SKAPER IRRITASJON: Passkontrollen opplever køer på opptil to timer. Bemanningen er lav, men ansettelser er det ikke midler til. Foto: Knut Fjeldstad / NTB SCANPIX

Truer med å stenge passkontrollen på Gardermoen

Justisministeren møter politimester på Gardermoen i ettermiddag

Vernetjenesten i politiet truer nå med å midlertidig stenge passkontrollen for Schengen. De mener det er fare for de ansattes helse.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge NRK mener vernetjenesten ved Gardermoen politistasjon at passkontrollen er så underbemannet at kontrollørene blir syke. Nå har de sendt et vedtak om stenging av grensekontrollen, dersom ikke tiltak for å bedre situasjon kommer på plass innen fredag.

– Saken er at vi har arbeidstakere som jobber seg syke på grunn av at ressursene ikke står i samsvar til arbeidsoppgavene de har. Arbeidsgiver fått varsel gjentatte ganger av vernetjenesten gjennom flere år. Nå er strikken strukket så langt at vi ikke ser det som forsvarlig å jobbe under sånne forhold, sier verneombud Randi Nymoen-Jahren til VG.

Hun opplyser at sist helg var tøff for de ansatte. Da var det opptil tre timer lange køer for reisende i passkontrollen. Køene dannes når personer som skal inn og ut av land utenfor Schengen-landene, må vise passene sine manuelt til grensekontrollørene.

Høyt blodtrykk

I vedtaket om stenging av grensekontrollen viser vernetjenesten til et sykefravær på opptil 16 prosent blant de ansatte, ifølge NRK. Belastningen i helgen har ført til nye sykemeldinger.

– I morges ble jeg møtt av en kollega som var inne og leverte sykemelding for høyt blodtrykk. Sist helg var tøff for dem, sier Nymoen-Jahren.

Hun viser til arbeidsmiljølovens paragraf 6-3 som sier at verneombudet har rett til å stanse farlig arbeid dersom det er umiddelbar fare for arbeidstakernes liv eller helse, og faren ikke straks kan avverges på annen måte. Arbeidstilsynet skal så ta stilling til om arbeidet kan fortsette.

– Vi har ikke målsetting om å stenge grensen, målet er å sørge for at arbeidstakerne har en forsvarlig arbeidshverdag. Det er ikke politisk spill. Vi er veldig bekymret for at arbeidstakerne jobber seg mer syke enn før. Det er ikke viktig for meg hvem som løser det, men vi må få en løsning, sier verneombudet.

Krever rulleringsordning

Vernetjenesten har nå gitt et pålegg om å innføre rulleringsordning i passkontrollen. Ordningen går ut på at en passboks må betjenes av to personer for at den skal være åpen. Videre skal de som betjener den, kun sitte der én time av gangen. Den andre timen kan være annen type tjeneste.

– Det er den statiske posisjonen som gjør at arbeidstaker slites ut, sier verneombudet.

NRK meldte forrige uke at passkontrollørene på Gardermoen ofte sitter på vakt i opptil fem timer uten pause, og at situasjonen kan bli verre når flyplassen utvides. Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt etterlyste samtidig da øremerkede bevilgninger til politiet i forbindelse med utvidelsen.

Så sent som lørdag avviste justisminister Anders Anundsen (Frp) å åpne lommeboken for å løse problemene og viste til at dette var politimester Hasseldal i sitt ansvar.

Søndag varslet Anundsen imidlertid at Gardermoen skal få 14 nye stillinger for å få unna køen i passkontrollen.

Hovedverneombud Audun Martinsen mener ifølge NRK at tiltaket vil hjelpe, men at det ikke er nok for å løse problemene.

– Det er nok slik at Gardermoen trenger å få tilført en stor del flere stillingshjemler for å kunne imøtekomme de kravene som stilles av Oslo lufthavn for passasjerflyt og for å ivareta de ansatte, sier han.

Anundsen til Gardermoen

Klokken 17 onsdag skal Anundsen til Gardermoen for selv å ta problemene i passkontrollen i øyesyn. Da skal han også diskutere situasjonen med politimester Hasseldal og ledelsen ved Gardermoen politistasjon.

Nymoen-Jahren sier til VG at det ikke bare er passkontrollen som sliter med lav bemanning.

– Det operative sliter også med bemanning. Men grensen har det helt klart verst, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder