REAGERER: Israels ambassadør til Norge Raphael Schutz reagerer sterkt på LOs vedtak om å boikotte Israel.

Den israelske ambassaden fordømmer Israel-boikott

Den israelske ambassaden i Norge fordømmer på det sterkeste LOs vedtak om internasjonal boikott av Israel.

  • VG
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

«Denne umoralske resolusjonen gjenspeiler dypt rotfestede, partiske, diskriminerende og dobbeltmoralske holdninger mot den jødiske staten. Det ser ut til å være en Israel-besettelse innen fagforbund, særlig LO», skriver ambassadør Raphael Schutz i en uttalelse til VG.

Reaksjonen kommer etter at LO fredag formiddag gikk inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Det var 193 som stemte for, mens 117 stemte mot.

«Israels verste fiender»

Schultz påpeker at det å arbeide for en total boikott av den israelske staten vil utelukkende bidra til, og ytterligere øke, mistilliten og spenningen.

«Det vil føre oss videre bort fra en fredelig løsning», skriver ambassadøren.

Samtidig mener han at resolusjonen i praksis er en avvisning av det jødiske folkets rett til selvbestemmelse over sin egen stat.

Kommentar: For Norge er forholdet til Israel avgjørende.

«Å godta kravet om hjemvendelse for millioner av palestinske flyktninger og deres etterkommere, ikke til den palestinske staten, men til Israel, betyr i praksis en oppløsning av den jødiske staten», uttaler han, og legger til:

«LO river ned sikkerhetsbarrieren som har reddet mange israelske liv. Med sitt vedtak har LO stilt seg side ved side med «Israels verste fiender»».

Brende beklager

Utenriksminister Børge Brende er heller ikke positiv til LOs vedtak.

– Regjeringen støtter ikke boikott av Israel. Jeg beklager LOs nye linje i dette spørsmålet. Dette er ikke veien å gå for å bidra til å løse den fastlåste konflikten mellom israelere og palestinere, sier Brende i en uttalelse til NTB.

Les også: Flere nordmenn på Israels «svarteliste»

Han understreker at boikott skaper avstand, og at regjeringen tror mer på dialog og samarbeid for å skape tillit.

– Norge har nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med både israelere og palestinere og ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid med begge parter, sier Brende.

Politikerne tar avstand

Også statsminister Erna Solberg (H) mener boikott er lite konstruktivt.

– Vi mener det er kontraproduktivt til å finne gode løsninger i konflikten og mener at vi skal ha samarbeid med både Israel og de palestinske myndighetene for å finne fram til gode løsninger, sier hun.

Også Arbeiderpartiet ønsket tydelig å ta avstand fra LO-kongressens standpunkt. Partileder Jonas Gahr Støre understreker at han er uenig i vedtaket.

– Jeg tror ikke det bringer oss nærmere de målene vi ønsker, nemlig en politisk løsning på konflikten mellom israelere og palestinere, opprettelsen av en palestinsk stat og å fremme menneskerettigheter, sier Støre.

Undersøkelse fra 2010: Mange nordmenn vil ha Israel-boikott

Han beskriver signaleffekten som et vedtak fra en norsk arbeidstagerorganisasjon. I et demokrati må man respektere at ulike stemmer kommer til uttrykk, presiserer han.

Stortingskandidat for SV i Oslo, og tidligere leder av Amnesty Norge og Norsk Folkehjelp, Petter Eide, sier det er nødvendig å boikotte Israel, men partiet er ikke helt enig med LO.

Les også: SV-topp krever nye sanksjoner mot Israel

– SV mener at en målrettet boikott mot den israelske okkupasjonspolitikken er nødvendig. Israel skal ikke få kunne tjene penger på å okkupere. Men vi skiller oss fra LOs vedtak når det gjelder kulturell og akademisk boikott og tror det vil virke mot sin hensikt, sier han i en uttalelse til VG.

LO-leder advarte mot vedtaket

Flertallet i redaksjonskomiteen i LO, med den ferske lederen Hans Christian Gabrielsen i spissen, ønsket ikke å gå så lagt som en full boikott. Komiteen foreslo heller å boikotte varer fra israelske bosetninger og industrisoner på Vestbredden.

Fra talerstolen advarte Gabrielsen om at vedtaket kunne føre til at LO-ansatte nektes innreise til Israel, og viste til at Israels nasjonalforsamling, Knesset, har innført en lov om at personer som jobber for boikott kan nektes innpass i landet.

Nei til boikottLO vil boikotte IsraelBekymret ambassadør: - Jødehatet øker i NorgeAp-politiker vil kaste ut Israels ambassadørMange nordmenn vil ha Israel-boikott
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no