DUKKERT: Sunniva Lillesund bader i et fiskevann sør for Grense-Jakobselv i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Foto: Sunniva Lillesund

Midnattssol og nesten 30 grader på dagen: Finnmarkinger nyter godværet

Øst i Finnmark har beboere kunnet oppleve svært høye temperaturer de seneste dagene. Nå står potensielle varmerekorder i Nordland og flere steder i landet for tur.

Det er ikke bare Sør- og Midt-Norge som har opplevd varme sommerdager i det seneste.

Send inn ditt sommerbilde til VG her!

Øst i Finnmark har det i dagevis vært svært høye temperaturer som følge av sørøstlig vind – som tar god og varm luft fra Russland inn over området. Fredag kan varmerekorder slås både på Vestlandet og i Trøndelag.

Nyrud og Svanvik i Sør-Varanger kommune i Finnmark kunne notere hele 29,6 og 29,5 grader tirsdag!

Sjekk været der du er på pent.no

les også

Nye varmerekorder i hele Europa: Torsdag ble den varmeste dagen i Paris på over 70 år

– Som å være i Syden

Heidi Norum er en av dem som har utnyttet godværet på ferie i Kirkenes. Norum forteller at det var hele 22 grader klokken 01 natt til onsdag ved Grense-Jakobselv i Sør-Varanger.

– Vi kjørte fra Kirkenes klokken halv elleve om kvelden, det var så fint og varmt vær, så vi kjørte ut til Grense-Jakobselv for å se midnattssolen, forteller Norum og fortsetter:

– Da vi kom ut dit var det 22 grader! Solen gikk litt ned bak skyene, men så steg den igjen og var knallrød, det var helt utrolig. Det var så fint at du aner ikke. Da var det nesten som å være i Syden!

Se bildene til Heide Norum fra Grense-Jakobselv i Sør-Varanger i Finnmark:

Også Sunniva Lillesund har utnyttet godværet i Finnmark. Hun flyttet fra Drammen til Kirkenes i oktober, og har nettopp hatt familie på besøk.

– Endelig kan man bade, det har det ikke vært muligheter for før. Vi gikk en tur ut til noen fiskevann, litt sør for Grense-Jakobselv. Mellom disse fiskevannene var det en liten elv med fossefall og noen kulper, så der var det helt perfekt å bade. Det var veldig deilig, forteller Lillesund.

– Hvordan har du ellers opplevd varmen i Finnmark?

– Det har vært utrolig deilig, opp mot 30 grader. Det er nesten for varmt! Når varmen først kommer så klager man jo litt, men det er veldig deilig og det er jo bare å nyte det så lenge man kan, sier Lillesund.

Se bildene fra Sunniva Lillesund fra hennes turer øst i Finnmark:

Nordland står for tur

Nettopp å nyte varmen så lenge man kan, er et godt råd til finnmarkingene fra Lillesund. For nå blir det kjøligere fremover, varsler vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick ved Meteorologisk institutt.

– Det blir gradvis kaldere luft som trekker ned fra nord gjennom helgen, så Finnmark kommer til å få betydelige lavere temperaturer i neste uke. Da blir det ikke mer enn 10 grader i Øst-Finnmark, så det blir veldig stor kontrast, sier Ager-Wick.

Nå som Finnmark har hatt sine varmeste dager, er det Nordland som står for tur, og det ligger an til å bli noen varmerekorder.

– Øvre Saltdal i Nordland har rekord på 33,8 grader i juli, det er fylkesrekorden. Vi vil nok snuse på den i helgen, jeg er ikke sikker på at vi slår den, men jeg skal ikke utelukke det, sier Ager-Wick

les også

Sommerens første tropenatt i Norge

Mulig rekord flere steder i landet

Sunniva Lillesund synes det er leit at godværet i Finnmark nærmer seg slutten.

– Vi har jo bare hatt en uke med fint vær. Det er litt i det korteste laget, og det er så typisk at østlandet får det fineste været, sier Lillesund.

Både Østlandet og Vestlandet ligger an til å sette lokale rekorder fremover. Men også Trøndelag kan bli en av områdene med de høyeste temperaturene, meldte statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt i Tromsø til VG i går.

For Heidi Norum gjør det egentlig ikke så mye at temperaturen går ned i nord. Som hun sier, fungerer hun bedre i 20 grader enn i 30.

– Det er jo litt artig å oppleve da, at vi får denne kjempevarmen i nord, men jeg er glad i gå på tur og da greier jeg ikke den varmen. Og så eksploderer det med insekter, mye klegg og mygg, men det hører jo samtidig med! Nei, så det er greit det kjøler seg ned, sier Norum.

Tips! Dette gjør du i varmen. Rådene her er fra en 14 år gammel sak, men tipsene gjelder fortsatt. Drikk vann!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder