Justisminister Anders Anundsen ble utelatt fra viktige asyl-samtaler

Bekrefter «planlagt møte» mellom de borgerlige partilederne i kveld

ORDKNAPP: Justisminister Anders Anundsen og rådgiver Andre Kolve ville ikke si stort om asylbarna-saken under tirsdagens møte med norske ordførere om politireformen. Foto:Helge Mikalsen,

Håper på asyl-enighet i kveld

KrF og Venstre håper på en snarlig løsning om asylbarna,
etter at de satt justisminister Anders Anundsen (Frp) på sidelinjen i flere av de viktigste samtalene.

Artikkelen er over fire år gammel

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun nå tror på enighet for at noen av de utsendte, «lengeværende asylbarna» kan få sine saker behandlet på nytt, etter at de siste rundene med samtaler har foregått på toppnivå.

BAKGRUNN: Asylbarna: Dette kan felle Anundsen

– Vi har ikke fått en bekreftelse på at vi partilederne skal møtes til en middag i kveld, men det ser slik ut. Der vil asylbarna bli et tema, hvis vi ikke allerede er blitt enige før det, sier Venstre-lederen til VG.

– Jeg håper vil blir enige i kveld, men jeg kan ikke bekrefte det. Men alle partene er tjent med at vi blir enige, sier Skei Grande.

– Ikke avgjort ennå

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til VG at det ikke er endelig avgjort om partilederne skal møtes i kveld, slik Dagens Næringsliv skriver.

SATT PÅ GANGEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) ble ikke med på flere av de vanskeligste samtalene om asylbarna. De har KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande (i bakgrunnen) tatt med Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). Foto:Mattis Sandblad,VG

– Jeg har ikke fått bekreftelsen, men nå må det komme en løsning, og regjeringen vet hvor vi står, sier Hareide til VG.

Tirsdag ettermiddag får VG bekreftet fra statsministerens kontor at det skal holdes et «planlagt møte».

Møtet er et av de såkalte 5C-møtene, som er innfelt i samarbeidsavtalen som ble inngått i Nydalen. Her møter Solberg og Jensen Hareide og Skei Grande i statsministerboligen for å diskutere saker om det borgerlige samarbeidet.

De to sentrumskameratene har flere ganger diskutert en endelig løsning direkte med statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

Skei Grande bekrefter at flere av de avgjørende møtene ble holdt uten at justisministeren, som har det konstitusjonelle og faglige ansvaret, var til stede.

Vanskelig felt

– Asylfeltet er ett av de vanskeligste mellom oss og regjeringen, derfor er det oss partiledere som har forvaltet avtalen som har snakket om gjennomføringen, sier Skei Grande.

– Stolte dere ikke lenger på Anundsen?

– Det handlet ikke om det, men om viktigheten av å få en avtale. Derfor ble detaljene diskutert mellom oss partiledere, og det er fra det nivået jeg venter på tilbakemelding nå, sier Skei Grande.

– Men vi har også snakket med Anundsen, og han vet godt hva vi mener, legger hun til.

Føler seg lurt

VG er kjent med at det i begge de to sentrumspartiene er en følelse av at justisminister Anders Anundsen trenerte og ga informasjon som i beste fall var uklar, under forhandlingene rundt en endelig forskrift for asylbarna i fjor vår og høst.

Som en sentral kilde fra de forhandlingene sier til VG: «Det er åpenbart at vi ble lurt».

Likevel unngikk Anundsen mistillit mot seg etter høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Samtidig kom Hareide med et ultimatum i VG: Der krevde han at asylbarn sendt ut etter 1. juli i fjor, fikk sine saker vurdert på nytt. VG har skrevet at dette i flere måneder har vært KrFs hemmelig mål i saken om asylbarna.

Da Hareide gikk ut med sitt knallharde krav før påske, var han krystallklar på at dette var en sak han diskuterte «kun med damene», med henvisning til Solberg, Jensen og Skei Grande.

– Erna er sjef

Når saken nå nærmer seg klimaks, er han litt rundere i formuleringene.

– Jeg har samtalt både med Anders Anundsen, Siv Jensen og Erna Solberg om problemstillingene rundt asylbarna. Men vi har egne møter for partilederne, det er en del av avtalen mellom oss, og dette er en så viktig sak at jeg tar det opp på partiledermøtet, fordi jeg synes dette er krevende for vårt samarbeid, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

Stoler KrF på Anundsen?

– Jeg stoler på Anders Anundsen, og selv om vi er politisk uenige, så har vi en god dialog. Anundsen har beklaget i Stortinget og regjeringen har sagt at det er blitt gjort feil og er rom for forbedringer. Da er det viktig at man retter opp de feilene, og det har vi gitt tydelig melding om.

– Ansvaret ligger hos regjeringen, og Anundsen har det konstitusjonelle ansvaret, men det er Erna som er sjef for regjeringen. Nå er det viktig at vi får en løsning, og de vet veldig godt hvor vi står.

Vil ikke svare

Justisminister Anders Anundsen vil ikke svare på hva som kan være en god løsning være på asylstriden mellom regjeringen og KrF og Venstre?

– Det er samtaler mellom de fire partiene nå, så det kan ikke jeg kommentere, sier Anundsen til VG.

– Men du er ikke en del av de samtalene?

– Det kan jeg heller ikke kommentere.

– KrF og Venstre har begge sagt at de vil snakke om dette med Erna Solberg og Siv Jensen?

– Interne prosesser mellom de fire partiene kommenterer ikke jeg.

– Men har det skjedd noe mellom deg, Hareide og Skei Grande som har ført til et anstrengt forhold?

– Jeg opplever ikke at tonen mellom partilederne i sentrum og meg er dårligere. Jeg opplever det ikke sånn. Jeg er en statsråd som gjør jobben som en statsråd skal gjøre, sier Anundsen.

Strenge krav

Venstre og KrF har gått med på at kun barn sendt ut etter den såkalte én-gangsløsningen 1. juli, skal bli vurdert på nytt. De har også gått med på at «lengeværende barn» skal defineres som mer enn 4,5 års botid i Norge, til tross for at Utlendingsdirektoratet (UDI) tidligere har satt grensen ved tre år.

Med 4,5 års botid som grense ble 80 lengeværende asylbarn utsendt i fjor, mens med tre år som grense stiger tallet til 123 barn. En gjennomgang Aftenposten har gjort tyder på at bare 28 av barna passerer nåløyet for å få en ny saksbehandling.

– Den nye forskriften (fra desember, journ. anm.) legger føringer som skal være gjeldende. Da vi setter 1. juli som dato, så er det i forståelse for at det ville vært vanskelig å ha på plass en varig løsning før det. Fra høringen vet vi også at det var etter 1. juli at måltallene for uttransport ble intensivert, forklarer Hareide.

– Men vi har ikke sett helheten av en løsning, og det vil være avgjørende for hvordan vi til slutt vil vurdere saken, sier han.

Skei Grande sier at det er ikke er antallet barn som gjør saken viktig, men prinsippet om at beskjedene fra Anundsen ikke ble fulgt opp.

– At dette gjelder så få, gjør det bare enda mer underlig at det er så vanskelig, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder