HOVEDMOTSTANDERE: Begge har vært helseminister og begge har helse som en viktig sak i valgkampen. Jonas Gahr Støre (Ap) og Bent Høie (H) er uenige om hvem som fikk utrettet mest i regjering. Foto: Erlend Aas NTB scanpix

Ap-Jonas: Høyre har sviktet i helsepolitikken

Tidligere helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) feller en knallhard dom over politikken til nåværende helseminister Bent Høie (H).

 • Silje S. Skiphamn

Artikkelen er over tre år gammel

– Høyre og Frp har brutt sine viktigste valgløfter, hevder Støre.

Nå varsler han at helse vil bli en svært viktig sak for Ap i valgkampen. Støre peker på en rekke valgløfter fra 2013 han mener regjeringen ikke har innfridd.

Helseminister Bent Høie (H) avviser påstandene og sier han gleder seg til å diskutere helsepolitikk med Ap fram mot valget i september.

– Helse er en av Høyres hovedsaker. Valget står mellom om vi fortsatt skal skape pasientens helsetjeneste eller om vi skal få en helsepolitikk i revers der systemet igjen settes i sentrum, sier han til VG.

– Det viser også Støres angrep. Han kommer med kritikk, men har ikke ny politikk.

VG-kommentar: Husker du, Høie?

12 milliarder mer til sykehusene

Like før valget lovte både Ap og Høyre å styrke sykehusene økonomi med 12 milliarder i løpet av fireårsperioden. Da statsbudsjettet for 2017 ble vedtatt manglet 3,6 milliarder kroner.

– Vi ruster fellesskapets helsevesen for dårlig med de prioriteringene denne regjeringen har gjort. Når du bevilger 3,6 milliarder mindre enn du lovte sykehusene, er ikke det risikofritt. Og taperne er til syvende og sist pasientene, sier Støre.

– Hvordan blir sykehusenes økonomi hvis Ap overtar regjeringsmakten?

– Vi vil ha en forutsigbar finansiering, men vi har ikke definert noe tall foreløpig. Det er mulig vi gjør det når det nærmer seg valget, svarer Støre.

Les også: Norske sykehus klarer ikke holde budsjettene

Høie mener regjeringen med sine fire statsbudsjetter har lagt til rette for en høyere vekst i pasientbehandlingen enn den rødgrønne regjeringen gjorde på sine åtte år.

– Vi har økt antall utredninger, behandlinger og kontroller med over én million fra 2013 til 2015. Det er kortere ventetider og mindre helsekøer, og høy investeringstakt i sykehus, sier han.

– Men du har ikke levert de 12 milliardene ekstra som du lovte?

– Vi leverer nær 8,5 av 12 milliarder. Det er mer enn den forrige regjeringen leverte på åtte år, svarer Høie.

NYTT SYKEHUS: Sykehuset Østfold på Kalnes utenfor Sarpsborg åpnet i november 2015. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Kortere ventelister

I januar skrøt Høie av at den gjennomsnittlige ventetiden ved norske sykehus var historisk lav, men flere stiller spørsmål ved tallene. Etter at Dagens Medisin avdekket at sykehusene opererte med uoffisielle, interne ventelister, satte Høie i gang en granskning. Rapporten har blitt utsatt to ganger, og er nå ventet å komme i mai.

– Med all den tvilen som har oppstått rundt ventelistetallene, tror jeg man må sette en parentes rundt dem. Det er grunn til å tro at ventetiden har fortsatt å gå ned, men måten regjeringen har markedsført det på, har alt fra helseøkonomer til sykehusene selv stilt spørsmål ved, sier Støre.

Ifølge Høie står det nå 80.000 færre i sykehuskø enn da Støre var helseminister:

– Jeg forstår at Ap ønsker å sette en parentes rundt dette fordi det er ubehagelig for dem å bli minnet om at gjennom deres regjeringstid økte både ventetidene og ventelistene, sier statsråden.

Les også: Over 160.000 pasienter får forsinket behandling på sykehus

– Byråkratisk pengesluk

Fritt behandlingsvalg skulle gi pasientene kortere ventetid og større valgmuligheter. Siden prestisjereformen trådte i kraft, har rundt 2000 pasienter benyttet seg av muligheten til å bli undersøkt eller behandlet av en privat tilbyder.

Ap mener reformen har blitt et byråkratisk pengesluk. Ifølge Støre har 40 millioner kroner blitt tappet fra et trangt offentlig sykehusbudsjett for å sikre private leverandører tilgang til markedet. I tillegg er det satt av 200 millioner i statsbudsjettet for 2017 til ordningen.

– Regjeringen har tatt penger fra offentlige sykehus for å betale private tilbydere samtidig som sykehusene får mindre enn lovet. Det er indirekte å gi de private et sugerør inn i sykehusbudsjettene, mener Støre.

Les også: Treg start for Høies prestisjereform

Høie avviser Støres påstander. Han mener Ap vil bidra til å svekke pasientenes rettigheter hvis de reverserer reformen.

– Vi har brukt pengene på å gjøre det lettere for pasientene å velge mellom sykehus ved å modernisere nettløsningen «Velg behandlingssted». Denne brukes av mange tusen pasienter hvert år, også til å velge mellom offentlige sykehus, sier Høie.

Høies debattinnlegg: Fritt behandlingsvalg er viktig for pasientene

PRIVAT ALTERNATIV: Fritt behandlingsvalg gjør at pasienter kan velge mellom privat tilbyder og offentlig sykehus. Da VG intervjuet lege Lars Øivind Krafft Sande ved Moloklinikken på Fornebu i januar, hadde han ledig kapasitet. Foto: Terje Bringedal VG

Flere kjøper privat helseforsikring

Ett av Høyres argumenter for å innføre Fritt behandlingsvalg, var at det ville gjøre privat helseforsikring overflødig. Da regjeringen tiltrådte i 2013 hadde i underkant av 380.000 nordmenn privat behandlingsforsikring, ifølge Finans Norge. Ved utgangen av 2016 hadde dette økt med 33 prosent til 504.000 personer.

– Bent Høie sa at med denne reformen ville behovet for privat helseforsikring bortfalle. Det har fortsatt å vokse i sterk hastighet, hevder Støre.

Men også under den rødgrønne regjeringen var det en enorm vekst i private helseforsikringer. I løpet av åtte år økte antallet fra i underkant av 30.000 til knapt 380.000, altså mer enn en tidobling.

– Vi hadde ikke en god nok oppskrift på hvordan man skulle avvikle det. Men Høie lovet at hele behovet skulle bortfalle. Utviklingen siden 2013 viser at det var et urealistisk løfte, sier Støre.

Ny rapport: Norge har ikke verdens dyreste helsevesen

Bent Høie mener Ap var ansvarlig for en eksplosiv økning i private helseforsikringer. Etter hvert som Høyres politikk har fått virke, har veksten bremset opp, mener han.

– Høyre mener at ventetidene fortsatt skal ned og at pasientenes valgfrihet skal økes. Det skal ikke være nødvendig å ha privat helseforsikring for å være trygg på å få nødvendig helsehjelp.

Dyr kreftmedisin og 48-timers garanti

Jonas Gahr Støre mener at regjeringen ikke har sørget for å bedre tilgangen på dyre kreftmedisiner så mye som valgkampløftene tilsa. I tillegg gikk Høyre til valg på en garanti om at kreftpasienter skulle ha krav på å bli utredet innen 48 timer.

– Det er mange kreftmedisiner de ikke har klart å sikre adgang til. Det er et alvorlig løftebrudd. Og 48-timers garantien ser ut til å være avlyst, mener Støre.

Les også: Nå får Jørn (55) dekket kreftmedisinen

Høie minner om at kriteriene og systemet for å bestemme hvilke kreftmedisiner og andre kostbare metoder som skal tas i bruk, ble vedtatt med Aps støtte i Stortinget rett før jul.

– Har Støre allerede begynt å vingle? spør helseministeren.

– Høyre vil at Norge fortsatt skal ta i bruk nye behandlingsmetoder, men tillater ikke at legemiddelindustrien får diktere prisene på bekostning av andre pasienter.

– Hvordan går det med 48-timers garantien?

– Den er lagt inn i pakkeforløpene i diagnoseveilederen til fastlegene, hevder Høie.

Mer til rus og psykiatri

Da Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) var helseminister, fjernet hun «den gylne regel» fordi hun mente den ikke var treffsikker nok. Regelen sier at rusbehandling og psykisk helsevern hver for seg skal ha en større økonomisk vekst enn somatikken i helseforetakenes økonomi.

VAR HELSEMINISTER: Anne-Grete Strøm-Erichsen var helseminister for Ap før Jonas Gahr Støre overtok. Hun fjernet den gylne regel, som sier at psykisk helse og rusbehandling skal ha større økonomisk vekst enn somatikken. Foto: Roger Neumann VG

Bent Høie (H) gjeninnførte den gylne regel i 2014, men den har fortsatt ikke blitt fullt oppfylt. Regjeringen er i rute når det gjelder rusbehandling, men veksten i psykisk helsevern har ikke vært større enn for somatikk.

– Den gylne regel står igjen som symbolpolitikk. Det handler om å prioritere disse gruppene. I våre budsjetter fikk de mer, hevder Jonas Gahr Støre.

VG avslører: Pasienter bindes fast ulovlig

Den nåværende helseministeren mener Støre tar feil.

– Den gylne regel virker. Da den ble fjernet av de rødgrønne, så vi en klar reduksjon i bevilgningene til psykisk helse. Den utviklingen er bremset opp, og regelen er fullt ut innfridd for rusavhengige, sier Høie.

Les også

 1. Helseministeren vil få barn til å kutte ned på brus og godteri

  Helsemyndighetene vil ha ned godterispisingen blant barn og unge. Målet er at andelen som spiser søtsaker fem dager i…
 2. VG mener: Korttenkt helsekutt

  Å bygge ned Folkehelseinstituttet er molbopolitikk.
 3. Nå får Jørn (55) dekket kreftmedisinen

  Jørn Dybdahl (55) har betalt kreftmedisinen sin selv fordi norske myndigheter syntes den var for dyr.

Mer om

 1. Landsmøtene 2017
 2. Helse
 3. Bent Høie
 4. Høyre (H)
 5. Jonas Gahr Støre
 6. Arbeiderpartiet (Ap)
 7. Kreftbehandling

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kronikk: Helsa og dine behov skal ­avgjøre hvilken hjelp du får

 2. Treg start for Høies prestisjereform

 3. Helseministeren gambler med egen troverdighet

 4. Fritt behandlingsvalg er viktig for pasientene

 5. Høie stiller nye krav om redusert ventetid til sykehusene

Fra andre aviser

 1. Støre om helseministerens helseløfter: Underlig å komme med nye når de gamle ikke er innfridd

  Aftenposten
 2. Høie henger etter på rus og psykiatri

  Bergens Tidende
 3. Høie måtte svare om korridorpasienter på Sandviken: – Konkrete tiltak på trappene

  Bergens Tidende
 4. Pasienter kan ikke lenger velge behandling på private sykehus på det offentliges regning

  Aftenposten
 5. Støre og Solberg kranglet om milliardløfter til helse

  Aftenposten
 6. Høie om Hannas dødsfall: – Vi må gjøre det vi kan for at dette ikke skal skje igjen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no