OPPFORDRING: Skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten oppfordrer nordmenn til å benytte seg av ordningen med frivillig retting. Slik kan man gjøre opp for seg og slippe tilleggsskatt. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Rekordmange nordmenn innrømmer å unndra verdier fra beskatning

Nordmenn meldte i første halvår i år inn over åtte milliarder som de har «glemt» å skatte av. Sveits er landet som opptrer hyppigst i meldingene.

  • Caroline Isabell Ørvik

Artikkelen er over tre år gammel

I første halvår i år tok rekordmange kontakt med Skatteetaten for å melde om verdier som de skulle ha skattet av tidligere. Ved å gjøre det slipper de fleste å betale tilleggsskatt og å risikere å bli politianmeldt.

– Vi ser at det har vært en rekordstor bruk av ordningen det siste halvåret. Dette kan skyldes Panama papers-avsløringene og økt oppmerksomhet rundt internasjonal beskatning. Det tror jeg er positivt, fordi folk tenker over hva de bør melde inn, sier skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten.

I lys av Panama papers-avsløringene, en dokumentlekkasje som avslørte skatteunndragelser i milliardklassen, oppfordret skattedirektøren norske skattunndragere å melde seg til Skatteetaten.

VG SPESIAL: Panama papers-avsløringene kort fortalt

– Påvirker nattesøvnen

I årets seks første måneder tok 295 personer kontakt for å fortelle Skatteetaten om verdier som skulle vært rapportert, mot 161 personer i samme periode i fjor.

– Aldri har så mange tatt kontakt med oss for å fortelle om verdier som skulle vært beskattet. Hvor store mørketallene er vet vi ikke, men vårt utgangspunkt er at de aller fleste nordmenn rapporterer det de skal, sier Holte.

Les også: Slakter regjeringens innsats mot økonomisk kriminalitet

Skatteetaten ferdigbehandlet totalt 206 saker i første halvår. Totalt tilsvarer disse sakene åtte milliarder kroner i formue og 263 millioner kroner i inntekt som skulle vært beskattet. Dette er en dobling fra første halvår i 2015.

Fra 2017 vil en gruppe på over 50 land begynne med automatisk utveksling av finansiell informasjon, i regi av OECD.

– Det er en viktig milepæl når det gjelder internasjonal beskatning. Da får vi en del informasjon som vil gjøre det vanskeligere å holde formuer skjult i utlandet, sier Holte.

Advokat Bård Erlend Hansen i SBF Skatteadvokater, som er tilknyttet Skattebetalerforeningen, tror også at oppmerksomheten rundt informasjonsutvekslingsavtaler og Panama papers-avsløringene kan ha bidratt til økningen.

– Vi får mange henvendelser om frivillig retting, og pågangen har økt de siste årene. Jeg har inntrykk av at folk ønsker å sove godt om natten og å gjøre opp for seg. Oppgir man inntektene av eget tiltak skal man få skatteamnesti og dermed unngå tilleggsskatt og straff, sier Hansen.

E24: Riggmillionær dømt for skatteunndragelse

Sveits på førsteplass

Ordningen med frivillig retting innebærer at skattyter må betale inntekts- og/eller formueskatt på det unndratte beløpet, i tillegg til renter.

– Noen ganger dreier det seg om et enkelt år med unndratt beskatning, andre ganger dreier det seg om de ti siste årene. Man må rapportere før skatteetaten er på sporet av en sak, da er det for sent, sier skattedirektør Holte.

Les også: Messi og faren dømt til fengsel for skattesvik

Frivillig retting gjelder for verdier både i utlandet og Norge. Av landene som opptrer hyppigst blant rapporteringene i år er Sveits på førsteplass, USA er nummer to og Norge på tredjeplass.

– Både selskaper og personer kan benytte seg av ordningen. Vi oppfordrer til å bruke den, fordi den gir mulighet til å gjøre opp for seg, uten å måtte betale tilleggsskatt, sier Holte.

Har du gitt fullstendige opplysninger på frivillig og eget initiativ kan du vanligvis regne med at du ikke får tilleggsskatt, ifølge Skatteetaten.

BI-professor: – Panama papers vil ende med domfellelser

– Undervurdert problem

SVs Heikki Holmås mener at skatteunndragelse er et undervurdert samfunnsproblem.

– Vi unndrar trolig skatt for nærmere 130 milliarder kroner i året ifølge Økokrim. 130 milliarder tilsvarer omtrent et helt norsk helsebudsjett, skriver Holmås i en e-post til VG.

SV ønsker å satse på Økokrim over flere år, og å gi flere juridiske ressurser til Økokrim og Skatteetaten. Holmås mener økte ressurser vil gi flere fordeler:

– Det vil gi mer penger til fellesskapet og ha en avskrekkende effekt, som gjør det mer sannsynlig at andre aktører ikke vil unndra skatt. Hvor viktig den effekten er ser man tydelig når Panama Papers fikk rekordmange til å melde inn unndratte verdier.

Les også

Mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Panama papers
  3. Økonomisk kriminalitet

Flere artikler

  1. Nordmenn har kryptovaluta verdt fem milliarder

  2. Skatteetaten fant ni milliarder unndratt beskatning

  3. Slik snyter de rikeste på skatten: Gjemmer pengene i Sveits

  4. Stortinget godtar skattesnyteri

  5. Nye dokumenter: Derfor slipper Oljefond-Tangen norsk skatt på britisk formue

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder