VÆR BEREDT: 17. maifeiringen går mye glattere om du er forberedt. Her Karl Johansgate i Oslo i 2011. Foto: Frode Hansen VG

Dette må du huske før 17. mai

Gnagsårplaster, ventepølser og åpningstider på polet kan det
være greit å ha kontroll på før nasjonaldagen. VG hjelper deg med huskelisten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er selvfølgelig ikke alle som trenger polvarer for å feire 17. mai, men det er et faktum at det i dagene før 17. mai kan være svært lange køer foran Vinmonopolets kassaapparater.

Les også: Slik blir 17. mai-været landet rundt

Drikke

Mens polet i fjor solgte 1,4 millioner liter i løpet av en normal uke, solgte de 1,24 millioner liter bare på fredagen før 17. mai, ifølge E24. I fjor kom også pinsen rett før nasjonaldagen.

Som kjent er Vinmonopolet stengt på 17. mai. Skal du handle inn, må det skje innen polets stengetid tirsdag 16. mai. Er du ute etter øl fra butikkhyllene, må dette kjøpes inn senest 16. mai klokken 20. Det er ikke lov med ølsalg i butikkene som holder åpent 17. mai.

Se også: Skjerpet sikkerhet for 17. mai-feiringen

FEIRINGSREKVISITTER: Flagg, 17. mai-sløyfe og en typisk 17. mai-minisaks. Foto: Nils Bjåland VG

Mat

Foruten drikke, er det selvsagt greit å ha handlet inn mat i forkant av nasjonaldagen. Vanlige dagligvarebutikker holder stengt. Enkelte mindre, normalt søndagsåpne butikker, som Bunnpris og Joker, kan holde åpent, men det er lurt å sjekke dette før man står eggerøre- og spekeskinkeløs på 17. maifrokosten.

Fikk du med deg: Datoendring skaper 17. mai-trøbbel for NAV-brukere

Det er ikke uvanlig at butikkene går tomme for typisk 17. mai-mat på selve dagen. De fleste bensinstasjon- og kiosk-kjeder vil holde åpent.

Men hva skal du lage? Godt.no har samlet noen oppskrifter:

Frokost: Røkt laks med asparges og erter

Dessert: Denne vil regjere kakebordet

• Dessert 2: Pavlova-spesial!

Utstyr

Mangler du flagg, 17. mai-sløyfer eller strømpebukse? De fleste dagligvarekjedene fører et lite utvalg nåler, fløyter og annen pynt nå i tiden før nasjonaldagen. Sikre deg det du trenger senest 16. mai.

Skitten skjorte? Slik vasker du den i siste liten

Krøllete dress? Fiks det hjemme på 1-2-3

Strømpebukser er det selvfølgelig mulig å få tak i i enkelte kiosker og butikker på dagen, men vil du være sikker på å ha et par i riktig farge og størrelse – gå til innkjøp før 17., og pass på å ha (minst) ett par i reserve.

REGNTREKK: En regncape gjør at man kan se finstasen også i regnet. Her illustrert ved Vilde Augestad med Hardangerbunad i 2013. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Om du vil slippe å måtte oppsøke de få døgnåpne apotekene som finnes, bør du også tenke på å hamstre inn det du trenger av gnagsårplaster og allergimedisiner før nasjonaldagen. Veldig mange debuterer i nye sko – og det er bedre å kjøre «føre var» enn «etter snar» med gnagsår.

Les mer: 10 ting du kanskje ikke vet om 17. mai

Det kan også være greit å sikre seg et lager av allergimedisin om du er blant dem som kan få bulende øyne og rennende nese av uventede pollenblaff. Ha nesespray og øyendråper i beredskap.

Og selv for norske realister kan det være lurt å ha solkrem stående i tillegg til paraplyen og regntrekket. Kommer først solen til ditt distrikt, kan det steke skikkelig.

Ha en riktig god 17. mai!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder