Regjeringen foreslår å endre handlingsregelen

STATSMINISTERENS KONTOR (VG) Etter å ha økt oljepengebruken med 100 milliarder på bare fire år foreslår statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen å endre handlingsregelen fra fire til tre prosent.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Bakgrunnen for nedjusteringen er utsiktene til lavere avkastning i de internasjonale finansmarkedene, sier Solberg på en pressekonferanse klokken 15.30.

Handlingsregelen for oljepengebruken bestemmer hvor mye penger politikerne maksimalt kan ta ut fra Oljefondet hvert år. Fire prosent har vært regnet som en såkalt «normalavkastning» over tid, og handlingsregelen har ligget fast på dette nivået siden regelen ble innført i 2001.

Men både Norges Bank og Mork-utvalget har påpekt at Norge nok må belage seg på lavere avkastning. I dag besluttet regjeringen at de vil senke den til tre prosent.

– Jeg tror at vi kan få bred politisk støtte for de forslagene som regjeringen legger frem, sier Solberg på pressekonferansen.

Vil øke aksjeandelen

Regjeringen legger også opp til å øke aksjeandelen i den strategiske referanseindeksen for Statens pensjonsfond utland fra 62,5 prosent til 70 prosent.

– Aksjer har høyere forventet avkastning, men gir også større risiko, sier finansminister Jensen.

Sett denne? Oljefondet investerer i selskap anklaget for IS-tilknytning

Jensen: – Jeg skjerper ikke handlingsregelen

Sentralbanksjefen har tidligere foreslått en lavere grense enn fire prosent fordi han har ment at når Oljefondet har blitt så stort som det har blitt, vil fire prosent innebære for mange milliarder inn i norsk økonomi.

Senere i kveld holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin lenge annonserte årstale. Han har i flere år argumentert for å nedjustere handlingsregelen og advart mot å pøse mer penger inn i økonomien.

Og nå to og en halv time før, annonserer regjeringen altså at de vil senke handlingsregelen.

– Vi har ikke vært styrt av at sentralbanksjefen skal ha møte i dag, sier Solberg om timingen.

– Det er noen år siden sentralbanksjefen først antydet tre prosent, den daværende regjeringen brukte veldig mye tid på å snakke det vekk etterpå, sier Solberg senere.

Etter VGs opplysninger var saken oppe til behandling i Frps stortingsgruppe i går, onsdag. Da skal endringen ha blitt vedtatt mot én stemme. Partiet har tidligere gått inn for å skrote handlingsregelen.

– Jeg skjerper ikke handlingsregelen, handlingsregelen ligger fast, sier Jensen til VG.

Erna i 2013: Ingen regjering med Frp uten handlingsregelen

Støre: Oljefondet kan tømmes

Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer slik på nyheten:

– Dersom vi fortsetter å bruke oljepenger i samme tempo som Høyre/Frp-regjeringen vil oljefondet tømmes i løpet av en generasjon, skriver han i en mail til VG via sin rådgiver.

– Arbeiderpartiet mener at også fremtidige generasjoner skal kunne nyte godt av fondet. Da må kursen legges om. Når vi de neste tiårene ikke lenger kan forvente fire prosent avkastning må kartet justeres etter terrenget, skriver Støre.

Bruker tre prosent

Handlingsregelen er innrettet slik at uttaket fra Oljefondet over tid skal være fire prosent, men i enkeltår kan det brukes både mer og mindre. De siste årene har man brukt mindre enn fire prosent. Likevel har oljepengebruken aldri vært høyere enn i 2017, fordi Oljefondet har blitt så stort.

Visste du? Oljefondet har aksjer for 460 mill. i Riises bettingselskap

I 2017 brukes 3,0 prosent av Oljefondets antatte verdi ved årsskiftet, mens det til sammenligning ble brukt 2,8 prosent i 2016.

– I praksis har vi allerede tilpasset oss at avkastningen har blitt lavere enn fire prosent, sier Siv Jensen i dag.

Forslagene legges frem for Stortinget 31. mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder