Leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg, på kontoret sitt på Stortinget. Komiteen ber regjeringen offentliggjøre 22. juli-rapporten. Foto: Hallgeir Vågenes

Stortinget vil offentliggjøre rapport om terrorsikring - trosser regjeringen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber Stortinget instruere regjeringen om å avgradere det konfidensielle sammendraget fra Riksrevisjonen om terrorsikring.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har sendt et brev til Stortingets presidentskap der de ber Stortinget overprøve regjeringen i spørsmålet om offentliggjøringen av Riksrevisjonens rapport om terrorsikring.

– Dette er et viktig og nødvendig vedtak. Bakgrunnen for det er at flertallet i komiteen mener det er riktig av Stortinget å gå inn for å avgradere disse dokumentene. Det er fordi en offentliggjøring ikke vil true landets sikkerhet på noen måte, sier leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), til VG.

Den fulle rapporten om politiets og Forsvarets manglende sikring av nøkkelobjekter er gradert, men Riksrevisjonen har etter ønske fra Stortinget utarbeidet et sammendrag som kan offentliggjøres. Det meldte VG i februar at Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet nekter å gjøre.

Komiteen vil ikke ta stilling til hvordan presidentskapet tar saken videre, sier Kolberg.

Les også: Avslører nye sikkerhetshull

– Viktig for befolkningen

Kolberg legger til at dette er viktig informasjon for den norske befolkningen, fordi rapporten dreier seg om sikring av viktige installasjoner i en trusselsituasjon, i tillegg til politiets og Forsvarets evner.

– Alle argumentene må komme fram i offentligheten, sier han.

Kolberg kaller vedtaket parlamentarisk historie i etterkrigstiden, og bemerker at de to statsmaktene vil stå mot hverandre. Regjeringspartiene Høyre og Frp, i tillegg til KrF, stemte mot avgjørelsen.

Flertallet i komiteen mener det er nødvendig at sammendraget offentliggjøres. For at Stortinget skal følge opp komiteens oppfordring, vil det kreve en særlov.

Les også: Fabian Stang trakk parallell til London-terror etter DN-offentliggjøring

Tar det til etterretning

– Vi er nettopp gjort kjent med at kontroll- og konstitusjonskomiteen har sendt en henvendelse til Stortingets presidentskap, og det tar vi til etterretning. Stortinget har hatt tilgang til hele rapporten siden oktober i fjor, skriver spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet, Birgitte Frisch, i en epost til VG.

Dagens Næringsliv offentliggjorde forrige uke deler av rapporten, der Riksrevisjonen kommer med flengende kritikk av regjeringens oppfølging av 22. juli-terroren.

Ifølge riksrevisor Per-Kristian Foss forsøkte Forsvarsdepartementet å få Riksrevisjonen til å endre konklusjonene sine.

Arbeiderpartiet har beskyldt regjeringen for å forsøke å beskytte seg mot kritikken som kommer fram i rapporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder