Sylvi Listhaug om Frp-exiten: – Ga tydelig beskjed

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier det nå blir en jobb å bygge opp partiet igjen. Og forsvarer at det ble holdt tett om at IS-kvinnen skulle til Norge.

Det var historisk da Siv Jensen i 2013 tok Frp inn i regjering med Høyre. Nå er det imidlertid full stopp. Frp skal ut og den ferske olje- og energiministeren Sylvi Listhaug mister statsrådsjobben.

– Dette var jo en sak som vi ga veldig tydelig beskjed om at kom til å skape store problemer, og at dette var en potensielt veldig vanskelig sak i Frp, sier Listhaug til VG.

– Så var det sånn at vi kunne ikke ha et løpende seminar i vårt parti om vi skulle sette regjeringsdeltagelsen på saken, sier Listhaug.

– For vi kunne ikke gå ut med den det kunne potensielt sette norske liv i fare, og derfor så måtte saken håndteres når den sprakk, sier Frp-nestlederen.

– Så du mener at Siv Jensen har håndtert denne saken på en utmerket måte?

– Vi kunne ikke gjort noe annet når det gjelder hvilke tidspunkt den ble håndtert på, for det måtte gjøres når den ble kjent i det offentlige rom, sier Listhaug.

Frp-leder Siv Jensen var klar på at de fortsatt ønsker Erna Solberg som statsminister.

– Hvilke saker er det nå mulig å ta omkamp på?

– Vi kommer nå til å legge Frps partiprogram til grunn for arbeidet i Stortinget. Vi kommer til å opptre ryddig, men vi kommer ikke til å være noen rundingsbøye for den regjeringen som skal sitte igjen. Det tror jeg må være veldig klart, sier Listhaug.

Frp har ligget på litt over ti prosent på snittet av meningsmålingene nå rundt nyttår, ifølge pollofpolls. Partiet har tapt noe voldsomt siden de kom i regjering.

– 15 prosent som mål, er det minst?

– Dette blir en jobb til å bygge opp igjen partiet, dette er ikke noen «quick fix» eller noe som kan gjøres på kort sikt, svarer Listhaug.

– Jeg mener det kommer til å kreve langsiktig jobbing, men Frp har lang erfaring med å være i opposisjon, så det må nå være planer som må legges for den rollen fremover. Og at det går an å se på hvordan vi skal samarbeide i Stortinget.

– Beskytte norsk personell

På spørsmål fra VG om når Frp ble varslet om hjemhentingen, svarer Frp-leder Siv Jensen følgende:

– Beslutningen ble tatt i oktober, og da sa jeg fra på vegne av våre statsråder at det var en beslutning vi ikke kunne stille oss bak, sier Jensen.

– Men skjønte du allerede den gang at det var en sak som kunne bli så stor at dere måtte gå ut av regjering?

– Jeg skjønte at det ville bli en stor sak, og jeg advarte også de tre andre partiene om at det kunne komme konsekvenser. Men det var helt umulig for meg å håndtere det på noen måte, forklarer Jensen.

– Som statsråd må man hele tiden håndtere saker som er unntatt offentlighet. Og det var helt utelukket for oss å foreta oss noe som helst som kunne sette norsk personell i fare under den pågående aksjonen, fortsetter hun.

Jensen utdypet at saken skapte et dilemma for Frp da hun ble kjent med den:

– Det har vært en sak det har vært umulig å snakke om fordi den ikke var offentlig kjent og det kunne man heller ikke av hensyn til norsk personell på bakken. Da kan man ikke diskutere hvilke konsekvenser det skulle få sett med Frp-øyne før det ble offentlig kjent, sier Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder