NYTT VÆRKART: Værsjef Eli Kari Gjengedal og væranker Kristina Kvistad Hustad foran det nye TV 2-været. Foto: Håvard Solem

Blindeforbundet reagerer på det nye TV 2-værkartet

Organisasjonen mener de nye endringene kan føre til at flere sliter med å få med seg værmeldingen.

– Jeg har tre prosent synsrest, og er derfor avhengig av stor skrift og gode kontraster for å kunne benytte den synsresten jeg har, sier assisterende generalsekretær Karsten Aak i Blindeforbundet.

Mandag presenterte TV 2 det nye værkartet, som blant annet har fått lysere farger og svakere kontraster. Det kan være problematisk for de med nedsatt syn, mener Aak.

– I tillegg til vår gruppe, finnes det mange eldre mennesker som sliter med nedsatt syn. Det er derfor flere som vil få utfordringer med kontrastene og det visuelle bildet til TV 2 nå som fargene har blitt lysere.

Fikk du med deg? Varsler snø i fjellet i Sør-Norge

Om lag 180.000 nordmenn har et vesentlig synsproblem, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Må bli mer bevisst

Det nye værkartet til TV 2 har fått tilbake de opprinnelige fargene sine, opplyser kanalen i en pressemelding. På kartet har det i tillegg kommet inn flere stedsnavn og symboler.

Saken fortsetter under bildet.

Blindeforbundet opplyser for eksempel at «Geilo»-navnet kan forsvinne litt på grunn av de svake kontrastene. Foto: Blindeforbundet

Men de nye fargene på temperaturene har fått flere til å reagere. Blindeforbundet har allerede mottatt henvendelser rundt det nye værkartet til TV 2.

– Synshemmede er nok ikke mindre opptatt av været enn andre. Og i hvert fall ikke eldre. Det er viktig å levere et værkart som er universelt utformet, sier Aak.

Så du? Biler begravd under to meter hagl i Mexico

Han forteller at Blindeforbundet vanligvis har god dialog med TV 2, men at de ikke har vært i kontakt med kanalen i forkant av denne nye endringen.

– Jeg tror at hvis TV 2 blir oppmerksom på dette, vil de lytte på tilbakemeldingene og gjøre dette løsbart.

– Hvordan ser et bra værkart ut for svaksynte?

– Det er nok et værkart med sterkere kontrastfarger. Hvis man ønsker lyse pastellfarger, bør man kompensere dette ved å bruke sterkere farger på symboler og tekst, forklarer han.

Endrer værkart etter tilbakemelding

TV 2 har allerede fått flere tilbakemeldinger på det nye værkartet, opplyser værsjef Eli Kari Gjengedal i TV 2.

– Det er alltid slik at når vi endrer værkartet, så kommer det tilbakemeldinger. Vi har gjort flere tester på værkartet, men den største testen er når vi viser det til seerne våre, forteller Gjengedal til VG.

les også

Enorme temperaturforskjeller: Her skiller 25 grader!

På reaksjonen fra Blindeforbundet, svarer værsjefen:

– Fargene har ikke vært fullt så tydelige som vi skulle ønske. Derfor har vi bestemt oss for å endre dette allerede fra i morgen, hvor det blir sterkere kontraster mellom fargene. Da tenker jeg Blindeforbundet også blir fornøyde, forteller Gjengedal.

Endringen kommer etter tilbakemeldinger fra seerne.

– Nå er vi i fasen hvor vi kommer til å korrigere grafikken etter tilbakemeldingene som vi får de neste ukene, avslutter hun.

Har du fått med deg hvordan været i 2050 kan bli?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder