Første coronadødsfall i Norge

Helseminister Bent Høie bekrefter til VG at en eldre pasient på Oslo universitetssykehus har dødd som følge av coronaviruset i Norge.

 • Halvor Bjørntvedt
 • Emil Mogård
 • Martha C. S. Holmes
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Camilla Fredstad Huuse
 • Oda Ording
 • Sofie Fraser

Artikkelen er over 145 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Oslo universitetssykehus (OUS) bekrefter torsdag kveld at en eldre pasient som var innlagt på sykehus er død som følge av viruset.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt et dødsfall, men kan ikke si noe mer utover dette, sier pressevakt ved sykehuset til VG.

– Jeg har den største medfølelse med dem som har mistet en av sine. Vi har nå fått det første dødsfallet i Norge, sier Bent Høie til VG.

– Vårt mål er at coronaviruset skal ta så få liv som mulig i Norge. Dette understreker betydningen at alle nå blir med på denne dugnaden for å stoppe smitte og forhindre alvorlig sykdom, sier han.

OUS bekrefter også dødsfallet på Twitter:

Til Dagsrevyen på NRK sier statsminister Erna Solberg at de fikk vite om dødsfallet torsdag kveld.

– Vi har nå i kveld fått vite om det første dødsfallet på grunn av covid-19, et eldre menneske, som har vært syk, som nå har dødd, sier Solberg.

Og følger opp:

– Og det er derfor vi tar så inngripende tiltak. Det er mange av oss som har sykdommer og som er sårbare, og som ikke vil tåle en hard sykdom som dette viruset vil medføre hos enkelte. Og at vi i solidaritet med de må sørge for å forsøke å bekjempe dette viruset så godt som mulig. Og det vi har et håp om nå er at vi faktisk kan klare å slå det tilbake i Norge.

Inngripende tiltak

Statsministeren forteller videre at tiltakene som ble presentert torsdag formiddag vitner om en helt spesiell situasjon, og at man ikke utenfor krigstid har hatt så inngripende tiltak.

– Vi forsøker, vi håper og ser at noen av disse tiltakene har funger andre steder. Men vi er ikke sikre. Det er et stort eksperiment som ikke bare foregår i Norge, men i mange europeiske land.

Hun ble også konfrontert om tiltakene som ble iverksatt ble satt inn for sent.

– De faglige rådene er at det er nå vi burde innføre dette, men også at det kan være litt tidlig å gjennomføre, og legger til at det ikke var naturlig med slike tiltak før man hadde kommet i en situasjon hvor man ikke lenger kunne spore hvor smitten kom fra – en situasjon Norge er i nå.

Viser alvoret i situasjonen

– Jeg vil uttrykke min medfølelse til de aller nærmeste. Samtidig viser dette alvoret i situasjonen. At dette er farlig, og at vi må iverksette drastiske tiltak for å hindre at smitten sprer seg med den farten det har gjort nå, sier byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen.

Han forteller at han er opptatt av at alle skal delta i dugnaden.

– Det er også en solidaritetshandling, sier han og viser til at det er eldre og de med luftveis- eller hjertesykdommer som er mest utsatt.

– Nå må vi være forsiktige og følge alle rådene man får: Ha god hygiene, og hold avstand. Om at det er flere innlagte på sykehus for øyeblikket, sier Johansen.

– Dessverre tyder de fleste ting på at dette er starten. En del av utfordringene nå er at det er viktig at de som har behov for akutt medisinsk behandling får tilgang på den medisinske behandlingen har krav på. Det betydd at mange av dem som er bekymret og er friske også må tenke seg om med hensyn til å benytte seg av alle de tjenestene. Det er en av mange utfordringer vi nå står overfor.

Har ventet dødsfall

FHI har bedt norske helsemyndigheter om å planlegge for at 733.000 blir syke i Norge, og at 5.500 av disse vil trenge intensivbehandling på sykehus. Myndighetene har ventet coronadødsfall i Norge.

– På samme måte som med den årlige influensaen, kan vi ikke unngå dødsfall. Men målet er å unngå dødsfall fordi vi ikke klarer å gi god nok helsehjelp, sier Bent Høie til Stortinget tirsdag.

Høie sa i Stortinget denne uken at opptil 600 coronavirus-pasienter kan komme til å bli så syke at de vil trenge intensivbehandling samtidig.

Oslo-ordfører: Folk må stå sammen

– Dette er først og fremst veldig trist, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Hun sender sine varmeste tanker til de pårørende.

– Dette var en eldre pasient, som jo nettopp er blant de sårbare gruppene. Det minner oss på betydningen og nødvendigheten av den dugnaden som vi nå har startet, sier ordføreren.

Hun mener det er viktig at folk nå står sammen, og sier hun opplever at innbyggerne i stor grad følger rådene gitt fra myndighetene og tar hensyn til hverandre.

– Oslo kommune har fått kritikk for å komme for sent på banen med tiltak. Kan innbyggerne være trygge på at dere gjør det dere kan for å forhindre flere dødsfall?

– Vi gjør i alle fall det vi kan nå, og har satt sentral krisestab i Oslo. Det betyr at vi hver eneste dag har løpende vurderinger av om tiltakene er tilstrekkelige. Folk kan føle seg trygge, slår hun fast, og viser til at de er i kontinuerlig dialog med eksperter og nasjonale myndigheter.

Borgen viser til at tiltakene som er innført, allerede har ført til at folk i mindre grad benytter seg av kollektiv transport, og at «det normale livet» er satt på pause.

– Kommer tiltakene raskt nok?

– Det kommer helt sikkert en dag for å oppsummere, og da får vi komme tilbake til det. Nå gjør vi alt som står i vår makt for å sette i gang tiltak som våre fagmiljøer mener er riktige for å hindre spredning, sier ordføreren.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Ny person med corona-virus døde

 2. Bent Høie: - Planlegger at hovedepidemien kan vare i ett år

 3. Første coronadødsfall i Norge

 4. Innkalling til dugnad

 5. Seks nye corona-dødsfall i Norge

Fra andre aviser

 1. Solberg om koronadødsfall: – Mine tanker går til de etterlatte

  Fædrelandsvennen
 2. To koronadødsfall utenfor Oslo

  Aftenposten
 3. Koronadødsfall i Bergen: – Det blir nok ikke det siste dødsfallet knyttet til pandemien

  Bergens Tidende
 4. Høie om koronatiltak: Farlig å gå for raskt fram

  Bergens Tidende
 5. – Det som er nytt, er at også yngre, friske får sykdommen. Også i alvorlig form.

  Bergens Tidende
 6. Høie ber sykehusene stålsette seg for «et middels pandemiscenario»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder