ULOVLIG IMPORT: Kripos har i flere år vært bekymret for innføringen av syntetisk narkotika til Norge. Narkotikaen er ofte skjult i «ufarlige» innpakninger. Foto:KRIPOS,

Mann (22) døde av syntetisk cannabis

En 22 år gammel mann fra Nord-Trøndelag døde i palmehelgen etter bruk av syntetisk cannbis. Dødsfallet er det første kjente tilfellet i Norge.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Obduksjonsrapporten viser at mannen fra Namsos døde av hjertestans etter å ha brukt syntetisk hasj av typen MDMB, skriver Trønder-Avisa.

Overlege Andreas Westin ved St. Olavs Hospital bekrefter at man aldri tidligere har sett dødsfall etter bruk av syntetisk hasj i Norge.

– Det er ingen tidligere dødsfall som kan settes i klar sammenheng med inntak av syntetisk cannabis, men det er viktig å understreke at mange avdøde ikke blir obdusert, og at man ikke alltid klarer å finne disse stoffene ved obduksjoner fordi man ikke vet hva man skal se etter, sier Westin til avisen.

Les også: Slik selger vi narko på Facebook

Rett inn på gutterommet

I Nord-Trøndelag har stoffet først dukket opp de siste tre til fire årene. Etterforskningleder Leif Gundersen i Nord-Trøndelag politidistrikt advarer på det sterkeste mot syntetisk cannabis.

– Dette er en tragisk sak. Nå må folk få opp øynene, for det å sitte på gutterommet og lefle med varer som du finner på internett er livsfarlig, sier han til Trønder-Avisa.

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk (krever abonnement)

Dobling i beslag

Tollvesenets beslagsstatestikk viser at etaten aldri har beslaglagt så mye ny syntetisk narkotika på vei til norske postkasser.

I 2014 stoppet de elleve kilo såkalt syntetisk narkotika, også kalt nye psykoaktive substanser (NPS) – en dobling sammenlignet med året før. Slike stoffer er kjemisk fremstilte etterligninger av den tradisjonelle narkotikaen.

Tolldirektør Bjørn Røse har tidligere uttalt til VG at nye syntetiske, narkotiske stoffene er den største og farligste narkotrusselen vi står overfor i Europa og Norge.

Tilgjengeligheten frister

For to år siden intervjuet VG en 24 år gammel bruker av syntetisk cannabis.

Kvinnen fortalte at da hun røyket sin første dose med syntetiske cannabinoider hjemme på hybelen, visste hun at faren for overdose var overhengende. Samtidig var hun så glad for å ha funnet en enkel måte å skaffe seg rus på, gjennom posten.

– Jeg slapp å forholde meg til det kriminelle miljøet. Slapp å gå ut og vifte med store lapper, slapp å bli stemplet som forbryter. Her var det bare å bestille, betale med kredittkort og få det levert.

- Var du ikke engstelig for hva slags stoff du fikk i deg?

– Jo, men jeg hadde lest enormt mye. Hva og hvordan alt funket. I tillegg valgte jeg å bestille fra nettsteder der jeg hadde gode erfaringer fra å bestille lovlig røykeutstyr. Ikke de små, shabby butikkene, men der folk hadde meldt om gode erfaringer. Den dårlige rusen kom etter noen ganger. Likevel er det først nå jeg tenker på det - hva var det egentlig jeg fikk i meg?

Les hele reportasjen her

Mer om

 1. Narkotika

Flere artikler

 1. Egil (22) ble «dødshasjens» første kjente offer

 2. Pluss content

  Billig, enkelt og livsfarlig: Slik dreper designerdop

 3. EU slår alarm om syntetisk narkotika

 4. Narkohandel på nett: Slår alarm om enorm økning av nye designerdop

 5. Pluss content

  Ett gram kan være nok til 200 doser: Slår alarm om nytt dop

Fra andre aviser

 1. Døde av syntetisk hasj

  Aftenposten
 2. 30 døde etter bruk av syntetiske rusmidler i Norge

  Fædrelandsvennen
 3. Bruk av syntetiske rusmidler vil føre til mange dødsfall i fremtiden

  Aftenposten
 4. Obduksjonsrapport bekrefter hasj-relatert dødsfall

  Fædrelandsvennen
 5. – Jeg tror alle vet om noen som har brukt cannabis

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet tok 11 unge på fersken da de røykte narkotika i parken

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no