Politibetjent avfyrte to skudd under biljakt – tas midlertidig ut av tjeneste

Politibetjenten som avfyrte to skudd under en biljakt på Romerike forrige tirsdag, tas midlertidig ut av tjeneste.

– Vår vurdering så langt er at omstendighetene rundt avfyring av skuddene ikke er henhold til våre rutiner og instrukser, sier visepolitimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt i en pressemelding.

– Samlet sett mener vi at dette kan gi grunnlag for suspensjon og tjenestepersonen er derfor midlertidig tatt ut av tjeneste.

Politibetjenten blir ivaretatt av kollegastøtte og nærmeste leder.

Bakgrunn: Avfyrte varselskudd etter politijakt på E6

Strenge regler

Øst politidistrikt har rutinemessig gjennomgått hendelsen. Det er veldig strenge regler for politiets bruk av våpen, påpeker visepolitimesteren.

– Vi går grundig gjennom alle sakene hvor politiet har løsnet skudd. Når vi oppdager noe vi mener ikke er etter regelverket, er det viktig at det også blir foretatt en grundig vurdering av Spesialenheten, sier Melbo Øystese til VG.

– I denne saken er regelbruddene av en slik karakter at det er grunnlag for suspensjon.

Suspensjonen vil bli behandlet i ansettelsesrådet neste fredag. Her vil politibetjenten kunne fremme sitt syn på saken.

Rygget på politibilen

Det var forrige tirsdag at politipatruljen på Romerike forsøkte å stanse en svenskregistrert varebil for kontroll på E6.

I løpet av biljakten som oppsto, ble politibilen rygget på to ganger og satt ut av spill. Som følge av dette ble det avfyrt to skudd fra en av tjenestemennene i politibilen.

Senere ble de to i bilen, en mann og en kvinne i 20-årene, pågrepet på Skjetten. Begge er kjenninger av politiet.

VG har spurt hvor skuddene traff og om det var fare for liv, men visepolitimesteren sier at hun ikke kan kommentere dette på grunn av den pågående etterforskningen.

– Vi kan ikke gå detaljert inn i hendelsesforløpet, da dette vil kunne ødelegge muligheten for en grundig og god etterforskning. Det er viktig at politiet ikke etterforsker seg selv ved å komme med utsagn og påstander, men gir Spesialenheten gode rammer for etterforskningen, sier hun.

Saken etterforskes nå av Spesialenheten.

– Jeg kan ikke kommentere hvor skuddene traff, sier etterforskningsleder Marit Storeng i Spesialenheten.

– Det er en sak som vil bli prioritert hos oss, legger hun til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder