Derfor sprenges ikke Mannen

I fjor ble det fastslått at det ikke var aktuelt å bruke
sprengstoff for å sprenge Veslemannen. – Sprengning er fremdeles ikke et tema, sier ordføreren.

  • Line Blokhus
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Avdelingsdirektør i NVEs skred- og vassdragsavdeling, Anne Britt Leifseth, sier at metoder for å fjerne
Veslemannen ble vurdert etter at det ble registrert bevegelse i fjellet i fjor høst.

– Utfordringen med disse metodene er mulige utilsiktede konsekvenser som vi ikke har oversikt over, som faren for å skape nye ustabile partier, forklarer Leifseth.

– Usikkerheten er stor – vi vet ikke konsekvensene, sier Leifseth.

Kan Mannen utløse flere ras? Ti spørsmål og svar om fjellet Mannen

– Kan gjøre vondt verre

Skredekspert Reginald Hermanns ved NGU uttalte til VG i fjor at kontrollerte sprengninger ved Mannen er utfordrende fordi fjellet er ustabilt.

– Det er fordi det kan destabilisere større masser med fjell, og det er ikke ønskelig å gjøre vondt verre. En kollaps av 15 millioner kubikkmeter fjell på Mannen vil ha enorme konsekvenser som for eksempel oppdemning av Rauma med potensielle dambruddscenarioer, uttalte Hermanns.

Andre høyrisiko-fjell: Disse fire fjellene overvåkes hele tiden

– Ikke et tema

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, sier til VG at det ikke er blitt tatt noen nye vurderinger på om Mannen skal rases kontrollert.

– Temaet har hele tiden vært at fjellet er i bevegelse. Slik situasjonen er nå vil vi ikke ta noen vurdering på dette, sier Hustad.

Den «store Mannen» har vært kartlagt som et ustabilt fjellområde siden 1990-tallet, og siden starten av 2000-tallet har NGU målt bevegelsene i fjellet. Den øvre delen av fjellet, Veslemannen, har bare blitt registrert målinger på siden i september i fjor.

Fortsatt mye bevegelse

Søndag kveld har bevegelsene i øvre del av Mannen avtatt noe, men hastigheten er fremdeles høy. De siste målingene viser at Veslemannen beveger seg med en hastighet på 3,4 centimeter i døgnet.

Natt til søndag viste målingene bevegelser på 16 centimeter i døgnet, som er den høyeste hastigheten NVE har målt siden de startet overvåkningen av Veslemannen. Den kraftige økningen skyldes at det har kommet mer nedbør enn forventet.

– Det er bort i en dobbel hastighet i forhold til det vi har sett i fjor høst da det var på det meste, uttalte sjefsgeolog ved NVE, Lars Harald Bilkra, til VG.

Fredag ble ni personer og 350 sauer evakuert og farenivået i området ved Mannen ble hevet til rødt. NVE vil mandag morgen vurdere situasjonen på nytt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder