TRØNDERSK DRAMA: Tore O. Sandvik (til venstre) og Arbeiderpartiet i Trøndelag forsøker å samle støtte til å beholde vervet som fylkesordfører. Her er Sandvik sammen med Trond Giske (Ap) på Steinkjermartnan i august. Foto: Therese Alice Sanne

Drama i Trøndelag: – De to hovedmotstanderne har funnet sammen

Trøndelag Ap brøt først samarbeidet med Sp, og i hele dag har den sittende fylkesordføreren Tore O. Sandvik (Ap) forhandlet på Lerkendal med SV, MDG, KrF og Rødt om flertallsmakten i fylkestinget. Nå har MDG brutt forhandlingene, og en avtale mellom Ap og Sp er på plass.

Tirsdag morgen møttes Ap, SV, MDG og KrF til samtaler om makten i den nye regionen Trøndelag. Ifølge VGs opplysninger ble dørene åpnet for Rødt senere på dagen. De fem partiene har til sammen flertall i det nye fylkestinget.

– Det er fortsatt grunnlag for videre forhandlinger, og det er god stemning her på Lerkendal, sier Rødts førstekandidat i Trøndelag, Hege Bae Nyholt, til VG onsdag ettermiddag.

Onsdag kveld ble det imidlertid klart at MDGs Tommy Reinås bryter forhandlingene med Ap, skriver NRK.

– Forutsetningene som lå til grunn er ikke til stede lenger, sier Reinås til kanalen like etter at han forlot møtet.

I en pressekonferanse kommer det frem at Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF har gått sammen om å danne en styringsplattform. Den innebærer blant annet at Ap får fylkesordføreren, Sp får varafylkesordfører. I tillegg er de øvrige vervene fordelt.

les også

Sp med sjokkresultat i Ap-bastion: – Eventyrlige tall

– Politikkens sjakk

Til VG sier Reinås at han ikke trodde Sp og Ap kom til å finne frem til et samarbeid.

– De to hovedmotstanderne har funnet sammen. Senterpartiet ønsket å utfordre Tore O. Sandvik (Ap), og har vært i samtaler med sentrum-Høyre. Da vi gikk til Sandvik så berget vi hans fylkesordførerstilling, men så ville han samarbeide med Senterpartiet likevel.

Han forklarer at han har lært mye av å være med i denne forhandlingsprosessen.

– Vi kunne politikkens Ludo, men dette var jo politikkens sjakk. Plutselig ble alle forutsetningene for samarbeid endret, sier han, og legger til:

– Sjakk matt.

Delt makten

I fire år har Ap og Sp delt makten i Sør-Trøndelag, og siden sammenslutningen med Nord-Trøndelag i fjor har Tore O. Sandvik (Ap) vært fylkesordfører og Tomas Iver Hallem (Sp) varaordfører.

Men på stigende meningsmålinger i Midt-Norge har Sp har vært tydelig på at de ønsket seg fylkesordfører-vervet. Den ambisjonen uttrykte Sp-nestleder Ola Borten Moe tydelig i et VG-intervju fire dager før valget.

les også

Ola Borten Moe utfordrer Ap på makt-jakt i Trøndelag

I valgkampen la Trøndelag Ap press på Sp for å få dem til å velge side før valget, men det skjedde ikke.

Etter sterk irritasjon over manglende respons fra Sp, innledet Ap i stedet forhandlinger med SV, MDG og KrF, og deretter med Rødt.

Tommy Reinås (MDG) skal være tilbudt vervet som fylkesvaraordfører, men han skal ha fått det samme tilbudet også fra den andre siden, ifølge Trønder-Avisa.

Ifølge NRK er det tre grunner til at MDG nå bryter forhandlingene med Arbeiderpartiet, og nåværende fylkesordfører Tore O. Sandvik. De mener at Ap ikke har innfridd på tre områder:

  • At de skal ha formannskapsmodellen
  • At Rødt skulle få bli med i et samarbeid
  • At Senterpartiet ikke skulle bli med

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder