«Uvanlig mange» trafikkulykker

Øst politidistrikt advarer om glatte veier etter det de omtaler som «uvanlig mange» trafikkulykker i morgentimene.

– Vi minner om at det er glatt. Kjøreforholdene er ikke normale. Ta det med ro og kjør forsiktig, sier operasjonsleder Terje Marstad.

Da VG snakker med ham klokken 08.45 torsdag morgen er politiets patruljer ute på fire ulike trafikkulykker på en gang. Så langt er det ikke meldt om alvorlige personskader.

Men i løpet av dagen er det ventet mellom fem og 15 centimeter snø i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark Hedmark og Oppland – og flere steder startet det å snø allerede i natt.

– Det har snødd i natt, så folk bør beregne ekstra tid, holde avstand, ikke stresse og kjøre etter forholdene, sier trafikkoperatør Ole Fredrik Haugen i Vegtrafikksentralen Øst til VG.

Tidlig torsdag morgen forteller han at brøytetogene har vært ute og jobbet hele natten, noe som kan føre til små forsinkelser.

Foto: Meteorologene på Twitter

Klokken 9 stå to vogntog fast ved Skedsmokorset. Et av dem skal ha kjørt i autovernet og skaper trafikale utfordringer, ifølge Øst politidistrikt.

Like før klokken 10 rykket politiet ut til Kjeller i Akershus etter melding om en buss som hadde veltet. Bussen skled av veien i lav hastighet. Ifølge politiet var en kjørelærer og en elev om bord. Begge er ute av bussen og oppegående, skriver politiet på Twitter.

Har du bilder av snøværet? Tips oss her!

Farevarsel for Østlandet og Midt-Norge

Ved Skollenborg i Kongsberg kommune hadde en brøytebil blitt litt for ivrig i møte med morgensnøen. Fylkesvei 40 måtte stenges i 06.30-tiden fordi brøytebilen måtte berges.

– Den har kommet litt for langt ut i veikanten og har kjørt ut. Den trenger hjelp av en kranbil for å komme på veien igjen, sier operasjonsleder Erik Gunnerød til VG.

Aller mest snø skal det bli i områdene sør for Lillehammer og ved Mjøsa. I Sundet i Eidsvoll kommune hadde snøen allerede begynt å komme da VGs reporter dro til jobb klokken 05.15, men veiene var brøytet:

LITT SÅ LANGT: Klokken 05.15 hadde det bare kommet noen centimeter snø på Eidsvoll, som allerede var brøytet bort. Foto: Oda Leraan Skjetne, VG

Meteorologisk institutt sendte onsdag ut gult farevarsel for mye snø i fylkene, og det gjelder fra klokken 01 natt til torsdag til midnatt fredag.

Søringene må altså belage seg på snø. Fra fredag er det også sendt ut gult farevarsel for mye snø i Nordfjord, Møre og Romsdal og Trøndelag, samtidig med økende nordvest vind.

Sjekk været der du er på Pent!

Mener folk ikke bør bli overrasket

– Ved kysten kan nedbøren komme i form av sludd og regn, men man skal ikke langt innover før det vil komme som snø, sa statsmeteorolog Espen Biseth Granan i Meteorologisk institutt til VG onsdag kveld.

Rystad Skånøy i Vegtrafikksentralen sier at trafikken tidlig torsdag morgen foreløpig ikke påvirkes av snøfallet, men at dette kan endre seg utover dagen. Det bør i så fall ikke komme som noen overraskelse, mener trafikkoperatøren.

– Det er slutten av november i vinterlandet i Norge!

Slik gikk det sist snøen overrasket morgentrafikantene på Østlandet:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder