LØSLATT: Merete Nordhus utenfor politihuset etter sin dramatiske opplevelse. Foto: Terje Mortensen , VG

Asyl-sjåfør som måtte kle av seg i arresten fikk utmerkelse

TROMSØ (VG) Merete Nordhus kjørte av gårde med asylsøkere i bilen sin og ble arrestert av politiet. Nå hylles hun av Norges fredsråd.

  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fire år gammel

Organisasjonen har kåret Kirkenes-kvinnen til «Månedens fredsprofil», melder NRK Finnmark. Nordhus får utmerkelsen for sitt engasjement for asylsøkerne som står i fare for å bli sendt tilbake til Russland fra Kirkenes.

– Det var veldig overraskende. Jeg har kjennskap til Norges fredsråd fra før, men visste ikke at de hadde en månedens fredsprofil. Jeg vil understreke at jeg deler prisen med alle i Refugees Welcome to the Arctic, sier Merete Nordhus til VG.

Fikk beklagelse

Nordhus ble landskjent da hun forrige torsdag ble kastet på glattcelle av politiet etter at hun fraktet en asylsøkerfamilie i bilen sin.

Det oppsto kaotiske tilstander da asylsøkere forsøkte å flykte fra mottaket i Vestleiren utenfor Kirkenes i frykt for å bli sendt tilbake til Russland. Nordhus og to andre personer ble arrestert og siktet for brudd på Utlendingsloven.

IMPULS: Her hjelper Merete Nordhus (t.h.) en mor og datter inn i bilen sin. Foto: Terje Mortensen , VG

I arresten ble hun bedt om å kle av seg, sette seg på huk og hoste.

– Det var nedverdigende, har hun uttalt til VG.

De to andre, som også ble arrestert av politiet, ble ikke bedt om å kle av seg.

Politiet var raskt ute med å beklage, selv om vedkommende som satte Nordhus på cellen påsto at prosedyren var fulgt.

– Det var helt unødvendig å gjøre det, og vi beklager det som har skjedd, sa stasjonssjef Hans Møllebakken til VG.

Siste nytt: Får asyl-intervjuer

– Ikke gjort noe galt

Nordhus har ikke mottatt en personlig beklagelse fra politiet.

ARRESTERT: Merete Eriksson (f.v.), Eirik Nilsen og og Merete Nordhus. Foto: Terje Mortensen , VG

– Det forventer jeg heller ikke, sier hun.

Hun erkjente i avhør å ha kjørt en familie med asylsøkere i bilen sin, og regner med å motta et forelegg i posten snart.

– Jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt, jeg har hjulpet mennesker på flukt, sier Nordhus, som har mottatt en del kritiske bemerkninger etter det som skjedde.

– Har du forståelse for at noen hevder at du gjorde noe ulovlig?

– En sak har alltid to sider. Folk får mene det de vil. Alle har rett til å ha sine meninger. Men mange har problemer med å skille mellom sak og person. De fleste tror at jeg er for åpne grenser og at vi skal ta imot alle, men det stemmer ikke.

Les deg opp: 10 ting du bør vite om asyldebatten

Berømmer innsatsen

I sin begrunnelse for utmerkelsen skriver Norges fredsråd:

«Merete Nordhus og andre frivillige har nektet å akseptere den uholdbare situasjonen, og har valgt å aktivt opponere mot myndighetenes avgjørelse om kollektivt avslag og returnering. Det er oppløftende å se at enkeltmennesker våger å stå opp mot et politisk system som oppfattes som både sviktende moralsk og juridisk problematisk. Norges Fredsråd berømmer innsatsen til de frivillige med Merete Nordhus i spissen, og oppfordrer alle til å fortsette den ikkevoldelige kampen mot urettferdighet og inhumanitet. Å fortsette å handle i tråd med menneskerettigheter, altruistiske idealer og egne moralske overbevisninger. Dette er spesielt viktig i en tid preget av politisk motvilje og utilstrekkelighet. Vi gratulerer!»

Norges fredsråd er en sammenslutning av 19 forskjellige fredsforkjempende organisasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder