SKAL VI BYTTE? Skattefradrag mot økte miljlavgifter, er Venstre-leder Trine Skei Grandes forslag til skatteveksling i neste års statsbudsjett. Torsdag kveld møter hun de andre partilederne til debatt i Arendal. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Venstre-Trine vil gi nytt skattefradrag i bytte mot dyrere bensin

ARENDAL (VG) Venstre-leder Trine Skei Grande lanserer nå et skatteskifte for å skru opp miljøavgiftene og avgiftene på bensin og diesel: Hun vil gi deg avgiftskronene tilbake i et nytt skattefradrag.

Artikkelen er over tre år gammel

– Tiden er inne for at alle må betale mer for å forurense, men de bør også få noe tilbake. Derfor foreslår vi nå et eget miljø-skattefradrag på selvangivelsen, sier Trine Skei Grande til VG.

– Vi er ikke ute etter å øke statens inntekter, men lage et system hvor alle får avgiftsøkningen tilbake på skatten, legger hun til.

Tidligere i sommer gikk Frps nestleder Per Sandberg ut i VG og åpnet for økte avgifter på bensin og diesel. Han ville flytte alle miljøavgifter folk betaler, over i drivstoffavgiftene.

Dro til Canada

Venstre-lederen er inspirert av det som hun og finansminister og Frp-leder Siv Jensen så og opplevde i Canada i juli, da de to dro på studietur til Vancouver for å studere canadiernes miljøskattepolitikk.

– Hvor mye vil bensinen koste i Venstres forslag?

– Vi tenker oss godt under en krone mer i veibruksavgift, som er avgiften på diesel og bensin. Det skal ikke mange tiøringer til før man får til en endring i forbruksmønsteret. Det kan også tenkes at noe tas på bensinavgiftene, og noe på CO2-avgiftene, sier Grande.

4.5 milliarder inn og ut igjen

Venstre ser for seg avgiftsøkninger på rundt 4,5 milliarder kroner, allerede i 2017.

Miljøfradraget på selvangivelsen, som er gulroten i Venstres forslag, er beregnet til 7500 kroner, tilsvarende 1875 kroner i skattelette. Venstre vil at det skal være et eget fradrag som alle får, på linje med bunnfradraget.

Byttehandel

– Dette er en ren byttehandel, krone for krone. Og Venstre kan være villig til å gi et større skattefradrag enn inntektene fra avgiftsøkningen, hvis det er nødvendig for å få vedtatt vår modell, sier Trine Skei Grande.

– Vil det være mulig å få regjeringspartiene med på dette?

– Frp er enige i at forurenser skal betale, og Siv Jensen har jo også sett modellen i praksis nå i Canada. Venstre lanserer nå dette forslaget med forventning om at de fire samarbeidspartiene kan legge dette inn i statsbudsjettet for 2017, sier hun.

Få ned utslippene

I budsjettavtalen fra høsten 2015 forpliktet samarbeidspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF seg til å fremme forslag om et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017. Men forhandlingene om dette har gått sakte og har ikke ført til noe resultat, så vidt VG vet.

Venstre-lederen tror at skattefradraget vil gjøre det lettere for folk å akseptere høyere miljøavgifter, som hun mener er nødvendig for å få CO2-utslippene ned og nå Norges klimamål:

– Det blir stadig lettere å redusere eget forbruk av fossilt brensel. Etter budsjettforliket med oss i fjor, rulles det nå ut ladestasjoner og hydrogenpumper over hele landet. Jo mer klimavennlig man opptrer, desto større netto vil man få ut av skattefradraget, sier hun.

– Men hva med de som ikke betaler skatt, og som dermed ikke får gleden av fradrag?

– Venstre er villig til å diskutere ordninger for dem også, men det er vel ikke pensjonistene som kjører mest bil i Norge, sier hun.

Vel kjent

VG har forelagt Venstres forslag for Siv Jensen, som hadde denne kommentaren på SMS onsdag ettermiddag:

– At Venstre mener dette er jo vel kjent. Så er det slik at dette naturlig nok er et budsjettspørsmål, og statsbudsjettet for 2017 legger jeg fram i oktober, skriver Siv Jensen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder