Abort-demonstrasjon: – Skammelig at vi må kjempe for dette

STORTINGET (VG) «Mitt valg, min kropp – fortsatt selvbestemt abort!» ropte demonstrantene som hadde samlet seg foran Stortinget. Flere timer senere, like etter midnatt fredag, ble forslaget om endringer i abortloven vedtatt.

Torsdag ettermiddag samlet demonstranter seg for å lytte til appeller, rope slagord og vise sitt sinne.

Det var forslaget om fosterreduksjon som KrF kjempet inn under regjeringsforhandlingene, som ble behandlet torsdag kveld og som samlet folk foran Stortinget.

Først over midnatt kom avgjørelsen: Forslaget ble vedtatt med 105 mot 64 stemmer.

les også

Vedtok endringer i abortloven

Nestleder og landsbruks- og matminister Olaug Bollestad har sagt til VG at dette for KrF handler om å velge vekk én for en annen, en seleksjon som er en juridisk, etisk og medisinsk utfordring.

Partileder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad har sagt at de med dette har fått gjennomslag for et samfunn med plass til alle.

Bakgrunn: Tvillingabort skal til nemnd – Ap varsler omkamp

– Drakten uttrykker sinnet mitt

Demonstrantene VG møtte utenfor uttrykte raseri, oppgitthet og frykt. Blant dem var Sonia Arisland som var iført «Handmaid’s tale»-kostyme.

– Dette er et alvorlig angrep på mine, min datters og alle kvinners rettigheter, sa hun.

PROVOSERT: – Jeg håper at disse politikerne møter en kvinne som har blitt utsatt for en av nemndene som de har satt i stand. Og da får høre historien om hvordan det var, sier Sonia Arisland. Foto: Odin Jæger / VG

– Når man først begynner med den type angrep på våre rettigheter som et politisk forhandlingskort for å beholde en maktposisjon, da er ikke veien lang før det blir enda verre.

– Som i «Handmaid’s tale»?

– Ja. Det er selvfølgelig et overdrevent virkemiddel, vil noen mene, men når man ser hva som skjer i Alabama og andre steder, så tenker jeg at vi ikke skal fire noe på rettighetene vi har.

les også

Ap ut før abortavstemningen: – En trist dag

Arisland forklarte at drakten uttrykker noe av sinnet hun kjenner på og at hun rett og slett er rasende.

– Å tillate at noen få kristenkonservative krefter skal bestemme over alle kvinner i Norge, er så provoserende at jeg har ikke ord, sa hun.

– Jeg håper politikerne som stemte for dette sover litt dårligere. At de skammer seg. At de innser hva som er sin egen motivasjon for dette, som da tydeligvis er bare makt.

– Iscenesetter hjemmeabort

Influenser Christina Fraas og to venninner skilte seg ut blant regnjakker og jeans. Blodrøde underliv har hun vist frem før, senest natt til torsdag, da hun fikk med seg 30 kvinner i en Instagram-protest:

Mens de fleste lå og sov, publiserte Fraas 30 forskjellige portretter av kvinner i hvitt undertøy, med blodig underliv og strikkepinner i hendene.

les også

Unge jenter skremmes med dramatiske abort-bilder

BLODIG: Christina Fraas stilte med sterke virkemidler under demonstrasjonen. Foto: Odin Jæger

– Vi iscenesetter en farlig hjemmeabort. Mange synes det er ekkelt og skummelt – og vi håper det fører til er at folk skjønner at dette er en blodig sannhet, sa Fraas til VG utenfor Stortinget.

– Dette er et steg i helt feil retning. Når vi først gjør en endring, så er det veldig lett å gjøre flere og flere. Vi ser hva som skjer utenfor Norge.

Hun sa at hun mener regjeringen viser at den ikke stoler på at kvinner kan ta det beste valget for seg selv.

– Det er skremmende. Vi er her for å si ifra at det er helt sykt at det skal gjøres en endring i abortloven.

Støre: – Vi må være på vakt

AP-leder Jonas Gahr Støre befant seg også utenfor Stortinget. Han så utover forsamlingen som han kalte opptakten til avstemmingen – hvor en fulltallig Arbeiderparti-gruppe skulle stemme imot.

– Det vi lærte i fjor høst, var at det mange har sett på som en selvfølge ikke er en selvfølge. Erna Solberg var villig til å sette retten til selvbestemt abort i spill på et stort område, nemlig kvinnes rett til å ta abort ved alvorlig sykdom hos fosteret, sa Støre.

«KAMPEN MÅ FORTSETTE»: AP-leder Jonas Gahr Støre var til stede i duskregnet utenfor Stortinget. Foto: Odin Jæger / VG

les også

Støres taktiske spill om abort

Han kalte det en påminnelse om at kampen må fortsette og at folk må våkne.

– Når jeg løfter blikket og ser ut i verden, så ser jeg at det foregår et angrep på retten til selvbestemt abort. I USA står det et formidabelt slag. De ønsker at grunnloven skal endres for at rettigheten skal trekkes i tvil, sa Støre til VG.

les også

Ekteparet Carol og James: – Vi er stolte av at Alabama leder an i abortkampen

Han forklarte at han frykter at noen tenker at USA er langt unna, at debattene er annerledes og at det som skjer der, ikke vil skje i Norge.

– Det har vist seg feil før. Det er mange politiske vinder som begynner å blåse i USA, og så når de Europa, sa han.

– Det er naivt å tenke slik. Vi må være på vakt.

Søskenpar: – Skammelig

Menn var i mindretall utenfor Stortinget, men noen, blant annet Rødt-leder Bjørnar Moxnes og altså AP-leder Jonas Gahr Støre, var til stede. Det var også Kristoffer Bjørgan Østby, som protesterte sammen med søsteren Kristine Bjørgan Østby

Det har de gjort «hver forbanna gang», sa de til VG.

SØSTER OG BROR: Kristoffer og Kristine Bjørgan Østby er skremt over det som skjer i USA. Foto: Odin Jæger / VG

– Og nå står vi her nok en gang for å forsvare helt basis kvinnerettigheter. Det begynner å bli ganske irriterende. Vår såkalte feministiske statsminister legger kvinners rettigheter på bordet for å beholde en makt hun absolutt ikke fortjener, sa Kristine.

– Det er skammelig at vi må kjempe for dette. Det blir rett og slett for dumt, sa broren hennes.

les også

Fornuftig om tvillingabort

De forklarte at de er skremt over det som skjer i USA, og at de mener at også Norge tar et stort steg i feil retning.

– Selve endringer er det mange som bagatelliserer, men det at vi forringer abortloven for første gang på 40 år er ekstremt skremmende, sa Kristine.

– Politisk hestehandel

Cathrine Linn Kristiansen viste fingeren til Stortinget. Bokstavelig talt. Hun bar på Kvinnefrontens røde hånd.

ER SELV TVILLING: Cathrine Linn Kristiansen mener at de som synes fosterreduksjon er etisk problematisk, kan la være å gjøre det selv – og ikke frata andre kvinner rettigheten. Foto: Odin Jæger / VG

– Jeg er egentlig veldig lei. Jeg var med å arrangere demonstrasjonen i fjor høst da vi vant en halvveis seier angående paragraf 2C. Det er vi glade for, men i stedet har de nå gått for fosterreduksjon, som gjelder så få kvinner årlig. At det i det hele tatt skal være en politisk debatt ..., sukket Kristiansen

Hun forklarte at hun mener regjeringen gått inn for en politisk hestehandel – en byttehandel for å få sitte i regjering.

– Dette er en protestere mot at et lite parti med litt over to prosent på meningsmålinger skal få lov til å definere alle norske kvinners liv på denne måten.

Hun sa at hun syntes KrF bruker konstruerte begreper, som sorteringssamfunn, for å skape en følelse av at fostre blir diskriminert.

– Man kan ikke gi menneskerettigheter både til fostre og kvinner. Man må velge. Og kvinnen er valgt. Vi kan ikke få i pose og sekk.

Forsikring til Støre

I en kommentar sier Mathilde Tybring Gjedde (H) følgende:

– Retten til selvbestemt abort ligger dønn fast med denne regjeringen, og det er Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet fullstendig klar over.

Og videre:

– Jeg kan forsikre Støre at dersom retten til selvbestemt abort en dag skulle bli truet i Norge, vil Høyre og jeg stå først i det demonstrasjonstoget. Og vi skal kjempe internasjonalt mot de kreftene som forsøker å kriminalisere all abort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder