KRISELØSNING: På ett år gamle Scandic Lerkendal, Trondheims nyeste hotell, skal husløse studenter få sove frem til de finner en mer permanent boløsning. Foto:Scandic Lerkendal,

Denne byen garanterer studentene et sted å bo

Trondheim vil bli Nordens beste studieby

Studenter som ennå ikke har funnet seg et sted å bo, garanteres soveplass på Trondheims nyeste hotell, Scandic Lerkendal. Men det koster.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Langt ifra alle som skal begynne på studier denne høsten har funnet seg et sted å bo. Hvert år står flere tusen studenter landet over i boligkø ved studiestart. I Trondheim får husløse studenter i år tilbud om en kriseløsning av den mer eksklusive sorten: Rom på det ett år gamle Scandic Lerkendal.

– Vi satser på å få studentene så raskt som mulig i gang med boligjakten. «Tak over hodet» betjener en skranke på Scandic hvor vi vil veilede studenter som ikke har funnet seg noe sted. Vi kan ikke garantere noe, men vi tror at det vil ordne seg, sier markeds og eiendomssjef Wenche Nyeng ved Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT).

Tilbudet er imidlertid ikke gratis. I perioden fra 7. august til 4. september kan studenter bo ved hotellet for 295 kroner natten.

– Vi mener vi har lagt oss på det som er en god pris sammenlignet med andre hotell eller overnattingstilbud, hvor prisen gjerne er det dobbelte eller det tredobbelte. Det er ikke meningen at de skal bo over lengre tid, det er meningen at de skal finne seg en hybel, og det er det folk her som hjelper dem med, sier direktør Line Vikrem-Rosmæl ved Scandic Lerkendal.

Hun legger til at prisen også inkluderer frokost til en verdi av rundt 100 kroner, og internett.

Kan måtte dele hotellrommet

KRISELØNING: Et rom på Scandic Lerkendal. Foto: Scandic Lerkendal,

Men studentene må regne med at de kan bli opptil tre personer per hotellrom. Prisen for å overnatte er per student, og den samme uavhengig av hvor mange de blir på rommet.

– Det er litt vanskelig å forutsi hvor mange studenter som vil komme til å ha behov for «Tak over hodet»-løsningen. Det er satt av 100 rom på Scandic, og vi tar høyde for at det kan bli aktuelt å huse to studenter på hvert rom. Blir det kritisk, kan det bli tre og tre som må dele, sier Nyeng i SiT.

Hun tror de klarer å finne bolig til alle studentene innen 4. september, da tilbudet avsluttes.

– Vi har tro på at de ikke skal bo så lenge. Erfaringsmessig ser vi at behovet for midlertidig husrom dabber av, og vi tror det er lite sannsynlig at det er studenter som ikke har klart å finne seg et bosted innen 4. september, sier hun.

Samarbeidsprosjekt

Hotellet samarbeider om prosjektet med Trondheim kommune, Studentsamskipnaden og NTNU. I sommer inngikk de en treårigavtale om billige studentovernattinger.

– Det er omsetning i dette, men vi gjør det fordi vi har kapasitet og fordi vi synes det er en fin greie. Vi har mange ulike kundegrupper på et så stort hotell-deriblant studenter, sier Vikrem-Rosmæl.

Hotellet startet samarbeidet om «Tak over hodet»-tilbudet for ett år siden, da hotellet var helt nytt.

– Vi hadde god kapasitet og følte det var viktig å hjelpe studentene. Vi følte at vi ville gjøre det igjen, og kan gjerne gjøre det flere år, sier hotelldirektøren.

Prosjektet «Tak over hodet» er et årlig tiltak for å sikre nye studenter et sted å sove når de flytter til Trondheim. Før var det Studiebyen som hadde ansvaret for prosjektet. I flere år ble et nedlagt sykehjem brukt til å huse studenter i ukene rundt studiestart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLE MØTT: Nina Schneider (t.h.) og Simone Bystadhagen ble sjekket inn i Trondheim og på Scandic Lerkendal av ordfører Rita Ottervik. Foto:Carl-Erik Eriksson,

Skulle det være noen som fortsatt er husløse detter 4. september, står tilbudet ved lag hos Scandic.

– Har vi ledig kapasitet, vil vi la studenter bo lenger enn den datoen som er satt, sier hotelldirektør Vikrem-Rosmæl.

Også hun har imidlertid tro på at boligsituasjonen vil løse seg.

– Det tok lengre tid i fjor, men det var et tøffere marked da. Det har blitt bygget mange boliger i år og vi ser at det er flere boliger ute til leie.

Fredag sjekket de første studentene inn. Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, var til stede for å ønske dem velkommen.

Vil bli Nordens beste studieby

I tillegg til boliggarantien, vil Trondheim hevde seg på flere andre områder, med mål om å bli Nordens beste studieby. Nyeng viser til den sterke frivilligheten i byen, som studenter er knyttet til blant annet gjennom Studentersamfundet.

– Internasjonale studenter får spesiell oppmerksomhet, velferdstilbudet er viktig for oss, og i tillegg har vi sterke bånd til næringslivet, som gjør at mange kan gå rett ut i jobb etter studiene, legger hun til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder