IS-KRIGER: Torleif Angel Sanchez Hammer på fanget til fire jenter som elev ved Glemmen VGS i Fredrikstad ved førsteklasse på Design- og håndverk i 2007/2008. I 2012 skiftet han navn til Abdul Hakim Sanchez Hammer og i mars 2014 dro han til Syria for å kjempe for IS. Foto:PRIVAT,

Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

På videregående skole lærte Torleif Sanchez Hammer (23) å
lage blomsteroppsatser. I Syria har han fått våpentrening av terroristene i IS.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Han var liksom en av jentene da vi gikk på kunst- og håndverk, sier Emilie Gudevold (23).

Når man ser på klassebildet fra skoleåret 2007/2008 til design- og håndverklassen i førsteklasse på Glemmen VGS i Fredrikstad, skjønner man hva hun mener.

Av ti personer på bildet, er Torleif Sanchez Hammer (23) den eneste gutten. Mens han ligger på fanget til fire jenter, ser han rett inn i kameraet og gliser. Den eneste andre gutten i klassen var ikke til stede under fotograferingen.


– Torleif satt alltid med oss jentene og snakket med oss om alt, sier Gudevold.

På klassebildet over er hun nummer to fra venstre på bakre rad.

– Han var en veldig hyggelig fyr. Jeg hadde aldri tenkt at han kunne bli en sånn som reiste, sier hun.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Ta kontakt med VGs reporter her.

Fra Torleif til Abdul

Norsk-filippinske Torleif heter ikke lenger Torleif.

I juli 2012 skiftet han navn til Abdul Hakim Sanchez Hammer, og slettet da fra folkeregisteret navnet han hadde fått etter sin far.

Faren døde da Sanchez Hammer bare var tre måneder og gutten vokste opp som enebarn med sin filippinske mor i Fredrikstad.

Høsten 2013 hadde flere jevnaldrende dratt fra Østfold-byen for å bli IS-krigere.

Blant dem var Abu Aluevitsj Edelbijev (23), som døde i et amerikansk bombeangrep i desember. Edelbijevs kone tok meg seg en politimann i døden da hun sprengte seg i luften på en politistasjon i Istanbul nå i januar.

Etter det VG kjenner til var det vinteren 2014 at Sanchez Hammer forlot Norge, antatt alene, for å slutte seg til terroristorganisasjonen Islamsk Stat (IS).

Han hadde, lik så mange andre fra Fredrikstad, blitt «en sånn som reiste».

GRUPPEBILDE: Kontrasten er stor til klassebildet fra 2007. Abdul Hakim Sanchez Hammer fremst og lengst til høyre med våpen. Mannen to hakk til venstre for han heter Abu Abdurrahman Al Iraqi og har i andre sammenhenger posert med avkappede menneskehoder. Foto:PRIVAT,

Operativ krigerrolle

På sosiale medier dukket det senere opp bilder der han poserte væpnet med fryktede IS-kommandanter. De samme kommandantene er i andre sammenhenger avbildet med avkappede menneskehoder, som Dagbladet var først til å omtale våren 2014.

Skjermdumper av Facebook-tråder som TV 2 har publisert viser også at Sanchez Hammer sier at «jeg er med ISIS».

Ifølge VGs opplysninger har Sanchez Hammer gjennomgått en militær utdannelse i Syria.

Til forskjell fra Skien-mannen Bastian Alexis Vasquez (24), som har fått en lederrolle i IS, skal Sanchez Hammer ha en mer operativ rolle som kriger i væpnet kamp.

Les også: Den etnisk norske IS-kvinnen

Terrorsiktet

Dette medfører også at han skal være blant en gruppe fremmedkrigere som PST ville vært spesielt bekymret for, om han hadde kommet tilbake til Norge.

Ifølge VGs opplysninger skal det være nærmere 20 personer i denne gruppen.

I dag er Sanchez Hammer terrorsiktet av PST, som også har fryst alle midlene hans i flere perioder etter kjennelser fra Oslo tingrett. På mandag må PST på nytt til retten om de fortsatt vil stoppe eventuelle pengeoverførsler til islamisten.

Blomsteroppsatser

Tilbake til 2007. «Liker du å skape, utforme og jobbe praktisk med hendene dine? Tenker du på å bli frisør eller klesdesigner? Da er Design og håndverk et godt sted å begynne», står det på hjemmesidene til Glemmen videregående skole.

– Du tuller? Du tuller nå, eller? Det hadde jeg aldri trodd!

Camilla Petersen Striges (28) reaksjon taler for seg selv. At Torleif, han som var en vanlig norsk gutt, hadde konvertert og dratt til Syria, var nytt – sjokkerende nytt – for henne.

Hun forteller om skoleåret de hadde sammen:

– Det handlet om å uttrykke seg gjennom kunst. Blant annet lagde vi keramikkskåler, armbånd og så sydde vi ting. I tillegg måtte alle lage en stor inspirasjonsbok som skulle handle om hva slags drømmer og ønsker man hadde for fremtiden, sier Pettersen Strige.

Emilie Gudevold utdyper:


– Alle måtte blant annet lære seg å lage blomsteroppsatser. Torleif, også.

Klassens klovn

Siri Marlen Hemstad (23) gikk også i klassen til Sanchez Hammer, og er jenta lengst til venstre på framste rad. På bildet hviler hånden hennes på leggen hans.

– Jeg husker han veldig godt og jeg ble veldig overrasket da jeg hørte om at han hadde dratt til Syria. Inntrykket mitt fra videregående var at han var en snill og glad fyr, sier Hemstad.

Som Gudevold, forteller også Hemstad at Torleif var venn med jentene. Han var en de kunne snakke med, også om personlige problemer. Men 16-17-åringen var også en som fikk alle til å le.

– Han var nesten klassens klovn, sier Hemstad.

SISTE BILDE: Dette er det siste kjente bildet av Abdul Hakim Sanchez Hammer. Han brukte det på sin Facebook-profil, som ble slettet før jul. Foto:PRIVAT,

Narkodømt

Tre dager før julaften i 2011 måtte Torleif møte i Fredrikstad tingrett, da som elev ved Greåker VGS i Fredrikstad. Han avgir en såkalt uforbeholden tilståelse for kjøp og besittelse av 80 gram marihuana.

18. februar samme år hadde han blitt tatt med 53 gram, det øvrige hadde han røyket opp.

Flere klassekamerater VG har vært i kontakt med beskriver også hvordan han vanket i til dels belastede miljøer og ruset seg før han konverterte.

Gikk i kjortel

Vi vet ikke nøyaktig når han konverterte til islam. Noe skjer våren 2012. 25. juli dette året er navnendringen til Abdul Hakim, som betyr tjeneren til den allvitende, et faktum.

VG får også opplyst at Sanchez Hammer tilhørte det radikaliserte islamistmiljøet i Fredrikstad før han reiste.

En kamerat fra skolen møtte ham en gang etter eller rundt konverteringen – i forbifarten, kanskje på et busstopp.

– Han hadde forandret seg og var annerledes. Han brukte andre klær for eksempel. Hva kaller man det? Kjortel? Ja, det sier seg vel selv at han var annerledes, ettersom han hadde konvertert. Han hadde en sånn liten duk på bakhodet også. Men han sa ikke noe om konverteringen, sier kameraten.

BRENT: IS slapp denne uken bilder av fangede piloten Muath al-Kasaesbeh, som viste hvordan de brant ham levende i et bur. Foto:Reuters,

Alltid treningstøy

Emilie Gudevold tok til motmæle på Facebook da konvertitten breiet ut om sitt kvinnesyn på Facebook.

– Han blokket meg. Han ble sikkert forbanna. Dette er kanskje to år siden, sier Gudevold.

Ei som gikk i klasse med norsk-filippineren så han sist sommeren 2013.

– Jeg pleide å møte han på vei til jobb på kveldstid. Det virket som han skulle på trening fordi han alltid hadde på seg treningstøy, forteller hun, og fortsetter:

– Han var en veldig snill gutt, en fantastisk gutt. Det sjokkerer meg at han har blitt en del av de terroristene.

Et drøyt halvår senere hadde han begynt på ferden mot slagmarken i Syria og Irak.

PST: Nesten ingen vender tilbake

Hvordan vil historien om Torleif som ble til Abdul Hakim ende? Det er ikke kommet meldinger om at han er død, til tross for massiv bombing av IS-posisjoner de siste månedene.

SENIORRÅDGIVER: Martin Bernsen i PST. Foto:Scanpix,

Om Sanchez Hammer skulle returnere til Norge vil PST trolig reagere raskt på bakgrunn av terrorsiktelsen mot ham.

– Trusselbildet er komplekst. En av flere utfordringer er hjemvendte fremmedkrigere, men det er viktig å understreke at de som vender tilbake får individuell behandling. Ikke alle som vender hjem er en trussel, og en annen viktig utfordring er de som ikke reiser, men blir i Norge med intensjoner og ISIL-sympatier, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST til VG.

Men:

– Det er nesten ingen som vender tilbake fra Syria, men det er fortsatt flere som drar, sier Bernsen.

PSTs moderate anslag er per i dag at 70 har dratt til Syria, hvorav ti av disse er omkommet og cirka 20 har vendt hjem.

Det har av naturlig grunner ikke lyktes VG å komme i kontakt med Abdul Hakim Sanchez Hammer i forbindelse med denne artikkelen. VG har vært i kontakt med hans mor, som ikke ønsket å bidra til denne artikkelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder