Frps skjebnemøte: Siv Jensen har fått bom-kravliste fra landsstyret

Stans i bypakker, sletting av bompengegjeld og nei til veiprising er blant kravene Frp-ledelsen må forhandle med de andre partilederne om for å roe ned bom-krisen i partiet.

– Når vi har et resultat, hva nå enn det måtte være, så kommer vi tilbake til landsstyret for å få en vurdering av det, sier Siv Jensen etter møtet der en presset Frp-ledelse har forsøkt å samle partiet om en løsning på bompengekrisen.

Hun sier kravlisten hun skal ta med seg videre til de andre partilederne ble vedtatt enstemmig av landsstyremøtet. Dette er kravene:

  • Stoppe nye bypakker
  • Endre nullvekstmålet
  • Slette bompengegjeld
  • Kutte kostnader i eksisterende bypakker
  • Når staten bidrar med penger til byområdene må det stilles strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter
  • Nei til veiprising

Landsstyret ber partiledelsen ta utgangspunkt i landsmøteresolusjonen som innebar et forslag om å kvitte seg med bompengegjelden ved hjelp av å bruke opp mot 100 milliarder av oljefondet, i tillegg til regjeringsplattformen, for å forhandle frem løsninger med de andre partiene.

– Beskjedene har vært svært tydelige. Vi har altså nå samlet oss. Det er et enstemmig landsstyre som har gitt oss denne marsjordenen, og det er en marsjordre vi er klare til å følge opp, sier Jensen.

Forvirrende? Bompengekaoset på 1-2-3

MØTTE PRESSEN: Siv Jensen og Sylvi Listhaug møtte pressen etter møteslutt onsdag kveld. Foto: Frode Hansen, VG

– Klar beskjed

Før landsstyremøtet hadde flere sentrale Frp-politikere varslet at de vil ut av regjering hvis de ikke får mer gjennomslag på bompengefronten. Fylkeslederne i Innlandet (Oppland/Hedmark) og Troms og Finnmark har krevd at landsmøtevedtaket om å kvitte seg med bompengegjelden med midler fra oljefondet, følges opp på regjeringsnivå.

Jensen sier går ikke inn på hva slags konsekvenser det kan få for Frps deltakelse i regjering om hun og partiledelsen ikke klarer å levere på kravene fra landsstyret - eller på om hun tror at KrF og Venstre vil være villige til å akseptere kravene til Frp.

– Min ambisjon er at vi skal prøve å få til en løsning på dette så fort som mulig, det er alle parter tjent med.

Frp har mistet mange velgere til de nye protestlistene mot bompenger. I dag måtte de også for første gang se seg slått av MDG på en nasjonal meningsmåling utført for NRK og Aftenposten.

Her står bomkampene: I denne VG-spesialen får du en løpende og oppdatert bom-oversikt der du bor.

– Står bak regjeringens politikk

Onsdag, samme dag som Frps skjebnemøte, skulle to bompengeprosjekter egentlig blitt behandlet i Stortinget. Men disse ble utsatt til den 19. juli, etter møtet. Til sammen skal de tre prosjektene ta inn 15 milliarder i bompenger.

– Hva kommer stortingsgruppen å stemme 19. juni?

– Vi står bak regjeringens politikk. Frp er en troverdig avtalepartner. Det vi jobber for nå er å få nye gjennomslag, men det er jo også sånn at mye av det som ligger til behandling i Stortinget, er gjennomslag vi allerede har fått, sier Jensen om saken.

– Så Frp kommer til å stemme for nye bompengepakker i juni?

– Frp kommer til å følge opp de vedtak som vi står bak, det er derfor vi er et regjeringsparti.

Siv hadde ingen ytterligere kommentarer da hun forlot Frp-hovedkontoret.

Carl I Hagen: Må forhandle ferdig før 19. juni

Frp-nestor Carl I. Hagen sier til VG at han ønsker partiledelsen lykke til med forhandlingene.

– Og jeg forutsetter at de kommer tilbake til landsstyret før revidert nasjonalbudsjett skal behandles 19. juni, sier han.

Stortinget skal behandle tre bompengesaker før sommeren: Finansiering og utbygging av E18 Langangen – Dørdal i Telemark, E6 Ulsberg – Melhus i Trøndelag og E6 Moelv – Øyer i Hedmark og Oppland.

– Vi har ikke ferdigbehandlet dette i stortingsgruppen, så jeg avventer. I utgangspunktet er akkurat disse tre sakene fornuftige, så lenge man kan kjøre på veiene eller på alternative veier uten å bli tvunget til å betale.

Han sier også at han forutsetter at det fortsatt er oppslutning hos Frp lokalt.

Statsministeren: - Ser på ulike spørsmål

Tidligere onsdag, før Frps møte, svarte Erna Solberg dette på hvordan hun manøvrerer når partiene i regjering er så uenige?

– Altså, jeg har egentlig ikke så mye nytt å melde om det enn det jeg har sagt til VG og andre andre journalister som har spurt meg de siste dagene. Regjeringen har et arbeid hvor regjeringspartiene ser på ulike spørsmål, sier hun.

– Ser dere på konkrete endringer dere vil gjøre i bompengesystemet?

– Jeg har ikke noe mer å melde. Granavold-erklæringen inneholder flere punkter om bompenger, det var et tema vi diskuterte allerede der fordi vi så det var en utfordring knyttet til noen av mengdene.

– I revidert nasjonalbudsjett sanerte vi de tre bompengeprosjekter for å bli ferdig med innkreving på de tre prosjektene, også er det selvfølgelig innfasing og hva vi kan gjøre rundt de andre, det diskuterer vi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder