FELLE: Fellesforbundleder og landsstyremedlem i Ap, Jørn Eggum, sier at partikollega Raymond Johansen «har gått i De Grønne-fella». Foto: Mattis Sandblad

Partitopper i åpen strid

LO-topp Jørn Eggum advarer partikollega Raymond Johansen mot et klimasamarbeid med De grønne. - Vi kan ikke samarbeide med de som vil avvikle, ikke utvikle, olje- og gassnæringen, sier han

 • Bjørn Haugan

– Det er bare olje- og gassindustrien som har den teknologiske og økonomiske muskelen til å utvikle grønne løsninger i stor skala. Da kan man ikke kutte av det beinet man tjener penger på og som betaler for det grønne. Da kan vi ikke samarbeide med de som vil avvikle og ikke utvikle olje og gassnæringen, sier Eggum til VG før han går inn i landsstyremøtet i Ap.

Han går kraftig i rette med partifelle og byrådsleder Raymond Johansen, som sa til VG mandag at det vil være uklokt å lytte til Eggums råd om å lukke døren for å samarbeide med De Grønne på nasjonalt nivå etter stortingsvalget i 2021.

Johansen siterte en av Aps største menn, tidligere statsminister Trygve Bratteli.

– Bratteli sa at vi må forstå den tiden vi lever i, og gi svar som folk tror på: Når klima har skapt store bevegelser, unge mennesker streiker over hele verden for redde klimaet og Greta Thunberg er i FN for tale under klimakonferansen, da må vi evne å forstå at mange – spesielt unge – opplever at de etablerte partiene ikke griper nok tak i klimautfordringen, sa Johansen.

– De Grønne har ikke det som skal til

Lederen i LOs største forbund i privat sektor sier det er feil medisin.

– Jeg vil avlive myten om at Ap-MDG-samarbeid kan redde klimaet. En aktiv nedbygging av vår fremste næring er en aktiv nedbygging av den kompetansen som skal ta oss til det grønne skiftet. Kompetanse er noe man får mer av jo mer du bruker den, sier Eggum.

– Raymond Johansen har gått i De Grønne-fella: De Grønne har rett og slett ikke løsningene som skal til. Vi må gjøre det vi kan best. Bygge landet, gi folk jobb og samtidig kutte klimagasser: Vi skal jobbe for at arbeidsplasser og bedrifter skal bli grønnere. Utslippene av klimagasser må ned. Dette må vi gjøre gjennom de arbeidsplassene og bedriftene vi har, sier Eggum.

les også

LO freder Støre nå

Han er klokkeklar på at de nye grønne jobbene må komme i en overgang og sammen med dagens oljeindustri.

– Det noen kaller grønne arbeidsplasser er ingen hyllevare som kan hentes ut og erstatte det gamle.  Daglig skjer det et skifte i norsk produksjon og det gjøres med den kunnskapen, teknologi og erfaring norske arbeidere har.  Det er våre medlemmer som kutter utslipp, ikke MDGs . Det er vår verdensledende kunnskap fra olje og gass som kan ta oss til det grønne skiftet, som Equinors havvind og fangst og lagring av CO2, sier han.

– DET er å ta Bratteli på alvor

– DET er å ta Bratteli på alvor. For folk flest er ikke med på grønn omstilling om de ikke har ei lønn å leve av: Alle kan ikke jobbe i offentlig sektor. Slik man i stor grad gjør i Oslo:

les også

Ikke den siste olje

– Skal man få hele landet med på et massivt grønt skifte må man tenke næringsutvikling og jobb. Utvikling ikke avvikling. Jeg mener MDG har programfestet å stenge ned hundretusener av arbeidsplasser. Vi vil bruke disse arbeidsplassene til å bygge verdens mest klimavennlige industri. Det er bra for klimaet og bra for folk. Når Raymond snakker om å gi unge håp, er det det vi må gi dem. Og jobb, sier Eggum.

les også

Slår alarm om brøk-bruk i handelen: – Uhørt at man ikke kan leve av jobben

– Hvorfor tar De Grønne og Greta Thunberg feil?

– De gjør en solid jobb i å formidle at vi har et klimaproblem. Der de har mye å gå på er hvordan vi med teknologi og eksisterende industri kan bygge denne grønne fremtiden. Man kommer ikke langt med ord. Og vi som kan industri vet å kreve resultater. 

– Bør antall letelisenser forbli på dagens nivå?

– Vi må bruke den økonomiske muskelen vi har til å investere i ny grønn teknologi og arbeidsplasser. Jeg ser ingen grunn til å la en eller annen prins i Saudi Arabia forsyne verden med olje samtidig som vi ikke har ressurser til å omstille. 

– Vil du formidle dette på landsstyremøte? 

– Vi har spennende prosesser i gang i Ap for å finne løsningene som virkelig gjør en forskjell. Selvsagt vil jeg bidra til dette.

Landsstyret i Ap skal i dag starte evalueringen av valgkampen og valget og skal stake ut den politiske kursen fremover.

– Ikke realistisk å stenge oljekranene

På vei inn til landsstyremøtet kommenterer Raymond Johansen uttalelsene til Eggum.

– Jeg vet ikke hvilken felle jeg skulle gått i, men jeg er veldig klar på at vi må bygge allianser og da kan vi ikke lukke noen dører hele to år før stortingsvalget i 2021. Vi trenger venner. Å ta en debatt nå om hvem vi eventuelt skal samarbeide med om to år, er bare tull.

Han sier det er riktig at de står langt fra hverandre, Ap og De Grønne.

– Det er ikke realistisk å stenge oljekranene og vi har ulik politikk på en rekke områder, men vi deler bekymringen for klimautfordringene og jeg er sikker på at vi skal greie å finne løsninger som gjør at Ap forblir et stort industriparti.

I sin tale til landsstyre var Støre veldig klar:

– Vi skal ikke begynne debatten nå om hvem vi skal samarbeide med om to år. Det er et feilspor, sa han og fikk så stor applaus at han la til:

– Da er det konkludert.

De Grønne-talsmann Arild Hermstad kommenterer saken slik:

– Jeg synes det er veldig bra at Støre ikke utelukker å samarbeide med MDG. Vi ønsker også en tettere dialog med fagbevegelsen for å bidra til politikkutvikling som svarer på bekymringene de har, sier han.

Mer om

 1. Klimapolitikk
 2. MDG
 3. Raymond Johansen
 4. Greta Thunberg
 5. Klima

Flere artikler

 1. Klimakamp mellom Ap-Raymond og LO-topp

 2. Ap-Støre om valgnederlaget: - Altfor dårlig

 3. Ekspert om Aps klimaplaner: – Står i en spagat

 4. VG-måling: Velgerne sier ja til MDG og Ap i regjering

 5. Natur og Ungdom om Støres klimaplan: – Ap må si nei til mer oljeleting

Fra andre aviser

 1. Fellesforbundet: Vi er et frontfag for klimaet

  Aftenposten
 2. – Vi kan ikke leve med en datostempling for når oljebransjen skal avvikles

  Aftenposten
 3. Venstresiden og miljøbevegelsen utreder grønn industri. Røkke tar deler av regningen.

  Aftenposten
 4. Debatt: – Vi må utvikle, ikke avvikle oljenæringen

  Bergens Tidende
 5. Advarer mot å redusere oljeutvinningen raskt

  Bergens Tidende
 6. LO: – Utenkelig med regjeringssamarbeid med MDG

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder