SØNDAG TIL BESVÆR: LO-Gerd Kristiansen varsler at søndagsåpne butikker vil bety søndagsarbeid for en rekke andre yrkesgrupper enn de som jobber i butikkene.

SØNDAG TIL BESVÆR: LO-Gerd Kristiansen varsler at søndagsåpne butikker vil bety søndagsarbeid for en rekke andre yrkesgrupper enn de som jobber i butikkene. Foto:Frode Hansen,VG

LO mener regjeringen tvinger frem søndagsåpne barnehager

Høringsuttalelser viser klart nei til søndagsåpne butikker

LO-leder Gerd Kristiansen er sikker på at søndagsåpne butikker også vil tvinge frem søndagsåpne barnehager.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvis et borgerlig flertall tvinger gjennom søndagsåpne butikker, vil vi fort få krav om søndagsåpen barnehage og SFO, sier LO-lederen.

En gjennomgang Naturvernforbundet har gjort av høringsrunden om søndagsåpne butikker så langt, viser massiv motstand.

LO og Gerd Kristiansen er blant motstanderne. Kristiansen mener det vil komme et marked for åpne barnehager, fordi det vil skape etterspørsel hvis foreldre må jobbe både lørdag og søndag.

– Dette er ikke en utvikling vi ønsker, men om det å jobbe søndag blir regelen i stedet for unntaket, må man selvsagt legge til rette for dette, sier Kristiansen.

Les også: KrF-lederen innrømmer at han søndagshandler

– Tåkeprat fra Venstre

Kulturminister Thorhild Widvey (H) er fast bestemt på å fremme et lovforslag om søndagsåpne butikker.

Venstre har forsøkt seg på et kompromiss i saken. Partiet vil at kommuner som definerer seg som turstkommuner, skal få holde åpent på søndager.

VG mener:Regjeringen bør legge bort sine planer om flere søndagsåpne butikker.

Nå anklager LO-lederen Venstre for å drive et spill i lukkede rom, noe Venstre har anklaget LO og Ap for, når de har sittet ved makten.

– Venstre har selv mange ganger snakket om at prosesser må ut av det lukkede rom. Nå er det akkurat det som er i ferd med å skje. De lukker døren. Ikke minst må regjeringen og samarbeidspartiene snarest mulig involvere partene i arbeidslivet. Om premissene nå er helt endret, må man vurdere en ny høring, sier LO-lederen.

Les også:Kjedekonge raser mot søndagsåpning

– For at Venstres såkalte snuoperasjon skal ha noe troverdighet, må de være mer konkrete. Så langt har det vært mye tåkeprat. Er det slik at Venstre vil gi alle kommuner samme mulighet til å kalle seg turiststed, slik kommunene i dag har anledning til å vedta at de har status som by?

– Uten at Venstre avklarer hvilke føringer som skal ligge til grunn for et slikt vedtak, har det «forliket» de nå inviterer til om søndagsåpent, ingen verdi, fastslår Kristiansen.

VENSTRE-TOPP: Terje Breivik. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Venstre: Vi flytter makt

Venstre stiller seg uforstående til kritikken.

– For det første er det saklig feil at en halv million mennesker vil bli eksponert for søndagshandel med vår modell. For det andre bør LO heller gi honnør til Venstre for å ha lyttet til folket, næringslivet og fagbevegelsen når vi har skissert en modell med en viss, begrenset oppmykning av dagens søndagsregime, sier Venstre-talsmann Terje Breivik, og fortsetter:

– Det viktigste vi gjør når vi åpner for en viss oppmykning av dagens søndagsregime er å flytte makt fra statens byråkrater ved fylkesmannen, til folkevalgte organ – landets kommunestyrer.

Les også: KrF kjemper mot Venstres kompromiss

– Naivt

LO-lederen er imidlertid temmelig sikker på at hvis man åpner for søndagsåpne butikker i noen kommuner, vil de fleste andre bli tvunget til å følge etter.

– Ja, det er naivt å tro noe annet. Jeg vil minne Venstre-lederen om at selv de minste justeringer innen dette området handler om titusenvis av arbeidsplasser. Konsekvensene er omfattende. Det vil medføre at nærmere en halv million norske arbeidstagere vil bli eksponert for søndagsarbeid, det vil si dobbelt så mange som i dag, sier hun:

– Det er nemlig ikke bare butikkansatte som må jobbe. I tillegg kommer vektere, bakere, vaskeansatte og leverandører som også må jobbe søndag.

Hun fremmer et syrlig søndagsforslag:

– Jeg tror rett og slett Siv Jensen og Erna Solberg må møtes på kontoret, gjerne på en søndag, når resten av familien samles til søndagsmiddag, og tenke seg godt om. Ender de med å åpne for noen søndag, blir det en spiral som vil være umulig å stoppe, sier hun.

Meget stor motstand

Naturvernforbundet har gått gjennom høringsuttalelsene som hittil har kommet inn til regjeringen, på forslaget om søndagsåpne butikker.

Her er noen hovedfunn:

** 148 av 153 kommuner sier at de ikke støtter noen av regjeringens forslag, men vil ha statlig regulering som i dag.

BER REGJERINGEN SNU: Leder Lars Haltbrekken i Naturnvernforbundet. Foto:Tom-Egil Jensen,VG

** Av de 148, er det 12 kommuner som mener at om det likevel blir et vedtak om søndagsåpent, er Venstres kommunemodell den foretrukne.

– Med andre ord: de vil ikke ha den, men av to onder, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

Andre funn er like klare:

** 148 av 157 bedrifter som har svart, er mot.

** 17 av 17 arbeidstagerforeninger er mot. NHO reiseliv er den eneste arbeidsgiverforeningen som er for.

– Vi mener det er meningsløst å gjennomføre en høring og fullstendig overse innspillene. Dette viser at både bedrifter, folkevalgte i kommunene, næringslivet og ikke minst folket har sagt et tydelig nei til søndagsåpne butikker, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

Byggmakker-sjefen gruer seg

Administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmakker Norge håper han slipper å be ansatte jobbe søndager.

– Ja, det er en samtale med de ansatte jeg virkelig slipper å ta. Jeg håper regjeringen og Venstre tenker seg om. Vi har ikke lyst til å holde åpent på søndager, fordi vi vet det vil være en stor belastning for våre ansatte.

KRITISK: Byggmakker-sjef Knut Strand Jacobsen er sterkt kritisk til forslaget om å holde butikkene åpne på søndager. Foto: Byggmakker. Foto: ,

Byggmakker har 91 utsalgssteder/butikker i Norge og er en av de store innen byggevarer.

Han sier at de markedskreftene vil slå inn med en gang og at de tvinges til å holde åpent, hvis andre gjør det.

– Noe annet er at det over tid vil endre næringsstrukturen i Norge. Nærbutikker og mindre butikker og kjeder vil bli de store taperne. Det vil forsterke den utviklingen vi allerede ser, hvor landsbygda sakte, men sikkert dør ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder