Hevder han har deltatt i krigshandlinger i Ukraina

KRIGER I UKRAINA: Den russiske høyreekstreme Yan Petrovskiy (t.h.) er en av «Odins soldater» og patruljerte Tønsbergs gater for to uker siden. Han har også kriget for pro-russiske grupperinger i Ukraina. Foto: , Privat

Denne mannen patruljerte med «Odins soldater»

Her poserer den norsk-russiske 29-åringen før han skal ha deltatt i krigen i Ukraina. For to uker siden patruljerte han med «Odins soldater» i Tønsberg.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over fire år gammel

I 2014 deltok Yan Petrovskiy (29) i kampene rundt Luhansk og Donetsk sammen en prorussisk milits, ifølge ham selv. På ulike bilder, som han selv har publisert på sosiale medier, poserer han med automatvåpen og norsk flagg.

På ett av bildene står han foran det brennende liket av en ukrainsk militssoldat, etter et angrep på paramilitær konvoi i september 2014.

– Vi er mest kjent for et bakholdsangrep på den frivillige ukrainske bataljonen Aidar, mellom byene Metallist og Schastie. Troppen min tok ingen fanger fra Aidar-bataljonen under det slaget. Vi tar ingen fanger fra frivillige bataljoner, bare fra regulære styrker. Ukrainsk side mistet 35 soldater og cirka ti ble skadet i slaget, på vår side ble to lettere skadet. Det er det største tapet i et enkeltslag som de ukrainske styrkene har hatt siden andre verdenskrig, sier Petrovskiy selv i et intervju med det innvandringsfiendtlige nettstedet frieord.no.

LES OGSÅ: Islamister vil danne «Allaahs soldater»

Patruljerte i Tønsberg

Statsminister Erna Solberg har kalt «Odins Soldater» en borgerverngruppe med et farlig verdisyn.

Da VG var sammen med «Odins soldater» i Tønsberg lørdag for to uker siden, patruljerte norsk-russeren sammen med talsmann Ronny Alte og 12 andre. Det gjorde også kameraten Ronny Bårdsen, som ifølge folkeregisteret flere ganger har hatt felles adresse med 29-åringen. Bårdsen ble allerede i tenårene knyttet til det høyreekstreme miljøet på Sørlandet. Han flyttet senere til Tønsberg.

– Jeg vet hvor du vil, men jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner som har gått sammen med «Soldiers of Odin», og påstander om dem som kommer frem i media, sier Alte.

Han bekrefter at han har sett bildene av Petrovskiy og intervjuet som er gjort med ham.

– Norske medier pleier å si at man ikke stoler på det som står på Frie Ord. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Alte.

TALSMANN: Ronny Alte leder «Odins Soldater» eller «Soldiers of Odin», som det står på hettegenserne. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Etter det VG får opplyst er flere av personene som har engasjert seg i «Odins Soldater» kjent av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Også politiet i Tønsberg har registrert straffedømte i miljøet.

– Som vi har sagt tidligere, er det flere personer som er kriminelt belastet rundt gruppen, sier politistasjonssjef Øystein Holt.

Odins soldater: Hevder de har etablert lokallag i flere norske byer

I Norge har Petrovskiy flere ganger delt adresse med Ronny Bårdsen. Sistnevnte var blant støttespillerne til Viacheslav Datsik da han noe overraskende dukket opp i Norge i 2010. Den russiske nynazisten og kampsportutøveren skulle angivelig ha flyktet over Østersjøen i åpen båt etter å ha rømt fra et psykiatrisk sykehus i St. Petersburg. Han ble pågrepet i Oslo etter at møtte opp hos Politiets utlendingsenhet (PU) med et ladd håndvåpen.

Datsik, som på den tiden var kjent som en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen «Slavisk Forbund», ble utlevert til Russland fra Norge etter å ha sonet straffen for ulovlig våpenbesittelse. Der ble han senere dømt til fem års fengsel for ran og brannstiftelse.

STØTTESPILLER: Her er Ronny Bårdsen (rød ring) i Oslo tingrett i 2010 i forbindelse med at den russiske nynazisten Viacheslav Datsik ble fremstilt for fengsling. I helgen patruljerte han gatene for «Odins soldater». Foto: NTB SCANPIX ,

Ronny Bårdsen har tidligere uttalt at han er venn av Datsik.

– Min kameratkrets støtter Datsik, og jeg er ikke uenig i alt han står for, men jeg vil ikke betegne meg som høyreekstrem. Jeg er en nasjonalist, og tar avstand fra hakekorset og germansk hilsen. Jeg vil ikke si at det å være motstander av det multikulturelle er å være høyreekstrem, sa Bårdsen til Tønsbergs Blad i 2011.

I 2014 deltok Bårdsen i en svensk nazimarsj i Jönköping i regi av «Svenskarnas parti». Det gjorde han også to år tidligere da nynazistene barket sammen med motdemonstranter i Eskilstuna.

Ronny Alte, som selvutnevnt talsmann for «Odins soldater», har kjent Bårdsen i minst fem år. Da Bårdsen for to år siden skulle tilbakevise at det var han som sto bak det høyreekstreme nettstedet Fyret.no, publiserte han et innlegg på Altes nettside.

– Jeg kan si at Bårdsen tar kraftig avstand fra nynazisme, men vil som sagt ikke kommentere enkeltpersoner utover det, sier Alte.

Ekstreme Facebook-meldinger

Så sent som i januar la Bårdsen ut et bilde på egen Facebook-profil hvor Köln-ordfører Henriette Rekers uttalelse om å holde en armlengdes avstand til fremmede for å beskytte mot seksuelle overgrep, sammenlignes med et bilde av Hitler hvor han gjør nazihilsen med strak arm ut fra kroppen.

Bårdsen er ikke den eneste i «Odins soldater» som sprer rasistiske bilder på Facebook med koblinger til Nazi-Tyskland. Et medlem av grupperingen i Drammen publiserte så sent som i februar en tegneserie hvor Zyklon B blir brukt som «jødeavstøtende spray», ifølge Dagsavisen Fremtiden.

Les også

 1. Erna Solberg om Odins soldater: – Ligner en borgerverngruppe, og det er vi imot

  BERGEN (VG) Erna Solberg mener Odins soldater representerer et farlig verdisyn, og tar avstand fra Frps-Ellingsens…
 2. Kronikk: Odins Soldater: Høyrenasjonalistisk borgervern

  Jan Arild Ellingsen, som representerer Frp i justiskomiteen, ønsker den høyreradikale borgerverngruppa Odins soldater…
 3. Her patruljerer «Soldiers of Odin» for første gang i Norge

  TØNSBERG (VG) Gruppen sier selv at de kun ønsker å gjøre gatene trygge for alle.

Mer om

 1. Odins soldater
 2. Tønsberg
 3. PST
 4. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Han er en av «Odins soldater»

 2. Odins soldater om Allaahs soldater:
  – Et PR-stunt

 3. Bråk i Odins soldater: Skal ha fått ny leder

 4. Her patruljerer «Soldiers of Odin» for første gang i Norge

 5. Islamister mobiliserer mot «Odins soldater»

Fra andre aviser

 1. Frps Jan Arild Ellingsen støtter borgerverngruppen «Odins soldater»

  Bergens Tidende
 2. Ronny Alte: - Jeg får drapstrusler og har flere ulike sikkerhetstiltak rundt meg.

  Aftenposten
 3. Frp distanserer seg fra utspill om Odins soldater

  Fædrelandsvennen
 4. Frps Jan Arild Ellingsen støtter borgerverngruppen «Odins soldater»

  Aftenposten
 5. Gatene var tomme, ingen var å se, og hjemme lå Odins soldater og sov

  Aftenposten
 6. Norrøn mytologi og åsatro har ingenting med nazistiske verdier å gjøre | Anette Sivertstøl

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no