UNDER ETTERFORSKNING: Laila Anita Bertheussen er samboer med Tor Mikkel Wara. Foto: PRIVAT

Statsadvokaten ber PST gjøre nye undersøkelser i Wara-saken

PST skal ha anbefalt Statsadvokaten å ta ut tiltale mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen. Nå har de fått beskjed om å gjøre mer etterforskning i saken.

Statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembetet bekrefter dette overfor Aftenposten.

– Jeg har i samråd med PST kommet frem til at vi vil gjøre noe supplerende undersøkelser. Men saken ligger fremdeles på mitt bord, jeg har ikke returnert den og det kommer jeg heller ikke til å gjøre senere, sier Formo til VG.

Ifølge VGs opplysninger forslår PST i innstillingen at Bertheussen skal tiltales etter flere tiltalepunkter hvorav det alvorligste er straffelovens paragraf 115 om angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Paragrafen har en strafferamme på ti års fengsel.

UNDERSØKELSER: Politiet gjorde i vinter undersøkelser i og utenfor parets bolig. Foto: Helge Mikalsen

Vil ikke ta lang tid

Det er ikke etter ønske fra den tiltaltes forsvarer at det vil blir foretatt nye undersøkelser. Ønsket kommer fra statsadvokaten selv.

Nøyaktig hvilke etterforskningsskritt Formo etterlyser fra PST ønsker hun ikke uttale seg om.

– Det kan jeg ikke si noe mer om, men det er ikke nye avhør og undersøkelsene er ikke av et stort omfang. Det vil ikke ta lang tid, sier hun til VG.

Formo svarer følgende på om det vil bli gjort nye avhør med Bertheussen.

– Jeg har vært i dialog med forsvarer og vi har avklart at det ikke vil bli gjennomført ytterligere avhør av siktede, forteller statsadvokaten.

John Christian Elden, som forsvarer Bertheussen, skriver følgende i en SMS til VG om den nye utviklingen i saken:

– Det høres fornuftig ut. Saken har mange hull.

Dette sa VGs kommentator Anders Giæver da PST i mars tok ut siktelse i saken:

Nekter straffskyld

Bertheussen, som trodde det var en spøk da hun i mars i år ble pågrepet, er siktet av PST for flere forhold, blant annet for å ha tent på parets egen bil ved boligen deres i Oslo i mars i år, samt andre hendelser ved parets bolig.

Hun erkjenner ikke straffskyld for noen forhold. Hennes advokat, John Christian Elden, har flere ganger uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

PST har ikke noen andre mistenkte i saken.

Det er Riksadvokaten som skal ta endelig stilling til påtalespørsmålet i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder