en glad 12-åring som feirer dagen sammen med vennene fra barneskolen. Stefaren var ikke i bursdagen.

– Jeg satt akkurat der moren sto med kaken og han skulle frem for å blåse ut lysene. Han var så glad, sier kvinnen som filmet med mobilen.

Få timer senere var 12-åringen død.

VÅKNET AV SKUDD: Mens ektemannen Morten Kristiansen sov, våknet Somnuk av skudd. Foto: Terje Mortensen VG

Venneparet Morten og Somnuk var langt nede da VG møtte dem mandag ettermiddag.

– Jeg hadde mye med mannen å gjøre. Han virket som en hyggelig fyr. Han var grei og hjelpsom. At han kunne gjøre noe sånt hadde jeg aldri trodd. Det har nok ikke gått opp for meg ennå, sier Morten Kristiansen, mens han holder rundt kona Somnuk.

Flere venner av paret opplyser til VG at de var i ferd med å gå fra hverandre. På en pressekonferanse mandag opplyste politiet at den drepte kvinnen oppsøkte Kirkenes politistasjon i forrige uke.

– Det var i forbindelse med et forvaltningsvedtak og opphold for sin sønn. Vedkommende opplyste selv at hun ville ut av forholdet, sier politistasjonssjef Hans Møllebakken.

En nær venn av moren, Jan Jamtli (63), har tidligere fortalt til VG at han tre dager før dobbeltdrapet tok med moren til politiet for å anmelde hennes nå drapssiktede ektemannen for psykisk vold, men at hun ble avvist.

I april i år hadde paret vært gift i tre år. Kvinnen hadde oppholdstillatelse i Norge, men sønnens oppholdstillatelse var ikke avklart.Utenlandske statsborgere som har oppholdt seg i Norge i tre år kan imidlertid få permanent oppholdstillatelse.

Skrev Facebook-melding

I forrige uke skrev den siktede ektemannen en statusoppdatering på Facebook, som flere av parets venner reagerte på. Duang Persen (43), som er venn av den drepte kvinnen, forteller at ektemannen omtalte henne som grådig og at det var godt å være singel igjen.

– Det var mange som stusset da vi så mannens Facebook-melding, forteller Persen til VG.

HVITE PRESTEKRAGER: Venninnen Duang Persen la mandag ned blomster foran huset der drapene skjedde. Foto: Terje Mortensen VG

Den drapssiktede mannen har vært arbeidsledig siden før jul i fjor. Samtidig har kona arbeidet som renholder i Sør-Varanger kommune, på bensinstasjonen i Kirkenes og solgt vårruller via Facebook.

– Det er vondt å komme på jobb og forstå at du har mistet en av dine ansatte. Dette preger oss alle, og det er tungt å være på jobb, sier Knut Rollstad, som driver bensinstasjonen.

Han beskriver den drepte kvinnen som en pliktoppfyllende og god ansatt.

– Hun gjorde alltid sine arbeidsoppgaver, var alltid presis og aldri syk. Hun var en god ansatt som jeg kommer til å savne, sier Rollstad til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder