VANNET STIGER: Stormflo er ventet det neste døgnet. Her i Grimstad stiger vannet. Vannstanden er ventet å være på sitt høyeste mandag kveld og natt til tirsdag. Foto: Tomm Christiansen

Rødt farevarsel: Venter rekordhøy vannstand flere steder

Vannstanden kan nå rekordhøyt flere steder - opp mot én meter høyere enn det som er angitt i tidevanntabellen.

 • NTB
 • Synne Eggum Myrvang
 • Tomm W. Christiansen (foto)

Det røde farevarselet for vannstand gjelder for Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder mandag. Flere steder kan vannet stige rekordhøyt.

Årsaken til stormfloa er fullmåne, kombinert med at den astronomiske vannstanden er høy og et kraftig lavtrykk.

– Det er stor sannsynlighet for at vi får ekstremt høy vannstand. Flere steder er utsatt, og stigningen i vannstanden vil kunne gjøre skade, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til VG.

Folk oppfordres til å sikre båtene sine og fjerne gjenstander som kan ta skade av vannet, samt å ikke oppholde seg i strandsonen.

Det er fare for oversvømmelser, skriver politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

Det er også utstedt oransje farevarsel fra svenskegrensen til Agder, i Trøndelag og langs kysten i Nord-Norge. Meteorologisk institutt venter høyere vannstand enn under ekstremværet Didrik i januar.

VÅTT: Ekstremværet Elsa har herjet i Sør-Norge søndag. I Agder ventes det at vannstanden blir mellom 85 og 100 centimeter over vanlig tidevannshøyde. Foto: Tomm Christiansen

Høyest vannstand først mandag kveld

I Agder ventes det å bli mellom 85 og 100 centimeter over den vanlige tidevannhøyden. På Vestlandet sør for Stad og i Møre og Romsdal vil vannet stige 80 til 100 centimeter over normalen.

Selv om uværet herjer og skaper en rekke problemer søndag med kraftig vind og nedbør, er vannstanden ventet å være høyest mandag kveld og natt til tirsdag.

– I Agder blir det en topp mandag ettermiddag. På Vestlandet til Stad kommer toppen natt til tirsdag, og i Møre og Romsdal natt til tirsdag og tirsdag ettermiddag, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen.

Hun oppfordrer folk til å ta sine forholdsregler.

– Det er viktig at de som har båt sjekker naust og fortøyninger, sier hun.

Ligger an til rekord flere steder

– Vi kan komme opp i verdier sør for Stad vi sjelden har sett – opp mot én meter mer enn det som er angitt i tidevannstabellen, sa Geir Ottar Fagerli ved Meteorologisk institutt til Aftenposten søndag.

I Stavanger ligger det an til rekord, og prognosene sier at vannstanden kan bli 191 centimeter, mens det beregnede tidevannet er 97 centimeter. Det vil si at vannstanden kan bli 94 centimeter høyere enn beregnet tidevann.

I Måløy i Vestland fylke vil vannstanden ved midnatt natt til tirsdag stige hele 293 centimeter, ifølge tidevannstabellen. Det vil i så fall slå rekorden på 282 centimeter fra januar 1993.

Mens i Ålesund og Kristiansund i Møre og Romsdal vil vannstanden stige med henholdsvis 307 og 323 centimeter natt til tirsdag og tirsdag formiddag, ifølge prognosene.

Skadeforebygging i Bergen

I Bergen er det en fare for at vannet vil flomme inn over Bryggen. I Vestlands-hovedstaden har brannvesenet allerede begynt arbeidet for å begrense skadene.

– Vi har litt tid, men det er begrenset hvor mye vi kan stoppe. Det er tross alt havet som kommer inn her, men vi gjør alt vi kan for å beskytte og redde verdier, sier innsatsleder Jan Aase til NRK.

Ekstremværet, som i Norge altså har fått navnet Elsa, går i England under navnet «Ciara». Statsmeteorolog Kristian Gislefoss sier årsaken til uværet, som preger hele Nord-Europa, er et lavtrykk ved Island.

les også

Uværet herjer flere steder: Sender ut rødt farevarsel

les også

149 historiske værrekorder i januar

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at vannstanden i Stavanger er ventet å være 191 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen. Det riktige er at vannstanden vi være 191 centimeter over sjøkartnull. Det beregnede tidevannet er 97 centimeter. Det vil si at vannstanden kan bli 94 centimeter høyere enn beregnet tidevann. Dette ble rettet 9.02. 2020 klokken 20.13.

Mer om

 1. Ekstremvær
 2. Meteorologisk institutt
 3. Møre og Romsdal
 4. Vestland
 5. Agder
 6. Grimstad
 7. Rettet

Flere artikler

 1. Ekstremværet «Elsa»: Én centimeter unna rekorden

 2. Ekstremværet «Elsa»: Trondheim nådde høyeste vannstand

 3. Ekstremværet «Didrik» kan øke vannstanden med over én meter

 4. Ekstremværet «Didrik» skaper togforsinkelser

 5. Ekstremværet «Didrik» er over, men fortsatt høy vannstand

Fra andre aviser

 1. Rødt stormflovarsel: Rekordhøy vannstand ventes flere steder

  Fædrelandsvennen
 2. Ekstremværet Elsa: Bileiere bedt om å hente bilene sine

  Fædrelandsvennen
 3. Venter rekordhøy vannstand på Bryggen

  Bergens Tidende
 4. Venter «ekstremt høy vannstand» i Agder

  Fædrelandsvennen
 5. Uværet Didrik stemplet med rødt – gir ekstrem vannstand i Sør-Norge

  Fædrelandsvennen
 6. Flom ventes når vannstanden stiger opp mot 1,3 meter over normalen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder