Finansministeren ber deg true banken din

Hus-Batta vil at du skal få ta med kontonummeret

Ekspert: Bankene ler hele veien - til banken

STOR: LO-leder Gerd Kristiansen har (fra i sommer) over 900 000 medlemmer i ryggen når hun krever at bankene setter ned renten. Det er nesten tre ganger så mange som Unio som ved nyttår hadde 322.000 medlemmer. Akademikerne hadde 178.000, mens den fjerde store arbeidstakerorganisasjonen, YS, hadde 221.600 medlemmer ved årsskifte. Foto:Nils Bjåland,VG

Bankene bader i milliarder: LO-lederen: - Sett ned renten

Overskuddet til norske banker første halvår var 25
milliarder kroner. Sett ned renten, krever LO-leder Gerd Kristiansen på vegne av 902 000 medlemmer.

 • Bjørn Haugan
 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over seks år gammel

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norske banker hadde et overskudd på 25,4 milliarder kroner første halvår i år.

Det er 26 prosent mer enn rekordåret i fjor, da resultatet var 20,1 milliarder kroner.

- De store bankene forsyner seg for godt på vanlige folks bekostning, sier Kristiansen som styrer en organisasjon med 902 000 medlemmer.

- De store bør følge etter

- Jeg konstaterer at endel mindre banker har satt ned renten. Jeg synes de store bør følge etter. Disse tallene viser at bankene går svært godt og da bør det også komme kundene til del.

- Dine medlemmer?

- Ja, når bankene går godt, bør vanlige arbeidsfolk som tradisjonelt er tro mot banken sin, kanskje for tro, få sin del, sier hun og legger syrlig til:

- De samme bankene ligger over andre i lønnsvekst, særlig i mekler- og lederskiktet.

Hun fremholder at rentekutt fra bankene er godt for Norge.

- Lavere rente kan holde aktivitetsnivået i økonomien oppe, sier Kristiansen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) ber lånekundene presse bankene eller bytte bank for å få ned renten.

- Det er bankenes ansvar å definere egen utlånspraksis og hvilken rente de setter. Jeg oppfordrer likevel bankkunder til å være bevisste forbrukere; vi er veldig lojale mot banken vår. Hvis konkurransen mellom bankene skal fungere optimalt må også kundene følge med. Kundene må stille krav om betingelser og true med å bytte bank hvis de ikke får de betingelsene de fortjener, sier Jensen.

Hun sier regjeringen er opptatt av god konkurranse mellom bankene.

- Myndighetene følger nøye med på konkurransen i bankmarkedet, og Finanstilsynet er bedt om å prioritere arbeidet med å sikre god konkurranse i finansnæringen. Regjeringen har iverksatt flere tiltak for å bedre konkurransen, blant annet skal det etableres et konkurranseforum for finansnæringen.

- I tillegg krever vi for at det skal være enkelt for kundene å skifte bank, at bankene lenker til Finansportalen og stiller et krav om at når kunder forlater en bank, skal banken sørge for at kunden får med seg alle ordninger og avtaler til den nye banken uten å måtte gjøre noe selv.

Battas to krav

- Det må gjøres enda mer konkret: Du må få med deg kontonummeret ditt når du skifter bank, og din nye bank ordner alt det praktiske. Da vil også bankkunder i større grad begynne å bytte bank, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Han forventer at Kredittilsynet jobber med forenklinger innen banksektoren, og sørger for at folk får med seg kontonummret og at den nye banken ordner det praktiske for kundene.

- Forøvrig er det helt utrolig at DnB ikke blir mer straffet av kundene sine. Mens mange mindre banker nå har satt ned renten, gjør ikke Norges desidert største bank det. For meg er det ubegripelig. De må senke renten, sier han.

Batta mener du bør straffe storbanken ved å bytte til en mindre bank:

– Akkurat nå er det de mindre distrikts-bankene som gir best rente til kundene og der har mange mulighet å få lån. Småbankene har begrenset med penger, så det er begrenset hvor mange de har mulighet til å yte lån til, men prøv alltid å få lån hos den banken som er billigst, råder han.

Ler hele veien

- Bankene ler hele veien til banken, sier sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse.

- Resultatet gir en vekst på over fem milliarder kroner målt mot samme tid i fjor, eller 26 prosent opp. Da skal vi huske på at vi sammenlikner med ett år som var preget av rekordoverskudd: I 2013 tjente bankene omtrent 100 millioner kroner hver eneste dag, sier Strøm.

Han sier at den lave renten gjør at folk er tilbake i boligmarkedet.

- Lånelysten er tilbake etter at boligmarkedet er normalisert for Ola og Kari Nordmann. Da tjener bankene mer og tapene er minimale, sier han og viser til at bankenes inntekter var ti ganger større enn tapene første halvår:

28,2 milliarder i renteinntekter og 2,7 milliarder i tap.

- Overskuddene viser at renten kan settes ned

- Vi skal heller ikke glemme at konkurransen er sterkere i dag enn for et år siden. Sist vinter grep Siv Jensen og Erna Solberg inn fra sidelinjen. De krevde at lavere innlånskostnader for bankene burde gi lavere utlånsrenter. I tillegg ble det bestemt at Konkurransetilsynet skal gjennomgå konkurransen i nær fremtid.

- Dette var tvingende nødvendig, og de enorme overskuddene viser at utlånsrenten kan gå videre ned, slik vi har sett i det siste. Jeg har fått tilbud om 3,2 % boliglånsrente med binding i 3 år fra en bank denne uken, så her skjer det utvikling fra uke til uke, sier han.

- Så sa sentralbanksjefen nylig at han var mindre bekymret for boligmarkedet enn våren 2013, og at renten ikke økes før tidligst i 2016. Det betyr at det er gode tider for norske lånekunder fremover. Tapene på utlån er minimale, og derfor kan bankene konkurrere mer aktivt om boliglånskundene. Derfor er da også utlånsrenten sakte på vei nedover viser andre SSB-tall.

Han fremholder at penemarkedsrenten (Nibor tre måneder) også har gått ned siden i vår.

DNBs overskudd første kvartal var 5,5 milliarder kroner og 4,65 milliarder i andre kvartal. Det betyr at DNB med over ti milliarder kroner i resultat første halvår, står for nesten halvparten av milliardoverskuddet i første halvår.

Bjerke: Blant de mest solide i verden

Så var det da også en stolt DNB-sjef Rune Bjerke som da han la frem 2. kvartalstallene, beveget seg mot pallen i "Bank-VM":

– DNB er nå blant de aller mest solide bankene i verden. Det gir en viktig trygghet for både kunder, ansatte og eiere.

Spørsmålet er om den soliditeten og det fete overskuddet på ti milliarder første halvår, vil gi DNB-kundene lavere rente.

- Vi kan ikke si noe om hva som skjer fremover, men vi satte ned renten på flytende lån for de fleste av våre kunder i juni, med inntil 0,25 prosentpoeng, sier konserndirektør for kommunikasjon i DNB, Thomas Midteide.

- Skal være konkurransedyktig

- Og i forrige uke satte vi ned fastrenten med inntil 0,4 prosentpoeng, som gjør at vi har blant landets laveste rente på fastlån.

- Dere er ikke det på flytende rente?

- Nei, men vi skal være konkurransedyktig på flytende rente over tid.

Han sier det fortsatt er slik at banken må bruke store midler på å bygge opp egenkapital.

- Myndighetskrav gjør at vi de neste årene, frem til 2017, skal bygge opp ny egenkapital med 30 milliarder kroner.

- Må ha overskudd i flere år fremover

Direktør for kommunikasjon og samfunn Jan Erik Fåne i Finans Norge forteller at bankenes overskudd skyldes myndighetenes krav til egenkapital.

- Den eneste måten å oppfylle disse kravene er ved å tjene penger og legge det til egenkapitalen. Rentemarginen i Norge er på et historisk lavt nivå, men har gått noe opp det siste halvannet år. Vi ser at det er en betydelig konkurranse om kundene, noe som også gir seg utslag i at flere banker har satt ned renten, sier Fåne til VG.

Han understreker at bankenes krav til egenkapital ikke er nådd.

- Vi skal fortsatt bygge opp egenkapitalen. Det er enorme summer man snakker om, og 25 milliarder høres mye ut, men det er nærmere 150 milliarder kroner bankene skal ha i økt egenkapital. Det betyr altså at det er snakk om flere år med overskudd i norske banker. Vi må ha solide banker, og dette er baksiden av medaljen, sier han til VG.

Mer om

 1. Personlig økonomi
 2. Rente

Flere artikler

 1. Pluss content

  Bankene bader i milliarder: - Sett ned renten

 2. Siv Jensen: – For mange er lojale mot banken sin

 3. Ringte banken - sparer tusener på lavere rente

 4. Pluss content

  Svein sparer 12.000 på bankbytte

 5. Pluss content

  Her får du best rente nå

Fra andre aviser

 1. Bankene taper mindre penger

  Aftenposten
 2. LO ber bankene sette ned renten

  Fædrelandsvennen
 3. Han sitter på en pengebinge på over ti milliarder. Nå vil han dele ut 100 millioner til gode formål.

  Bergens Tidende
 4. Rekord for Sparebanken Vest

  Bergens Tidende
 5. Flere banker kutter utlånsrenten

  Aftenposten
 6. Nå er det tid for å presse lånerenten

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no