SKJEDDE IGJEN: En politimann avfyrte et vådeskudd på Holmlia i Oslo i begynnelsen av november. Arkivbilde. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Politiet med nytt vådeskudd i Oslo

En utilsiktet avfyring ble i midten av november rapportert inn til Spesialenheten.

  • David Bach

Artikkelen er over tre år gammel

Skuddet gikk av i Rosenholmsområdet på Holmlia i Oslo en søndagskveld i begynnelsen av november, får VG opplyst. Dette er det første kjente vådeskuddet i politiet siden en politimann på Nordmøre skulle flytte et våpen på en parkeringsplass i oktober.

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt bekrefter at vådeskuddet fant sted i forbindelse med «nedspenning», altså mens våpenet skal tømmes for ammunisjon på en sikker måte.

– Det var ingen andre personer i nærheten, og ingen skader. Det er innrapportert og behandlet i henhold til gjeldende rutiner vi er pålagt. Saken er oversendt Spesialenheten, sier Grøndal til VG.

Stakk fingeren i kollegaens hylster: Skjøt henne i leggen

Spesialenheten etterforsker

Grøndal opplyser videre at det ikke har vært grunnlag for å ta politimannen ut av tjeneste, og viser til Spesialenheten for politisaker for ytterligere detaljer.

Ved Spesialenheten kan etterforskingsleder Helle Gulseth bekrefte at vådeskuddet er innrapportert, men ikke si stort mer.

– Vi har iverksatt etterforskning i saken, og skal se nærmere på den, som vi gjør i alle slike saker, sier Gulseth, som legger til at etterforskningen nærmer seg slutten.

Les også: Vådeskudd i veggen på prinsesse Ingrid Alexandras skole

Flere vådeskudd i fjor

I januar oppsto en lignende hendelse i Hordaland politidistrikt.

I hele fjor gikk det av minst 20 vådeskudd i politiet. I oktober 2015 skrev VG at nesten halvparten av politiets vådeskudd i perioden med midlertidig bevæpning ikke har blitt meldt til Spesialenheten.

I februar var det slutt på politiets midlertidige bevæpning i denne omgang. Da hadde politiet båret våpen i 14 måneder, og avfyrt minst 25 vådeskudd. 15 ble etterforsket av Spesialenheten, og i seks av tilfellene var konklusjonen at straffeloven var brutt.

Noen dager senere gikk et nytt vådeskudd gjennom en vegg på Harstad politistasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder