OPPRØRT: Med to døde Grand Danoiser på lasteplanet, er hundeier Ronny Solheim (48) fra Løten både forbannet og trist. Foto: PRIVAT
OPPRØRT: Med to døde Grand Danoiser på lasteplanet, er hundeier Ronny Solheim (48) fra Løten både forbannet og trist. Foto: PRIVAT

Politiet skjøt og drepte Ronnys hunder

INNENRIKS

Ronny Solheim (48) trodde ikke sine egne øyne da det viste seg at politiet hadde drept hundene hans søndag.

Publisert: Oppdatert: 19.06.13 09:09

- Det er helt forferdelig. Jeg forstår ikke hvordan de kunne gjøre det, sier Solheim.

Da hundeeieren oppdaget at de to Grand Danoisene hadde klart å rømme fra innhegningene på Løten søndag formiddag, satte han seg umiddelbart i bilen for å lete etter dem.

- Jeg hadde glemt å lukke grinda, og da de skulle ut for å tisse forsvant de. Det var kun snakk om et par minutter før jeg kastet meg rundt for å lete etter dem, sier Solheim.

Lette etter hundene

I timevis kjørte Solheim rundt i området for å finne Balder (2) og Odin (5), men hundene var sporløst forsvunnet. Ved midnatt ble han oppringt fra operasjonssentralen ved politiet i Hamar som spurte om han savnet to hunder.

- Da jeg bekreftet det, fortalte de at hundene var aggressive og befant seg ved Budor. Jeg fortalte dem at det ikke hørtes ut som mine hunder, men kjørte dit med en gang, sier Solheim.

LES OGSÅ: Politiet drepte hund i væpnet drama

Et kvarter senere så han to svarte kropper som lå på grusveien. Da hundene ikke løftet hodene fra grusen idet Solheim nærmet seg, forsto han hva som hadde skjedd: Balder (2) og Odin (5) var skutt og drept.

- Jeg ble utrolig opprørt og sint. Jeg trodde de hadde blitt tatt vare på, men så er kroppene deres fulle av skudd. De er skutt så mange ganger at det er vanskelig å telle, og det er også flere streifskudd som har gått inn og ut av huden. Den ene hunden hadde også et større antall skudd i frambeina. Hundene må ha lidd mye under denne «avlivningen», sier han.

Saken fortsetter under bildet.


Etterforskningsleder Rune Strand ved politiet i Hamar bekrefter overfor VG at politiet skjøt hundene.

- Politiet på stedet følte seg truet av hundene, og vurderte det derfor som at de ikke hadde noe annet valg enn å forsvare seg selv. Hundene opplevdes som ekstremt aggressive, sier han.

Han forteller at politiet rykket ut etter å ha fått melding om at det var to hunder som jaget og angrep sauer i området. Fordi det var snakk om angrep på sau, hadde politiet bevæpningstillatelse, ifølge Strand.

- Da politiet kom lå hundene i skogfeltet og var tydelig slitne. Men samtidig som politiet kontaktet eier, begynte de å bevege på seg, og i neste øyeblikk gikk de nærmest til angrep. Da så ikke politiet noen annen løsning enn å avlive hundene i nødverge. Dessverre, sier han.

- Svært kritikkverdig

Solheim forteller at han forstår at politiet ble skremt da hundene kom løpende mot dem.

- Dette er store hunder, og selvfølgelig kan de virke truende hvis de kommer løpende i full fart. Trolig var det også derfor de skjøt, sier han.

LES OGSÅ: Hund gikk amok - måtte skytes

Han mener likevel det var en svært uproff måte å håndtere situasjonen på.

- Politiet har hverken kompetanse eller redskap til å foreta en slik avlivning. Hvis de hadde lukket opp bagasjerommet, hadde hundene trolig hoppet rett inn. Dessuten syns jeg det er svært kritikkverdig at de ikke ventet til vi kom. De visste jo at vi var på vei, sier 48-åringen.

Solheim stiller spørsmål ved politiets generelle evne til å vurdere hunders atferd i forhold til avlivning.

- Har politiet rett til å avlive enhver hund som de oppfatter som aggressiv, sånn helt uten videre? Og hva med den allmenne sikkerheten? spør han.

- Det har blitt avfyrt minst 18 skudd rett ved et hytteområde, midt på en uoversiktlig vei, som er åpen for offentligheten, midt i tussmørket.

Strand sier til VG at politiet brukte det halvautomatiske tjenestevåpenet MP5 for å avlive hundene.

- Hvor mange skudd som ble avfyrt, ønsker jeg ikke å kommentere på nåværende tidspunkt. Jeg har ikke helt oversikt, så det blir bare spekulasjoner hvis jeg gir et anslag, sier Strand.

Strand forteller at politiet nå etterforsker saken.

- Vi vil kalle inn vitner til avhør og Viltnemda vil undersøke om det er noe skadet sau. I tillegg vil vi kalle inn eieren for å få klarhet i hvorfor bikkjene løp fritt, sier han, og understreker at det ikke er aktuelt med noen obduksjonsrapport av hundene.

Mandag ble også Mattilsynet kontaktet av politiet for å vurdere hva slags rase de to hundene var, ifølge distriktssjef Bente Fauske ved Mattilsynet på Hedmarken.

- Når det gjelder farlige hunder, så er det regulert i hundeloven, og der er det politiet som har myndighet, sier hun, og understreker at hun ikke kjenner til saken ytterligere.

Her kan du lese mer om