Smart Club-lokaler blir gigantmottak for asylsøkere

Ankomstsenteret i Østfold får plass til opptil 1000 personer

Det jobbes på spreng for å ferdigstille ankomstsenteret i Råde i Østfold med sengeplass til opptil 1.000 personer. Allerede neste uke kommer de første asylsøkerne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De gamle lokalene til Smart Club er omgjort til et mottakssenter der asylsøkere i Norge skal registreres, fšå helsesjekk og overnatte før de sendes videre til et ordinært asylmottak et annet sted i landet.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet var imponert over det han fikk se under en omvisning fredag ettermiddag.

Les også: Ikke bemannet til å håndtere alle flyktningene

– Dette er en akutt situasjon, og da må vi ty til en slik teltløsning. Kapasiteten er sprengt i lokalene i Oslo. Jeg synes dette ser veldig bra ut og er imponert over arbeidet som er lagt ned, sier Kallmyr til NTB.

Verdig ankomst

Når de første asylsøkerne ankommer senteret i Råde mot slutten av neste uke, møter de et mottakssenter som har blitt bygget i rekordfart. Ordføreren i Råde kommune fikk først vite om planene for to uker siden. Det samme gjelder Sivilforsvaret som har deltatt i byggingen av senteret.

– Dette senteret gjør det mulig å gi en verdig ankomst til asylsøkerne, og gjør det mulig for alle offentlige etater som jobber med mottak å bidra sammen, sier UDIs prosjektleder for ankomstsenteret, Knut Berntsen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

PLASS TIL TUSEN: Teltleiren i det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold fredag formiddag. Næringsbygget skal om kort tid etableres som nytt ankomstsenter for flyktninger av Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

På senteret skal asylsøkerne i tur og orden registreres av politiet, som også tar fingeravtrykk av dem. Deretter går de gjennom en sikkerhetssjekk og får beskjed om å levere fra seg eventuell bagasje. Denne fryses ned, og overleveres flyktningene når de skal forlate senteret.

Les mer: Støre krever bedre mottak for flyktningene

I det som tidligere var butikklokalene til Smart Club er det satt opp 23 telt med plass til mellom 20 og 40 personer i hvert. Her skal asylsøkerne bo i inntil to døgn.

– Bedre enn på gata

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener senteret vil gjøre det enklere å motta asylsøkerne som ankommer Norge. Organisasjonen skal levere informasjon til alle nyankomne asylsøkere om kriterier for beskyttelse og betydningen av å bidra til avklaring av egen identitet.

– Dette er veldig mye bedre enn tilværelsen på gata, slik situasjonen har vært. Vi tror dette vil blir enklere for den jobben vi skal gjøre. I dag får vi busser med mennesker inn fra midlertidige transittmottak, der det blir en del kaos i vekslingene. Nå vil alt være på et sted, og vi håper alt skal gå som planlagt, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS. .

Hun påpeker at det blir krevende å fange opp sårbare personer på senteret.

– Vi vet at det kommer folk hit som har med seg opplevelser som gjør at de får med seg veldig lite av informasjonen fra oss. Det ansvaret blir nå overført til de regulære mottakene her i landet, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder