REDDET: Her venter elevene på hjelpemannskaper etter at de har klart å redde ut medelever fra den sammenraste hulen. Foto: Privat

Skoleelever reddet etter at snøhule kollapset: – Vi gravde alt vi kunne

Det som skulle være en hyggelig utflukt for elevene på idrettslinja ved Lørenskog videregående skole ble istedet en kamp for å grave ut medelever fra en sammenrast snøhule.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Like etter klokken to natt til onsdag kom meldingen om at det var gått et snøskred ved Bukketjørnet i Ål i Hallingdal.

Operasjonsleder Tom Richard Jansen i Sør-Øst politidistrikt sa da til NTB at det var en vidergående skole som var på tur i området, og at de ville bli evakuert fra stedet.

Skolegruppen som var på tur var 55 elever fra idrettlinja ved Lørenskog videregående skole. De hadde ankommet Ål mandag ettermiddag, og skulle etter planen gå skiturer og sove i snøhuler.

Uvær i fjellet: Stengt mellom øst og vest

Men det skulle vise seg å bli en langt mer dramtisk tur enn de hadde sett for seg.

– Tenkte vi ikke kom levende fra det

GRAVDE: Damiel Breen var en av de 55 elevene som ble evakuert etter skredet i Ål. Foto: Privat

– Vi skulle egentlig gå skitur på dagen på tirsdag, men det ble avlyst på grunn av dårlig vær. Det snødde mye, så det ble bestemt at vi heller skulle legge oss inn i snøhulene. Det tok ikke lang tid før det begynte å tette seg foran hulene, og vi måtte grave på tur, sier elev ved Lørenskog videregående skole, Daniel Breen (18) til VG.

Utover kvelden ble været verre, og ifølge Breen var det flere av elevene som mistet mobildekningen.

– Vi måtte grave hele tiden fordi det tettet seg foran snøhulene. Jeg var veldig kald, og det var øyeblikk hvor jeg tenkte at vi ikke ville komme levende fra det, sier Breen.

– Det ble skikkelig dramatisk da en av snøhulene raste sammen. Inne i hulen var det seks elever. Vi andre merket det ikke, men heldigvis fikk en av dem sendt oss en melding. Da begynte vi å grave alt vi kunne. Vi visste jo ikke hvor lenge det ville være oksygen igjen i hulen.

– Gravde i en hel time

EVAKUERT: Her kommer redningsmannskapet frem til Didrik Strøm og de andre elevene, etter at de har ligget i nedsnødde huler i timesvis. Foto: Privat

Breen forteller til VG at 15 elever først lette etter den sammenraste snøhulen, da de ikke klarte å se noe i stormen og nattemørket.

– Da vi fant hulen gravde vi alt vi kunne i en hel time før vi fikk dem ut. De gravde fra innsiden også, men de begynte å bli ganske dårlige. Da vi endelig fikk dem ut var noen av dem kvalme, sier Breen og legger til:

– Det var skikkelig dramatisk og mange var redde.

Didrik Strøm (18) var også med på turen, og etter å ha sovet i snøhule ved flere anledninger, sier han til VG at han opplevde det som mindre dramatisk enn sine medelever.

– Lærerne har gjort alt riktig her, og vært veldig flinke. Jeg opplevde ikke at livet mitt i stod i fare, og jeg var heller ikke spesielt redd. Dette var min tiende natt i snøhule, så jeg opplever nok dette litt mindre dramatisk enn noen av de andre som aldri har vært med på lignende, sier Strøm.

Ved 5-tiden kom hjelpemannskapene fram til gruppen. Elevene er onsdag morgen fraktet til Bergsjøstølen fjellhytte, som ligger et par kilometer fra der raset gikk, og venter på å få reise hjem igjen.

Ifølge Yr er det meldt liten kuling ved Bergsjøstølen onsdag morgen, og vinden er ventet å øke til stiv kuling utover formiddagen. Det snør og er noen grader under null ved hytta, som ligger snaut 1.100 meter over havet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder