SKEPTISK: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Javad M. Parsa/VG

SV foreslår tilsyn for å avsløre reservasjonsleger

Helsetilsynet må gjennomføre landsomfattende tilsyn for å avsløre leger som i dag ulovlig reserverer seg mot henvisning til abort, foreslår Sosialistisk Venstreparti.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

SV-forslaget er utarbeidet som representantforslag fra partileder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Karin Andersen. Helsetilsynet må få i oppdrag «å gjennomføre et landsomfattende tilsyn der reservasjon, både mot befatning med abort og andre temaer, kartlegges», skriver de to i forslaget.

Frithjof Jacbosen kommenterer: Ernas marerittsak

Overfor NRK utdyper Lysbakken bakgrunnen for forslaget. Han forteller at det i dag finnes fastleger som allerede nekter å henvise til abort, assistert befruktning til lesbiske, og å hjelpe pasienter med enkelte typer prevensjon. Det er per i dag ulovlig for leger å reservere seg.

- Det vi frykter er at vi i dag har en reservasjonsjungel som er større enn det noen helt har oversikt over, der leger tar seg til rette, sier Lysbakken til statskanalen.

- Uakseptabelt

TUSENVIS: Over 10.000 mennesker møtte opp på Youngstorget i Oslo på kvinnedagen 8. mars. Svært mange demonstrerte mot regjeringens forslag om reservasjonsrett. FOTO: Trond Solber


Han kaller dette «totalt uakseptabelt» og mener Helsetilsynet etter gjennomført tilsyn med landets fastleger, kan gi advarsler, og i siste instans gi leger valget mellom å godta arbeidsoppgaver de ikke ønsker å utføre, eller å finne seg en annen jobb.

Sjekk hva din ordfører mener om reservasjonsrett her!

- Forslaget er en test på regjeringens troverdighet, sier Lysbakken som svar på hvorfor SV foreslår dette nå. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har allerede sendt sitt forslag til reservasjonsmulighet for fastleger ut på høring

Nytt regelverk

Høie mener SVs forslag ikke er gjennomførbart med dagens regelverk.

- Nasjonalt tilsyn med dagens regelverk vil verken gi oss eller kvinnene oversikt over hvilke leger som reserverer seg. Et slikt tilsyn vil kun omfatte et begrenset antall og en begrenset mulighet til å få innsyn i legenes praksis, slik dagens regelverk fungerer. Mitt poeng med å innføre nytt regelverk er å gå vekk fra situasjonen som de rødgrønne har satt norske kvinner i, nemlig at kvinner må klage på leger som reserverer seg, sier Høie til NTB.

FASTLEGENE FORTELLER: Derfor vil vi ikke henvise til abort

Høies forslag, som nå er ute på høring, vil legge ansvaret på kommunene. Han mener kommunene har den beste oversikten i og med at det er kommunene som har ansatt fastlegene og dermed kontrollerer legenes praksis.

- Mitt forslag vil innebære at vi ansvarliggjør kommunene. Jeg er enig i Lysbakkens intensjon, nemlig å røyke ut hvilke fastleger som driver i strid med regelverket, men hans problem er å foreslå dette innenfor et regelverk som er altfor dårlig, sier Høie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder