FÅR STØTTE: En av søsknene, Taibeh Abbasi (20), under en støttekonsert for familien i Trondheim i mars 2018. Foto: Ole Martin Wold Foto: Ole Martin Wold

Abbasi-familiens advokat: Ehsan (16) og søsknene sendes til Afghanistan uten moren

Mens moren returneres til Norge, skal barna ifølge advokaten tvangsutsendes til Afghanistan.

 • Toini Thanem
 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Natt til lørdag ble Ehsan (16), Taibeh (20), Yasin (22) og moren Atefa Rezaie hentet av politiet i Trondheim, og senere tvangsutsendt av landet.

Familien mellomlandet i Istanbul, hvor morens helsetilstand ble så dårlig at familien ikke ble sendt videre til Kabul i Afghanistan. Det var Aftenposten som først meldte om saken.

Nå melder familiens advokat, Erik Vatne, at morens helsetilstand ikke er bedret, og at det derfor ble besluttet at hun skal returneres til Norge. Barna skal likevel uttransporteres som planlagt.

– Etter min vurdering er det helt uforsvarlig å splitte familien og fortsette deportasjonen av en mindreårig uten foreldre til Kabul. Dette viser tydelig at verken barnets beste eller menneskelige hensyn har en plass i norsk asylrett, sier Vatne til VG.

Sterke reaksjoner

Tvangsutsendelsen lørdag skapte sterke reaksjoner i Trondheim, og flere hundre mennesker protesterte ifølge Adresseavisen. Saken har engasjert lokalsamfunnet i flere år, helt siden familien mistet oppholdstillatelsen i oktober 2014.

Søndag kveld holdt Rødt Oslo, Oslo SV og Amnesty også demonstrasjon mot Afghanistan-returen utenfor Utenriksdepartementet i Oslo. Demonstrantene mener det ikke er trygt for familien å returnere til landet.

Nylig ble Afghanistan kåret til verdens farligste land i Global Peace Index , og i 2018 ba FNs høykommissær for flyktninger land om ikke å tvangsreturnere flyktninger til Kabul på grunn av at sikkerhetssituasjonen er forverret.

Direktør Ingunn-Sofie Aursnes i UNE sa lørdag til NRK at nemnda grunnet taushetsplikt ikke kan gi en begrunnelse for hvorfor familien nå blir sendt ut av landet.

Har fått flere avslag

De tre søsknene og moren kom til Norge med midlertidig oppholdstillatelse i 2012.

I 2014 dukket faren opp i Norge, men forsvant igjen, og familien hevdet at de ikke visste hvor han var. UNE tilbakekalte dermed oppholdstillatelsen, da de ikke trodde på at familien ikke kan få kontakt med faren og reise til Afghanistan. De fikk i hovedsak innvilget asyl fordi de ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk der.

Siden den gang har utsendelsen blitt utsatt, og familien har mottatt avslag på nye søknader om oppholdstillatelse flere ganger. Det seneste avslaget er datert 15. mars i år.

Asylsaken har tidligere også vært prøvd for retten, hvor familien vant i første runde i Oslo tingrett. De tapte imidlertid i lagmannsretten, og anken ble avvist av Høyesterett. De to yngste barna, Taibeh og Ehsan, er ifølge familien født i Iran, og har aldri vært i Afghanistan, skriver Adresseavisen.

Mer om

 1. Asylpolitikk
 2. Trondheim

Flere artikler

 1. Sterke reaksjoner etter at Abbasi-familien ble sendt ut av Norge

 2. Abbasi-søsknene får bli i Norge, men moren må forlate landet

 3. Uttransporteringen av Abbasi-søsknene stanset av Afghanistan

 4. Kjæresten til uttransporterte Yasin: – De er redde og stresset

 5. Asylbarnadvokat om Abbasi-saken: – Det er dårlig jus

Fra andre aviser

 1. Abbasi-familiens advokat: Mor sendes tilbake til Norge. Barna til Afghanistan

  Aftenposten
 2. Natt til lørdag ble familien Abbasi arrestert

  Aftenposten
 3. Abbasi-barna får bli i Norge, men moren må ut

  Aftenposten
 4. Abbasi-søsknene returneres til Norge

  Bergens Tidende
 5. Tilsynssak mot lege i Abbasi-saken

  Aftenposten
 6. – Abbasi-familiens avslag står ved lag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no