2311 bedriftsledere er spurt - Oslo rammes hardt

I KRISELAND: NHO-president Tore Ulstein viste Ap-leder Jonas Gahr Støre rundt på Ulstein Verft i Ulsteinvik i går. Han utfordrer han Støre om skatt. Foto: Frode Hansen , VG

NHO med alarmerende barometer: Se hvordan krisen rammer hele landet

ULSTEINVIK/OSLO (VG) NHOs ferske økonomibarometer viser at oljekrisen er i ferd med å spre seg til hele Norge.

 • Bjørn Haugan
 • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over fire år gammel

– Spesielt alarmerende er at det nå treffer Oslo-området med stor kraft, sier NHO-president Tore Ulstein.

Barometeret bygger på svarene fra 2311 bedrifter, hvor bedriftslederne blir spurt om markedsutsiktene de neste 12 månedene.

De siste to årene har barometeret vist hvordan krisen i Rogaland har spredt seg til store deler av Vestlandet og Sørlandet.

– Det nye med barometeret fra 1. kvartal 2016, viser hvordan krisen er i ferd med å spre seg til stort sett alle deler av landet. Oslo og Akershus begynner å nærme seg de negative markedsutsiktene som bedriftene på Vestlandet har opplevd, sier Ulstein.

Bekymret? Slik påvirkes du av oljepris-sjokket

Her er hovedfunnet

1. kvartal 2014 var det en stor overvekt av bedrifter i Oslo og Akershus som meldte om at utsiktene for det neste året var positive:

13 prosent flere meldte at markedsutsiktene var gode, sammenliknet med de som meldte at utsiktene var negative.

I første kvartal 2015 var andelen falt til fire prosent, men fortsatt var det altså flere som var positive til fremtidsutsiktene.

Men når NHO spurte bedriftene nå i 1. kvartal 2016, har det skjedd en dramatisk endring:

Plutselig er det 21 prosent flere som er negative enn positive, når de ser på budsjetter og ordreinngang de neste 12 månedene.

Det betyr at Oslo for første gang nærmer seg de negative markedsvurderingene som Vestlandet har opplevd de siste to årene.

Brutt ned på regioner, viser barometeret viser at det i første kvartal 2016 bare er Trøndelag som så vidt kommer ut med mer optimisme enn pessimisme når bedriftslederne ser på regnskaper og ordrebøker. Men slått sammen med Nord-Norge, mener flere bedriftsledere i Trøndelag og nordover at utsiktene er negative.

Les også: Spådde 200 000 ledige

– Sterkt bekymringsfullt

– Det er sterkt bekymringsfullt at våre bedriftsledere i hovedstadsområdet er blitt så negative. Oslo er viktig for landets økonomi og når ringvirkningene av problemene i olje- og gassnæringen og leverandørindustrien slår inn også der, da er det grunn til å reagere, sier Ulstein.

HAVROM: NHO-president Tore Ulstein og Ap-leder Jonas Gahr Støre lanserer et ord for ny satsning: De vil fylle "havrommet" med ny aktivitet. Foto: Frode Hansen , VG

– Hovedårsaken til at Oslo og Akershus nå rammes, er i hovedsak markedssituasjonen for IKT og forretningstjenester, sier han.

Les også: Støre beskylder Erna for bløff

Les også: Duell mellom Erna og Jonas

VG dro til Nord-Vestlandet i går for å ta pulsen på krisen; til Ulsteinvik hvor Tore Ulsteins familie driver sin virksomhet fra, med base i Ulstein Verft.

Men fra kriserammede Sunnmøre, hvor store rederier til blant annet Per Sævik og Stig Remøy i Fosnavåg sliter med å overleve, måtte vi vri fokus til at ringvirkningene har spredt seg til Østlandet og resten av Norge.

Ulstein hadde besøk at Ap-leder Jonas Gahr Støre i går, som naturlig nok liker barometeret til NHO svært dårlig.

– Dette barometeret må tas på alvor. Bedriftslederne følger utviklingen fra dag til dag og disse tallene viser at problemene er i ferd med å spre seg til store deler av landet. Jeg fikk selv oppleve det da jeg nylig besøkte oljeserviceselskapet Technip på Lysaker utenfor Oslo, som må kutte staben fra 800 til 500 ansatte.

Ledighets-vendepunkt

Barometeret viser også en annen alarmerende utvikling, når det gjelder bedriftenes vurdering av opp eller nedbemanning. Selv om arbeidsledigheten har steget, har bedriftene samlet meldt at de vil øke antallet sysselsatte.

Senest i fjor viste barometeret at det var atskillig flere bedrifter som ville ansette folk, sammenliknet med bedrifter som ville si opp ansatte.

Økonomene advarer: Ledigheten sprer seg til andre yrker

I første kvartal 2016 har balansen blitt svekket til 0,1 prosent: Det betyr at det er like mange bedrifter som melder om at de vil si opp folk, som det er bedrifter som melder at de vil ansette folk.

PRESSET: Tore Ulstein driver familieselskapet Ulstein Gruppen med sine søsken. Han forklarer Ap-leder Jonas Gahr Støre hvor viktig det er at de norske rederne ikke blir erstattet av ansiktsløse utenlandske investorer. Foto: Frode Hansen , VG

– Det forteller dessverre at ledigheten kommer til å stige ytterligere. Det er urovekkende signaler fra bedriftene. Denne utviklingen er en av årsakene til at NHO nå har gjentatt kravet om at permitteringsreglene bør utvides fra 30 til opp mot 52 uker. Det viser også viktigheten av å få til en bred enighet om den nye skattereformen, hvor vi mener formueskatten på arbeidende kapital må fjernes, sier Ulstein og legger til:

– Vi forventer at Ap også tar et ansvar for å til et slikt bredt forlik.

Også andre signaler bekrefter at ringvirkningene treffer stadig flere.

Åpen for bredt forlik

– Rådene som kommer fra NHO, LO og bedrifter over hele landet om økning av permitteringstiden til 52 uker, må regjeringen lytte til. Men jeg er redd for at det kommer for sent. Høyre og Frp har holdt igjen for lenge. Jeg skjønner ikke argumentet om at det vil gjøre mange ledige passive. Blir du ledig, så gjør du hva du kan for å få jobb igjen. De gjelder de aller fleste, sier Støre.

NEST SISTE SKIP: Tore Ulstein og Jonas Gahr Støre står nede i dokken i Ulstein verft. Sveisegnisten fyker fra skipet Ulstein-verfet bygger for Siemens, som troner i bakgrunnen. Det er det nest siste. De har bare ett skip igjen i ordreboken og kommer det ikke flere, er det krise fra nyttår. Foto: Frode Hansen , VG

– NHO-presidenten utfordrer deg på formueskatt?

– Vi er klar til å ta ansvar for å skaffe et bredt flertall bak skattereformen. Det skal ikke stå på oss. Når det gjelder formueskatt har Arbeiderpartiet aldri sagt at den er perfekt: Vi er åpen for justeringer, men kritisk til å fjerne den. Vi må sikre at alle, også de med store formuer, betaler skatt etter evne.

Ulstein sier skatten bør vris fra formue til eiendom.

De to går bryggelangs og i dokkhallen hvor et stort X-bow-skip nærmer seg ferdigstillelse.

Les også: Den gang Støre selv var reder

– Det er et vedlikeholdsskip for vindmøllepark. Vi har ett skip til som gir jobb ut året.

– Ordreboken er tom fra nyttår?

– Ja, det er riktig. Innen den tid må vi få nye oppdrag.

Han og søsknene driver Ulstein Group, hvor verftet er det sentrale. Til sammen har gruppen 700 ansatte.

– Vi er livredde

De tilhører en av dette århundres mest vellykkede maritime klynger, hvor de lokale rederne med Sævik og Remøy i spissen, har bestilt skip etter skip, som Ulstein og naboverftet Kleven, har fått bygge: Først fiskerifartøy, men etterhvert har de lokale rederne vridd sin virksomhet mer mot offshoreskip - som de får svi for nå.

– Vi er livredde for at det kommer inn utenlandsk venture-kapital og overtar rederiene. Det ligger så mange verdier ved lokalt eierskap, som vil forsvinne. Norsk privat eierskap har så mange andre verdier i seg, sier han og viser til hvordan rederne og verftene bidrar med penger til de lokale idrettslagene, kultur og idrett, sier Ulstein og legger til:

Nytt uttrykk: Havrommet

– Jeg tror vårt verft kommer gjennom dette, men det vil ta tid. Vi må utvikle "havrommet"; olje- og gass skal opp igjen, men vi må forske og utvikle ny teknologi og muligheter innen havmøller, fisk og alt vi kan få ut av havet.

Støre er lutter øre.

– Havrommet er et flott begrep. Vi må snu holdningene om at det norske eventyret på sokkelen og havet er på vei ned og at vi er på slutten av energifasen: Vi er i starten av den og gjennom aktiv satsning og nært samarbeid mellom forskning, næringsliv og myndighetene, skal vi utvikle havrommet til noe enda større enn olje og gass.

Ute på kaia vitner et splitter nytt skip om at de har dårlig tid.

Det har aldri fått prøvd seg i havrommet. Det gikk rett i opplag.

Les også

 1. Den store statsministerduellen: Folkets dom: Erna best som statsminister

  Dørene har gått opp for en jevn og intens kamp mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om å få kjøre denne heisen…
 2. Ny rapport: Flere får sosialhjelp

  Flere innvandrere betyr økte utgifter til sosialhjelp, ifølge en ny rapport fra NAV.
 3. Frp går mest frem i ny meningsmåling

  Fremskrittspartiet får en oppslutning på 17,1 prosent i Vårt Lands februarmåling.
 4. Norsk ekspert på markedssvingninger: Derfor kan oljekrisen bli mye dypere

  BERGEN (VG) En bråstopp i investeringene på norsk sokkel kan skape langt større arbeidsledighet enn de fleste…
 5. LO-topp varsler full krig mot NHO

  Fellesforbundsleder Jørn Eggum slår knallhardt tilbake mot NHOs tilbud foran vårens lønnsoppgjør.
 6. Slik vil de snu ledigheten

  Løsningen er ikke bare å pøse på med penger, sier statsminister Erna Solberg om ledighetskrisen.
 7. Økonomer: Ledigheten sprer seg til andre yrker

  Ledigheten i ingeniør og IKT-fag har økt med 58 prosent på ett år. Men nå varsler økonomer at også andre bransjer enn…
 8. Kona til Ap-Jonas skriver samlivsbok

  Jonas Gahr Støres (55) kone, Marit Slagsvold (53), skriver bok om kjærlighet, relasjoner og om forholdet til…

Mer om

 1. NHO
 2. Arbeidsledighet
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Ny skattekamp mellom Erna og Jonas: Erna vil kjempe for lavere formuesskatt

 2. Måtte si opp 300 ansatte i oljeserviceselskapet: – 2015 var tøft. 2016 kommer til å bli BEINTØFT

 3. Dette mener samfunnstoppene om fremtiden til oljebransjen

 4. Øver på klodens farligste stoffer på den kanadiske prærien

 5. Pluss content

  Gode nyheter: Dette har gått bra i 2016

Fra andre aviser

 1. NHO: - Oljekrisen vil ramme Oslo med full kraft

  Aftenposten
 2. Tre milliardærer kan velte om på en av Norges største næringer

  Aftenposten
 3. Champagnen sto klar. Seierstalen var skrevet. Her er historien bak Støres valgnederlag.

  Aftenposten
 4. Kommer ikke nedgangstidene?

  Fædrelandsvennen
 5. Det blir ikke flere jobber av at alle oppdaterer LinkedIn-profilen sin | Astrid Hauge Rambøl

  Aftenposten
 6. Også en sentraliseringsreform?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder