REAGERTE: Lin Giske Andersen stiller spørsmål ved om politiet har gode nok rutiner når de kommer over et skadet dyr. Her med datteren Selma (10). Nå har de anmeldt forholdet til Mattilsynet. Foto: PRIVAT

Reagerer på at politiet kjørte over og drepte skadet katt

Venninnene Pia Amalie Bjerga (10) og Selma Giske-Harlem (10) trodde politiet kom for å hjelpe den skadede katten.  I stedet kjørte de over og tok livet av den.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg ble så glad da politiet kom. Nå går det fint, tenkte jeg, for nå tar politiet den skadde katten med seg til dyrlegen. Men så sa politidamen at vi skulle snu oss og så kjørte de bare over katten med den store politibilen, sier Pia Amalie Bjerga (10) til VG om saken som først ble omtalt i Stavanger Aftenblad.

Torsdag kveld var hun og venninnen Selma Giske-Harlem (10) fra Sunde i Stavanger vitner til at politiet kjørte over en skadet katt for å ta livet av den.

– Hadde jeg visst at politiet skulle kjøre over katten så hadde jeg aldri sett på, sier Pia Amalie.

Les også: Trønderen drepte naboens katt - dømt til halvt års fengsel

ANGRER: - Jeg skulle ønske jeg ikke hadde snudd meg, sier Pia Amalie Bjerga (10). Hun så på da politiet kjørte over den skadde katten med politivanen. Foto: PRIVAT

Måtte snu seg

Lin Giske Andersen var på vei til Esso-stasjonen i Revheimsveien sammen med sin 10 år gamle datter og hennes venninne Pia Amalie da de kjørte forbi en katt som lå i veibanen.

– I en busslomme står en mann og snakker fortvilt i telefonen. Ved fortauskanten ligger en katt. Den er tydeligvis blitt påkjørt, men ligger på siden med hodet hevet. Den lever og det er verken blod eller synlige skader, sier Andersen.

Akkurat da kommer politiet kjørende til og mens Andersen stopper for å fylle bensin, løper jentene ned for å se hvordan det går med katten. Den sorte og hvite katten lå da på ryggen. Politiet kunne senere fortelle at de hadde forsøkt å avlive katten uten å lykkes.

– Politiet ba oss snu oss bort, men så tittet jeg, og da så jeg at politiet bare kjørte over katten. Den havnet under hjulet og det ble blodspor på bakken. Etterpå skrapte de katten inn i en søppelsekk, sier Pia Amalie.

Har du fått med deg saken om Norges første dyrepoliti?

Kunne vært reddet?

Jentene løp gråtene bort til Andersen, som fikk tatt de sjokkerte venninnene med seg hjem.

­ – Det er det tristeste jeg noen gang har opplevd. Jeg trodde ikke mine egne øyne. Katten levde jo. Og det lå en dyreklinikk rett ved, tenk om katten kunne vært reddet, sier Selma.

Begge venninnene har katter selv og var veldig opprørte.

Senere på kvelden ringte Andersen Rogaland politidistrikt, som bekreftet hendelsen.

– De sa de hadde valgt å kjøre over katten fordi de ikke hadde lykkes med å avlive den på annen måte. Jeg forstår at skadde dyr må avlives, men vi reagerer på metoden. Jeg synes ikke det er galt at unger får se hvordan dyr avlives, men det må skje på en riktig måte og politiet må forholde seg til dyrevernloven. Og ifølge den skal man ta kontakt med en dyrlege hvis mulig, og hvis det ikke er mulig må dyret avlives på en skånsom måte.

Legger seg flat

Andersen har anmeldt hendelsen til Mattilsynet. Politiet legger seg flat og beklager hendelsen.

– Dette er selvfølgelig ikke måten det skal gjøres på, og vi beklager at dette skjedde. Det er ekstra stygt fordi dette skjer med bil. Det er klart at folk reagerer. Det vanlige er at vi skal kontakte veterinær eller viltnemda når vi komme rover skadede dyr, sier seksjonsleder i Rogaland politidistrikt, Steffen Thesen til Stavanger Aftenblad.

Dyrevelferdsloven er helt klar.

– Alle har en plikt til å hjelpe dyr som lider. Dersom dyret må avlives, skal dette gjøres så humant som mulig. Ifølge loven skal et dyr bedøves før det blir avlivet, sier Torill Moseng, president i den norske veterinærforening til Stavanger Aftenblad.

Hun mener det generelt er betenkelig å kjøre over dyr for å ta livet av det. Kan hende ser skaden verre ut enn det den er.

Lei seg

– Stakkars katt, sier Pia Amalie.

– Hvis det hadde vært min katt ville jeg blitt skikkelig lei meg. Tenk om eieren går rundt og leter etter den nå og ikke vet at den er død.

Selma vil passe godt på sin katt fremover.

– Nå har jeg lært at man må passe seg for politiet. Min katt skal i alle fall ikke i nærheten av noen politibil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder