FIKK INFORMASJON; Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal være holdt løpende orientert om alle utsendingssaker som kunne vekke oppsikt. Det gjaldt også tvangsreturer av mindreårige barn som hadde vært lenge i Norge. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Ble varslet om 133 barne-utsendelser

BT: Anundsen fikk vite om tvangs-returene

Må svare Stortinget om saksbehandlingen

Justisdepartementet opplyser nå at departementet er varslet om utsendelse av 133 barn hittil i år – i saker som kunne medføre medieomtale.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har funnet 62 varsler i perioden 1. januar til 30. november i år, og disse varslene omhandler 133 barn. Det er noe under 30 prosent av alle saker hvor barn er uttransportert, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet til VG fredag formiddag.

Bergens Tidende skriver fredag morgen at justisminister Anders Anundsen (Frp) mottok detaljerte varsler om tvangsreturer som kunne vekke oppsikt. også i saker der lengeværende barn ble sendt ut.

– Departementet har fått e-postvarsler om de returer som kan medføre medieomtale, sier Johansen til VG.

Avisen har funnet 64 dokumenter i den elektroniske postjournalen til Politidirektoratet, hvor Politiets utlendingsenhet, PU, er avsender, merket «Planlagte uttransporteringer – Varsel om tvangsretur». Hele 61 av disse er sendt i år, to tredjedeler de siste fire månedene.

Varsel til statssekretæren

Anundsen opplyste til BT torsdag kveld at han selv har sett noen, men ikke alle, varslene:

«Disse varslene sendes til utvalgte personer i embetsverket og statssekretæren som jobber med asyl- og innvandringssaker. Dette gjelder alle utsendelser som kan skape medieomtale, en del av disse omhandler naturligvis også utsendelse av familier med barn. Hensikten med varslene er å gjøre departementet forberedt på eventuelle spørsmål fra media. Dette er en mangeårig praksis i departementet. Enkelte av disse varslene tilflyter også meg,» skrev statsråden til Bergens Tidende.

Hadia Tajik (Ap), leder i Stortingets justiskomite, påpeker at Anundsen skylder på folk nedover i departmentet, hvor han selv sitter med det konstitusjonelle ansvaret:

«Statsråden m ansvar for «kultur og leiing» i politiet skuldar fyrst på POD-dir og peikar etterpå på statssekretæren», skriver Tajik på sin Twitter-konto fredag formiddag.

Skal varsle

PU har hatt stående instruks om å varsle skriftlig oppover i systemet, i forkant av alle tvangsreturer der det muligens kan bli støy i offentligheten.

Systemet med varsling eksisterte også under den rødgrønne regjeringen.

Varslingene om forestående tvangsreturer har som regel inneholdt opplysninger om når pågripelse og retur vil finne sted, til hvilket land, informasjon om saksbehandlingshistorikken i UDI og UNE - hvor lenge de har oversittet utreisefristen.

Eventuell sykdomshistorikk skal også være med i varselet. FU skal også opplyse om eventuelle straffbare forhold eller andre forhold knyttet til personene, og en vurdering av om man kan forvente medieoppmerksomhet i denne saken.

Beklaget

Anundsen beklaget tirsdag på det sterkeste overfor Stortinget at Politidirektoratet (POD) aldri videreformidlet regjeringens ordre om å myke opp utvisningspraksisen overfor asylbarn som har vært lenge i landet. Dagen etter skyldte statsminister Erna Solberg (H) på dårlig politiledelse i POD.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen besluttet torsdag å sende et brev til justisministeren hvor de ber ham avklare flere spørsmål knyttet til saken.

– Det syns jeg er veldig praktisk og bra, sa Anundsen til NTB etter møtet.

– Det står så mye rart om denne saken i mediene nå at det kan bli fint å få den oppklart, sier han.

I brevet lister komiteen opp fire konkrete spørsmål til statsråden som den ønsker skriftlig svar på. Anundsen ville ikke svare NTB på disse spørsmålene.

VG mener:Anundsens asyl-ansvar

– Jeg skal redegjøre for disse på en grundig og ordentlig måte i svaret til komiteen. Jeg syns det er riktig at det er komiteen som får svarene av meg først, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder