BEKYMRET: Stortingsrepresentant og leder av Høyres Kvinneforum, Tina Bru, frykter at kvinner som søker om senabort ikke blir behandlet likt. Hun krever at helseministeren gjør noe med abortnemndene. Foto: Trond Solberg VG

Høyres kvinneleder krever abort-opprydding

For fire år siden fastslo en uavhengig rapport at abortnemndene ikke fulgte loven. Leder av Høyres Kvinneforum, Tina Bru, forventer at helseministeren tar grep.

 • Silje S. Skiphamn
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

Hvert år søker rundt 600 kvinner om å få avbryte svangerskapet etter at grensen for selvbestemt abort er passert. De 12 første ukene av graviditeten er det opp til kvinnen selv om hun vil ta abort. Skal hun fjerne fosteret etter det, tas avgjørelsen av en abortnemnd.

Disse såkalte «primærnemndene» består av to leger, som kvinnen må møte og fortelle sin historie til. Nemndene har tidligere fått sterk kritikk for ikke å behandle abortsøkende kvinner likt.

I 2013 kom en rapport som konkluderte med at abortnemndene bryter loven, og at dette kan gjøre det enda vanskeligere for kvinner som allerede er i en fortvilet situasjon.

Bakgrunn: Les hele rapporten her

Tvunget til å føde barn etter sommel

Siden rapporten kom for nesten fire år siden har det skjedd lite med organiseringen av abortnemndene. Stortingsrepresentant og leder av Høyres Kvinneforum, Tina Bru, mener tiden er overmoden for at helseminister Bent Høie (H) tar tak i situasjonen.

– Mye tyder på at de forskjellige nemndene fortsatt har veldig ulik praksis, og at kvinnenes rettigheter ikke alltid ivaretas. Vi kan ikke ha det sånn at det skal være forskjellsbehandling etter hvor i landet man bor, sier hun.

Halvparten som tar abort er uten jobb: Julianne kunne ikke ta vare på barnet

I rapporten fra 2013 kom det blant annet fram at abortnemndene ikke alltid møter kvinnene før de sier ja eller nei til senabort. En del kvinner måtte også møte de to legene i nemnda hver for seg, og fikk motstridende svar underveis.

Mangel på kvalifisert tolk og dårlig eller ingen begrunnelse for avgjørelsen i nemnda, ble også påpekt i rapporten. Det samme ble tidstap på grunn av avlyste møter. I ett tilfelle ble en kvinne tvunget til å føde barnet fordi nemnda brukte så lang tid på å behandle søknaden om senabort, ifølge NRK.

Ikke alle abortsøkende kvinner får samtale med en sosionom på forhånd. Da har de heller ikke noen sosialrapport, som kan være sentral i behandlingen i nemnda.

Se video: Polske kvinne demonstrerte mot foreslått abortforbud

– Uholdbart at kvinner må vente

– Jeg ble veldig lei meg da jeg leste denne rapporten. Kvinner som trenger en senabort, er allerede i en veldig vanskelig situasjon, uansett hvordan de havnet der. Da er det helt uakseptabelt at de ikke får god oppfølging, sier Tina Bru.

Hun er særlig bekymret for at ikke alle får utarbeidet sosialrapporter før de møter i abortnemnda.

– Nemnda skal tross alt ta hensyn til kvinnens sosiale situasjon. Da kan en slik rapport bety ganske mye, påpeker Bru.

Les også: Utenlandske kvinner søkte om abort i Norge

Også mangelen på tolk og forsinkelser fordi nemndmedlemmer ikke kan møte den gravide samtidig, er ifølge Høyres kvinneleder helt uholdbart:

– Vi kan ikke tvinge kvinner til å gå rundt og bære på et foster som kanskje ikke er levedyktig, eller som ender med abort av andre grunner, lenger enn de er nødt til bare fordi vi ikke har et system som fungerer. Her må helseministeren rydde opp, krever Bru.

Høie lover å følge opp

Den uavhengige ekspertgruppen som utarbeidet rapporten i 2013 kom med en rekke forslag til hvordan behandlingen av søknader om senabort kan forbedres. Bru mener disse bør være et godt utgangspunkt for partifellen Bent Høie.

– Jeg er enig med Tina Bru i at det er gått lang tid siden ekspertene fremla sin rapport, sier han til VG.

– Dette er vanskelige avveininger, som dessuten vil kreve endringer i abortforskriften. Jeg tar dette på alvor og kommer til å følge opp om kort tid.

Økte ikke aborttallene: Åtte av ti aborter utføres med medikamenter

ENIG MED BRU: Helseminister Bent Høie (H) er enig med Tina Bru i at det har tatt for lang tid å forbedre behandlingen av søknader om senabort. Foto: Frode Hansen VG

Høie er kjenner at det er for store forskjeller i tilbudet som gis rundt omkring i landet. Statsråden sier han er veldig opptatt av å få jevnet ut ulikhetene, og at det blir bedre kvalitet på arbeidet også i abortnemndene.

– Det kan ikke være slik at kvinner som er i en vanskelig situasjon og som søker abort blir møtt på forskjellige måter. Alle kvinner skal få sin sak vurdert likt, uavhengig av hvilken nemnd som behandler saken, fastslår Høie.

Presiserte abortforskriften

Helseministeren mener det allerede er gjort en del for å bedre kvinnenes rettsikkerhet og kvaliteten på arbeidet i abortnemndene. I ekspertgruppens rapport kom det fram at enkelte sykehus ikke hadde formelt oppnevnte medlemmer og varamedlemmer, og at vararepresentanter ble brukt i omfattende grad.

– Det er uheldig, og jeg har derfor presisert i abortforskriften at det skal oppnevnes faste medlemmer og varamedlemmer, sier Høie.

Han viser også til at Helsedirektoratet arrangerer årlige samlinger for alle medlemmer av abortnemndene for erfaringsutveksling og faglig diskusjon.

Kvinner i Brasil: Tar abort i frykt for zika-virus

Les også

 1. KrF sier nei til anbefalt fostertest

  Hvis helseministeren sier ja til å innføre en ny blodprøve som kan avdekke Downs-syndrom, bryter han intensjonen i…
 2. Utenlandske kvinner søkte om abort i Norge

  Åtte utenlandske kvinner som har blitt gravide med tvillinger etter fertilitetsbehandling i Danmark, har bedt om…
 3. Åtte av ti aborter utføres med medikamenter

  84 prosent av planlagte aborter på norske kvinner foretas ved hjelp av medikamenter, viser nye tall fra…

Mer om

 1. Abort
 2. Helse
 3. Bent Høie
 4. Høyre (H)
 5. Kvinner
 6. Politikk

Flere artikler

 1. Helseministeren fjerner abortnemnder

 2. Høie vil ha færre aborter

 3. Høyres abortskisse: – Rammer de svakeste

 4. Høie svarer for statsministeren på abort-spørsmål. – Feigt, sier Marianne Marthinsen

 5. Frps helsetalsperson: Uaktuelt å innskrenke selvbestemt abort

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Riktig å redusere antallet abortnemnder

  Aftenposten
 2. Vil nedlegge abortnemnder

  Aftenposten
 3. Data fra 56.000 gravide: Syv av ti valgte å fortsette svangerskapet etter funn av sykdom og avvik hos fosteret

  Aftenposten
 4. Hva er abortparagrafen KrF vil fjerne, og hva vil det føre til? Her er ni spørsmål som hjelper deg å forstå abortdebatten.

  Aftenposten
 5. Dette står på spill i abortsaken

  Fædrelandsvennen
 6. Fosterdiagnostikk: Norske kvinner fortjener bedre og enklere prøver

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no