TATT HER: Espen Lee og to andre norske menn ble arrestert ved denne grenseposten på Kypros. Foto: Harald Henden , VG

Barnebortføringen på Kypros: Treåring og mor i skjul etter kidnapping-frykt

NICOSIA (VG) Politiet advarte barnemoren om at ekstorpedo
Espen Lee (60) og to andre nordmenn kunne være på vei for å kidnappe datteren (3). Siden har hun levd i skjul.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

PÅ KYPROS: Rune Thomas Ege og Harald Henden. Foto: HARALD HENDEN , VG

– Det er klart hun er redd. Dette handler om sikkerheten – både hennes egen og datterens. Det preger henne selvfølgelig, sier kvinnens advokat Laris Vrahimis.

Hverken han eller den gresk-kypriotiske kvinnen har til nå villet uttale seg om det som startet som en barnefordelingssak mellom kvinnen og hennes eksmann som er bosatt på Østlandet.

Overfor VG gjør advokaten et unntak – i en sak som i løpet av få måneder har endt opp i rettsprosesser med et vell av advokater både i Norge og Kypros, politianmeldelser, påstander om kidnappinger, beskyldninger om dokumentfalsk og historien om en eksklusiv bil på avveie.

– Hun er kypriotisk

I sentrum for det hele står saken som nå rulles opp på Kypros, der politiet hevder den norske eks-torpedoen Espen Lee sammen med to tidligere straffedømte landsmenn skal ha blitt betalt for å reise til Kypros for å hente 3-åringen hjem til faren i Norge.

– Saken er veldig enkel. Barnet har bodd på Kypros fra hun var to måneder gammel. Hun er kypriotisk, noe også norsk rett har slått fast, sier Vrahimis til VG.

Espen Lees liv: Hevder å ha drept over 100 personer

Nordmannens norske advokat er av en helt annen oppfatning. Han varsler omkamp både i Norge og Kypros, der familieretten har gitt moren midlertidig omsorg for datteren.

– Faren mener jenta var bosatt i Norge. Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljene i selve saken, sier advokat Morten Engesbak til VG.

Helt siden Lee og de to andre nordmennene ble arrestert på en grenseovergang på Kypros natt til mandag, har de hevdet at barnefaren betalte dem for å dra til øya for å hente en bil.

– Det er ikke hvilken som helst bil. Det er en ombygd Volvo som er proppet med utstyr, så den er verdt veldig mye penger. Det er den flotteste volvoen på hele Kypros, sa Lee til VG i rettslokalet i Nicosia – mens politifolk i skuddsikre vester la 60-åringen i jern for å føre ham tilbake til minst seks nye dager i kypriotisk varetekt.

VG fant i går bilen, en tydelig påkostet 2010-modell Volvo XC 70 D5, parkert utenfor et leilighetsbygg i sentrum av Nicosia.

Surrealistisk og vrøvl

Den fem år gamle bilen er egentlig registrert på mannen fra Østlandet. Da hans gresk-kypriotiske kone forlot ham for godt i november, tok hun med seg parets datter tilbake til hjemlandet. Hun brukte bilen, som sto på Kypros, kun de første dagene hun var tilbake, opplyser advokaten.

Ifølge politiet var det 3-åringen som var målet, ikke bilen.

– Det er helt surrealistisk. Vi har ikke gjort noe galt. Det politiet gjør, er å lage en sak basert på et kjent navn, sier Lee til VG.

Vrøvl, mener kvinnens advokat.

– De kunne bare ringt henne, så hadde de fått bilen. Det er ingen grunn til å sende et tremannsteam for å hente en bil, sier han til VG.

OMSTRIDT: Parkert utenfor et leilighetskompleks i sentrum av Nicosia, fant VG i ettermiddag bilen Espen Lee hevder han skulle til Kypros for å hente på vegne av en annen nordmann. – Bare vrøvl, sier forsvareren til nordmannens ekskone i sitt første intervju. Foto: Harald Henden , VG

– Den har stått parkert på samme sted siden hun parkerte den der i november, etter å ha kjørt fra Oslo til Nicosia. Hun har ikke brukt den her nede, det er jo ikke hennes bil, sier han.

Politiet på Kypros har bedt om at norsk politi skal avhøre den norske barnefaren og bileieren – om hans planer både med bilen og barnet.

«Avhørene anses som helt essensielle for den videre etterforskningen av de mistenktes påstander», står det i en politirapport VG har fått tilgang til.

Og mens saken fortsetter å vokse, bor nordmannens ekskone fortsatt på hemmelig adresse.

– Vi har en løpende dialog med politiet, og følger deres råd, sier Vrahimis.

PS! Espen Lie har byttet navn til Espen Lee.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder