BESTÅR: Jessheim trafikkstasjon er ikke foreslått nedlagt, men får tvert imot flere funksjoner i høringsforslaget. Bildet er tatt for noen år siden. Foto: Frode Hansen

Foreslår å kutte 18 trafikkstasjoner hvor du kan ta «lappen»

Statens vegvesen vil kutte antall trafikkstasjoner med 30–50 prosent avhengig av hva slags tjenester de tilbyr.

 • Stella Bugge

Artikkelen er over ett år gammel

I dag finnes det 75 trafikkstasjoner hvor du kan ta førerprøven for vanlig personbil, men dette foreslås krympet til 57 innen utgangen av 2024 – eller ned 24 prosent. Antall steder hvor du kan ta MC-lappen kan bli nesten halvert til 28.

Det kommer frem i et forslag som nå er sendt på høring.

– Folks bruk av trafikkstasjoner har endret seg markant de siste årene. I tillegg har vi etablert selvbetjeningsløsninger på nettet. Mye av det du tidligere måtte til trafikkstasjonen for å fikse kan du nå gjøre på nettet i egen stue, sier Kjell Bjørn Vinje, pressesjef hos Statens vegvesen, til VG.

Han nevner i fleng; bestilling av nytt førerkort, time til oppkjøring, melde tapt førerkort, omregistrering og personlige bilskilt.

les også

Ut mot førerkort-test for eldre: – Nå må vi slutte å plage eldre unødvendig

Spare inntil 350 millioner

Noen av trafikkstasjonene som ikke lenger vil tilby oppkjøring på personbil dersom forslaget blir vedtatt, er Mysen, Drøbak, Billingstad (men det vil være mulig å kjøre opp i Sandvika), Elverum, Mandal, Evje i Setesdal, Arendal, Kongsberg, Larvik, Norheimsund, Sunndalsøra, Orkanger/Orkdal, Levanger, Leknes, Narvik, Storslett og Lakselv.

Se hvilke trafikkstasjoner som foreslås nedlagt her og hvilke tjenester de heretter vil tilby hvis forslaget vedtas.

Statens vegvesen håper å spare opp mot 350 millioner kroner på denne omleggingen innen utgangen av 2024, når den er planlagt fullført. Det tilsvarer mellom 12 og 17 prosent av budsjettet.

Torsdag deltok 30 interesseorganisasjoner på et møte hos Statens vegvesen og de kan nå komme med innspill frem til 6. mai. Innen 10. mai skal så vegdirektør Terje Moe Gustavsen sende sitt endelige forslag til samferdselsminister Jon Georg Dale.

Trafikkstasjoner som tilbyr kjøretøyregistrering er tenkt redusert med 30 prosent mens man ser for seg en reduksjon på 43 prosent på antall steder hvor man kan ta førerkort for tunge kjøretøy og et 41 prosents kutt i trafikkstasjoner som tilbyr haller for lette kjøretøy.

les også

Ny plan for trafikksikkerhet: Slik skal dødstallene til bunns på norske veier

Neppe færre ansatte

Statens vegvesen håper at man slipper å si opp folk i forbindelse med omleggingen, men sier man kan måtte være villig til jobbe et annet sted enn man gjør i dag og ta tilleggskurs for å kunne utføre annet arbeid.

– I dag er det ikke noe som indikerer at noen vil bli oppsagt, sier Inger Sigridnes, etatstillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag, til VG.

les også

Minst 924 norske broer har skader som øker trafikkfaren

Hun synes det er trist at regjeringen, etter hennes syn, ikke er villig til å betale for et godt utbygd tjenestetilbud over hele landet.

– Regjeringen vil profilere seg på at de kutter kostnader i offentlig sektor. Byråkratene blir bare sett på som en kostnad, men byråkratene tilbyr faktiske tjenester, sier Sigridnes.

– Men det er jo færre som benytter seg av trafikkstasjonene?

– Enkelte tjenester blir i økende grad digitalisert så færre har behov for å oppsøke en trafikkstasjon, men førerprøvene kan ikke tas over nett. Det kan heller ikke tekniske kontroller av kjøretøy, sier Sigridnes som ønsker et likeverdig tjenestetilbud til størst mulig del av befolkningen.

Mer om

 1. Førerkort
 2. Samferdsel
 3. Jon Georg Dale

Flere artikler

 1. Vegdirektoratet foreslår å flytte 270 arbeidsplasser ut av Oslo

 2. Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring

 3. Frp vil gjøre det lettere å ta oppkjøring

 4. Førerkort og oppkjøring avlyst for 15.000

 5. Oppkjøring og førerkort utsatt for 10 000

Fra andre aviser

 1. Oppgitt over forslag om nedleggelse

  Fædrelandsvennen
 2. Hareide dropper nedleggelser av flere trafikkstasjoner

  Fædrelandsvennen
 3. Veivesenet vil legge ned i Mandal og på Evje

  Fædrelandsvennen
 4. Kan færre trafikkstasjoner bidra til færre drepte på veiene?

  Fædrelandsvennen
 5. Hvorfor legge ned trafikkstasjonene på Evje og i Mandal?

  Fædrelandsvennen
 6. Statens vegvesen på ville veier?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder