ENGASJERT: Krimsjef Kai Andersen er overbevist om at politiet må møte gjengangskriminelle på en helt annen måte enn etaten har hatt tradisjon for. Her foran Sarpsborg politistasjon. Foto: GISLE ODDSTAD , VG

Politisjef ut mot egen etat: – Vi har ikke vært gode nok

Byens kriminelle «versting» får spesialtilbud

Da 45-åringen nylig klev ut av fengselsportene for «nte» gang, ble han kjørt hjem – med krimsjefen i hjembyen Sarpsborg som privatsjåfør.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var det første signalet på at det som ifølge politiet er Sarpsborgs mest notorisk kriminelle gjennom tidene, denne gangen vil møte en helt annen oppfølging enn etter tidligere fengselsopphold.

– Han har vært domfelt flere titalls ganger og vært kriminell i så mange år at man kan spørre seg om det er for sent. Men vi som samfunn kan ikke la være å prøve, sier Kai Andersen, krimsjef i politiet i Sarpsborg.

– Vi må tenke mer proaktivt og legge inn mer ressurser på forebygging. Det har vi ikke vært gode på tidligere, sier politimannen om sin egen etat.

Les også: Politiet fikk pris for usynlig supervåpen

– Veldig sterk historie

I helgen fortalte VG historien om Glenn Kenneth Andersen, som har sittet halve sitt voksne liv i fengsel og som står på Oslo-politiets VIC-liste: de mener han er en «very important criminal».

I Sarpsborg nøyer de seg med å kalle denne gruppen kriminelle for «gjengangere».

– Historien om Glenn Kenneth er veldig sterk, men det finnes nok mange slike der ute. På listen vår over gjengangere, så er en barndom preget av omsorgssvikt og store utfordringer, som senere har endt i rus og kriminalitet, en fellesnevner.

Unikt

På listen er mannen som krimsjefen fredag hentet personlig da han slapp ut av Oslo fengsel. Han er jevngammel med Glenn Kenneth.

Men opplegget «sørpingen» har fått nå, er noe helt annet enn det Glenn Kenneth har møtt. Så vidt krimsjefen vet er spesialtilbudet unikt i norsk sammenheng.

Fikk du med deg denne? Her er politiets nye terror-base

Han understreker at det er mange som skal ha æren for det. De siste månedene har politiet, boligkontoret, NAV, kriminalomsorgen og helsevesenet, ved fastlege, ruskonsulent og psykiater, sittet i flere planleggingsmøter.

SATT HER: 45-åringen har flere titalls dommer bak seg, og sonet den siste i Oslo fengsel. Foto: Arkivfoto: TERJE BRINGEDAL , VG

Har fått jobb og bolig

I Sarpsborg får 45-åringen en kommunal bolig uten andre rusavhengige som naboer, tett oppfølging fra rustjenesten og en fast kontaktperson hos NAV. Mandag begynte han i jobben ved et kommunalt idrettsanlegg.

– I tillegg så vil politiet følge ham tett. I utgangspunktet ikke for å ta ham for kriminelle handlinger, men for å forebygge at han ikke begår dem.

45-åringen har skrevet under på en kontrakt der han forplikter seg opp mot de ulike etatene.

– Han har alt å tape på å bryte den.

Vil ha mer samarbeid

Krimsjef Andersen håper prosjektet kan bane vei for at lignende spesialopplegg settes i stand for andre gjengangere, også dersom det skulle mislykkes denne gangen.

– Lages det et slikt opplegg for ti gjengangere, og man kun lykkes med to, så har man bare på dét spart kostnadene man har brukt på alle ti til sammen. Det trenger man ikke være samfunnsøkonom for å skjønne.

Krimsjefen mener politiet, helsevesenet og andre etater i langt større grad må samarbeide for å gi denne gruppen kriminelle et bedre utgangspunkt for å få livet på rett kjøl.

Det er også bakgrunnen for at Andersen tok initiativet til spesialopplegget.

Les også: Mener myndighetene dreper vellykkede tiltak på rusfeltet

Runddans

– Politiets tradisjonelle tankesett har vært altfor reaktivt. Vi har kun jobbet opp mot disse gjengangerne i ettertid. Vi knytter dem til straffbare handlinger, de fengsles, domfelles og de soner. Så er det ut igjen, til den samme runddansen, sier Andersen.

Han mener hver enkelt etat som regel bare har «sittet på hver sin tue», fremfor å tenke helhet og samarbeid.

– Men hvorfor skal en mann som har gjort så stor skade på samfunnet få et slikt tilbud?

– Det mener jeg er litt den gamle måten å tenke på igjen. Dette er for å gi ham bedre oppfølging, men det er samtidig en måte å verne om samfunnet på. Det er i den retningen vi må tenke.

Oslo-politiet mener på sin side at VIC-prosjektet har vært en suksess – ti år etter at det startet opp.

– VIC-prosjektet er en ubetinget suksess av to årsaker: Vi har spart samfunnet for mye kriminalitet, og vi har lykkes med å få flere mennesker til å endre en livsførsel preget av kriminalitet, sa Jostein Bakke, en av initiativtagerne til Oslo-prosjektet, til VG lørdag.

Bakke sa videre at politiet har et ønske om at VIC-erne skal komme seg ut av kriminaliteten. De tar ofte kontakt med de innsatte i forkant av løslatelse, og kan bistå dem med forskjellige oppgaver – dersom de ønsker det selv.

– Når noen stjeler hver dag, er det i bunn og grunn fordi vedkommende opplever det som hensiktsmessig. Vårt bidrag er å forandre situasjonen for vedkommende slik at det blir mindre lønnsomt å stjele. Da kan vedkommende selv finne ut at dette ikke er så lurt allikevel. Det er vinn-vinn: Samfunnet blir påført mindre skade og det er til beste for vedkommende selv.

Hårek Elvenes, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av justiskomiteen, mener Østfold politidistrikt viser vei.

– Dette er et glitrende eksempel på tverrfaglig forebygging. I stedet for «flasketuten peker på» tar alle etatene ansvar. Politireformen skal gi bedre forebygging. Nå tenkes det nytt. Dette vil det bli mer av, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder